AL DI MEOLA

Kuvat:

06.05.2011 15:21

TELARC TEL-32835-02

Maailmalla paljon ihastusta ja kuuluisuutta saavuttanut ja jo yli 30 vuoden uran tehnyt latinokitaristi Al Di Meola on julkaissut uuden albumin viiden vuoden tauon jälkeen. Hän on ilman muuta yksi oman tyylilajinsa merkittävimmistä ja tunnetuimmista edustajista. Jersey Cityssä, New Jerseyssä syntynyt Di Meola aloitti rumpujen soitolla pikkupoikana, mutta siirtyi kitaraan jo kahdeksan ikäisenä. Kaikki kitaristit edustivat hänen nuoruudessa pitkälti sen hetkistä, 1960-luvulla vallalla ollutta, rock suuntausta. Hänen oma linjaus ja musiikillinen ajatusmaailma ei tuntunut sopivan kuitenkaan yleiseen formaattiin.

Bostonin vuosien aikoihin, vuonna 1974, hän sai yllättäen puhelun Chick Corealta, joka pyysi häntä tulemaan New Yorkiin harjoittelemaan hänen kanssaan. Al Di Meola ei oikein ollut uskoa asiaa, mutta oli hetkessä jo matkalla eikä palannut enää Bostonin entisiin kuvioihin.  Näin hänestä tuli fuusiojazzia edustavan Return to Forever yhtyeen kitaristi.  Se oli merkittävä vaihe hänen urallaan ja hän on sen jälkeen esiintynyt sellaisten tunnettujen kitaristi legendojen kanssa kuten Santana ja Paco de Lucia.  Kitaristi Larry Coryell on toinen muusikko, jolla on ollut suuri vaikutus hänen uransa suunnan näyttäjänä.  Coryellin esityksiä hän kävi illasta toiseen kuuntelemassa Manhattanin Greenwich Villagen pienillä klubeilla.

Al Di Meola on vuosikymmenten saatossa muuttanut tyyliään ja keskittynyt erilaisiin tyylilajeihin, mutta on palannut 2000-luvulla takaisin fuusion pariin. Vuonna 2008, uudesti syntynyt, Return to Forever yhtye teki laajan kiertueen ja vieraili myös Porissa.

Uusin, Pursuit of Radical Rhapsody, tallenne on toteutettu ”isolla vaihteella” yhdessä hänen viisihenkisen World Sinfonia yhtyeensä kanssa. Sen lisäksi levyllä käyvät soittamassa vierailevina tähtinä Charlie Haden, Peter Erskine ja Conzalo Rubalcaba.  Jotta soundeista ja taustasta saataisiin kaikki irti, niin kolmella kappaleella on lisäksi vielä unkarilaisen sellisti András Sturczin johtama jousiryhmä antamassa lisä maustetta. Näin on saatu aikaiseksi vahvan jämäkkä ja mahtipontinen kokonaisuus aistikasta ja mieleenpainuvan lennokasta äänimaailmaa, missä taiteellisuus ja musiikillinen syvä herkkyys on pyritty nostamaan ylimmälle portaalle.

Aloituskappaleessa ”Siberiana” Di Meolan akustinen kitara käy herkkää keskustelua Fausto Beccalossin harmonikan kanssa. Sitä täydentävät rytmin ylläpitäjät perkussionistit Cumbi Ortiz ja Peter Kaszas hyvällä tahdituksella.  Sitä seuraavassa ”Paramour’s Lullaby” kappaleessa Di Meola ylläpitää sähkökitaralla samoja vuorovaikutus suhteita Beccalossin harmonikan soiton kanssa luoden hitaan kauniita ja lyyrisesti hienovivahteisia rajoja ylittäviä sävelalueita. Sama äänimaailman kiihtyvä väreily leijailee ilmassa kautta koko levyn, mehevästi, herkullisesti kuin hiljainen aaltojen väreily ja liplatus kesäisen meren äärellä.  ”Gumbiero” on ehkä levyn ”vetävin” kappale, missä latinalaiset rytmit tulevat korostuneesti esille. Di Meolan akustinen kitaran soitto on vakuuttavaa edeten taitavasti ja monipolvisesti hurjaa vauhtia, mitä Beccassosin piazzollamaiset haitarisoolot täydentävät täyteläisesti. Rubalcaban piano iskee joustavasti ”välispiikkejä”, Ortizin rytmittäessä rennosti tunnelmaa congan taputuksilla.

