Aapo Heinonen Quintet

Kuvat:

20.03.2013 19:52

PCD136

Aapo Heinonen Quintet

Healing Flows

Aapo Heinosen nuorenpuoleinen yhtye on tehnyt levyn vauhdikasta, jopa tanssittavaa uusvanhaa jazzia.

Säveltäjä-johtaja kuvailee sitä ”pienyhtyeellä soitetuksi moderniksi big-bandmusiikiksi”.  Sovitukset ovat kylläkin täsmällisiä, mutta muuten määritelmä on hieman epäselvä, ikään kuin ”sikanauta hevosella terästettynä”.  Heinonen ei halua myöskään lokeroitua mihinkään tyyliin, ja levyllä kuuluu, että miehet ovat hakeneet vaikutteita monesta jazzhistorian taitekohdasta. Heavyjazzfuusiota esittää raita, joka tuo mieleen Tony Williams´ Lifetimen tai Weather Reportin. Toinen kuulostaa taas pehmofuusiolta, jota esim. Yellowjackets on käynyt meillä soittelemassa.  Teija Sotikoff on mukana kolmella raidalla.  Hän laulaa vain sanatonta vokaliisia yhtyeen sovituksissa, ei siis esim. scat-sooloja. Soundi on näissä kappaleissa sama kuin Sarmanto-Hapuoja- yhteistyö 40 vuotta sitten, tai Joe Lovano ja Judy Silvano vielä tämän vuosituhannen puolella.  Nimisävellys on reipas samba, joka ei pahemmin matki meillä taas ajankohtaista Chick Coreaa, kuten useimmat pseudobossaajat pyrkivät tekemään. Kappale kuulostaa jopa brasilialaisittain autenttisemmalta. Toisaalta improvisointi juuri tällä raidalla on erityisen vauhdikasta ja iloista. Se olisi hyvin voinut olla levyn lopetuskappaleena, sillä nyt viimeisenä oleva hitaahko kansansävelmän tyylinen mukaelma vähän laskee tunnelmaa ennen levyn päättymistä, vaikkei sinällään huono kappale olekaan.

Se, mikä pistää korvaan levyllä, on soittajien varmuus ja itseluottamus sekä sooloissa että sovituksissa.  Minkäänlaista änkeämistä tai epäröintiä ei kuulu, ja tämä on kuuntelijan kannalta todella vapauttavaa.  Myös sävellykset ovat hyviä, jopa viihdyttäviä. Aivan viimeinen puristus, ylimmäinen hengellinen taso ja blues odottavat vielä tuloaan maailman huippuihin verraten, mutta kyllä tämä musiikki on jo korkeata kansainvälistä tasoa. Kun jazzin olemus on jo nyt sisäistetty ihan täysin, niin ei muuta kuin kypsyttelemään!

Aapo Heinonen: keyboards, piano, Ville Vannemaa: saksofonit, Pasi Toivanen: basso, Tomi Saikkonen: rummut, Veikki Virkajärvi: kitara, Teija Sotikoff: laulu, Lotta Pitkänen: viulu

Rec. Hannu Lamminmäki at Varistoteles Studios, maaliskuu 2012

1. Daily Mirages 8:02
2. Rude Enough 7:15
3. Swedish Sorrow 5:48
4. Orphanarium 6:50
5. Insight into Sight 7:04
6. Swindlers List 6:20
7. Healing Flows 9:46
8. News from the Past 7:43

Säv. Aapo Heinonen

Takaisin

Artikkeli luettu 1333 kertaa

Translate »