Levyn kappaleet ovat lähes kaikki Al Di Meolan käsialaa. Mukaan on mahtunut kuitenkin kaksi tunnettua ulkopuolista sävellystä. The Beatles yhtyeen säveltäjäkaksikon Lennon / McCartney ”Strawberry Fields” ja Harold Arlenin ”Somewhere Over the Rainbow”, joissa molemmissa esiintyy basistina Charlie Haden.

Di Meolan rytmi lataus syntyy flamencon ja tangon perinteiden innoittamana. Hänellä on vaistonomainen taito kietoa näiden rytmien ympärille yksinkertaisen kaunis ja puoleensa vetävä melodinen koskettavuus.  Vaikka hänen soittonsa on mukaansatempaavan rytmikästä, niin siinä on valtavasti viihdyttävää tunnetta, mikä herättää kuulijan mielenkiinnon. Se on kaiken kaikkiaan nautittavaa kuultavaa.  (JKi)

 

Al Di Meola; akustinen ja sähkökitara, perkussiot, kosketinsoittimet, World Sinfonia Band; Fausto Beccalossi; haitari, Kevin Seddiki; kitara osiot, Cumbi Ortiz, perkussiot, Peter Kaszas; rummut, perkussiot, Victor Miranda; kontrabasso. Vierailijat: Charlie Haden; kontrabasso (13, 15), Peter Erskine; rummut (4, 10, 12), Conzalo Rubalcaba; piano (5, 10, 12, 13), Barry Miles; jousisovitukset ja lisä koskettimet, Mino Cinelu; puerkussiot (3, 4, 13, 14). Sturcz jousikvartetti: Viulut: Gábor Csonka, Viktor Uhrin, Gergely Kuklis, Guyla Benk ja sello: András Sturcz (4, 11, 15)

Äänitys: Frank Filipetti ja Rick Kwan, Avatar Studios New York City; Katsuhiko Naito, Dave Poler, Hit Factory Miami; Katsuhiko Naito, Martin Cooke, Henson Studios Los Angeles.  Miksaus: Katsuhiko Naito. Masterointi: Paul Blakemore, CMG Mastering. Tuotanto ja sovitukset: Al Di Meola, tuotantotiimi: Claus Altvater, Hernan Romero, Barry Miles, Susie Doherty, Gary J. Casson. Kannen suunnittelu: Michael Page, Trike Creative. Kuvat: Francesco Cabras, muut kuvausryhmän jäsenet: Claus Altvater, Csaba Toth Bagi, photomafia pl. Julkaistu: 15.3.2011.

 

1.    Siberiana (Al Di Meola)  8:28

2.    Paramour’s Lullaby (Al Di Meola) 7:45

3.    Mawazine Part 1 (Al Di Meola) 2:07

4.    Michelangelo’s 7th Child (Al Di Meola) 7:30

5.    Gumbiero (Al Di Meola) 6:18

6.    Brave New World (Al Di Meola) 1:54

7.    Full Frontal Contrapuntal (Al Di Meola) 4:52

8.    That Way Before (Al Di Meola) 3:06

9.    Fireflies (Al Di Meola) 4:01

10.  Destination Gonzalo (Al Di Meola) 5:16

11.  Bona (Al Di Meola) 6:00

12.  Radical Rhapsody (Al Di Meola)  5:02

13.  Strawberry Fields (Lennon / McCartney)  4:09

14.  Mawazine Part 2 (Al Di Meola) 2:54

15.  Over the Rainbow (Harold Arlen)  3:04

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 745 kertaa

Translate »