ALBERTO TEBALDI 6TET

Kuvat:

30.12.2010 17:55

Roomasta kotoisin oleva kitaristi Alberto Tebaldi aloitti ammattimaisen musiikkiuransa alkujaan perustamalla progressiivista jazzrockia soittaneen Venus Tebla yhtyeen, jonka musiikillisesta sisällöstä hän myös pääsääntöisesti vastasi. Tebaldi on ollut erityisen kiinnostunut jo kauan sitten edesmenneen venäläisen abstraktisen taiteen edustajan Vasily Kadinskyn ajatusmaailmasta. Se on johdatellut myös hänen musiikkinsa suuntausta. Hän on pyrkinyt löytämään mahdollisuuksia laajentaa musiikillista esittämistä taidemaailman aspekteihin tukeutuen. Miten kohteen määrittäminen, sen hahmottaminen ja pintapuolinen määrittäminen voidaan sulauttaa jazzin symboliseen kokonaisajattelun maailmaan, värikkyyteen ja äänien muodostamiseen. Näistä ajatuksista hän julkaisi vuonna 2002 ensimmäisen kirjansa ”Methods”, mikä käsitteli jazz-kitaran äänimaailmaa. Myöhemmin hän on kirjoittanut ”Symphonic Jazz” ja ”Manual of Creative Jazz Guitar” teokset.

Tebaldi on nähtävästi keskittynyt enemmän kirjalliseen tuotantoon, sillä Venus Tebla yhtyeen äänite, ”Obliquo”, on jo vuodelta 1998. Tämä ”Cyber Alice” on vasta hänen toinen CD albuminsa ja sen sisältö koostuu vuosien saatossa syntyneistä sävellyksistä, joiden pohjalta hän alkoi työstää projektia ”Jazz 6tet Alberto Tebaldi” vuonna 2008. Tuntuu siltä, että näiden kappaleiden kanssa on vietetty pitkiä päiviä ja siihen todennäköisesti liittyy paljon mietiskelyä ja teorioiden rakentelua.

”Postre-ss” tuo mukanaan ilmaisun todellisuudesta, jossa on mausteena makea kuvitelma turhista toiveista, etsimisestä, salaisuuksista, vaistonvaraisista ja alkukantaisista intohimoista. ”Anyanka´s amulet” kertoo naisellisesta kostosta kaikkea petettyä ja myrkytettyä maallista kohtaan, raivosta tuhoutuvaa ihmiskuntaa vastaan.  ”Cyber Alice” avaa oven tutkimusmatkalle oletettuun tulevaisuuden maailmaan. Sen tarkoituksena on pyrkiä järjestämään kaoottinen tila, jossa aika parantaa haavat ja alkaa kulkea molempiin suuntiin. ”Non Resta Traccia Degli Ainur” luo ajatuksia ikävän kaipuusta ja alakuloisuudesta. Se on tulevaisuuden omantunnon nousu.  ”O.B.E. Out of Body Experience” tuo mukanaan kosketuksen tähtien maailmaan löytämällä kehon henkisen voiman ja tietoisuuden, tiiviin unelmien täyttämän valtakunnan, etsimisen kautta löydetyn tiedon ja tietoisen todellisuuden. ”Vasilij Kandinskij” on koodi tieteeseen, se on etsimistä ja riskeille antautumista, tutkintaa, symbolista ja muodollista kielen käyttöä, ennakkoluulotonta rohkeutta ja luomiskykyä. ”Mr Mac” syventää yhteyttä ja edellytyksiä teknologian hyväksikäytölle, mutta se luo samalla toiveita uudesta matkasta uusille kielialueille ja löytöretkille kohti uusia rajaseutuja.

Tällä levyllä avataan seitsemän ovea matkalle ajattomuuden tielle, missä kuljetaan kaikkiin suuntiin. Sisältö on nykyaikaista mainstream kuuntelujatsia, jota on helppoa ja yksinkertaista ymmärtää ja kuunnella. Mukavan letkeää soittoa, jossa on pelkistetty melodisesti harmoninen laatujazz ajatusmaailma. Sinänsä ei kuitenkaan mitenkään yllättävää, sanoisin melko tavanomaista esittämistä, jota jazzmusiikin ystävät ovat tottuneet kuuntelemaan ja saaneet kuulla kymmeniä kertoja eri yhteyksissä, konserteissa tai levyiltä.  Ei tämä tavanomaisuus sinänsä levyn sisältöä mitenkään huononna, se on hyvin soitettua ja kokonaisuus hallinnassa.  Vaikka ensi vaikutelma ja tunnelma olivat hieman sellaista tasapaksun oloista, niin levyn sisältö on miellyttävää kuunneltavaa ja tuntuu siltä, että se paranee kuuntelukertoja lisäämällä.   (JKi)

Alberto Tebaldi; kitara, Pierfrancesco Cacace; saksofoni, Davide Di Pasquale; pasuuna, Arturo Valiante; piano, Steve Mariani; kontrabasso, Max Baldassarre; rummut

Äänitys ja miksaus: Sergio Serafini, Studioxx, Rooma. Masterointi: Alessandro Giordani. Tuotanto:. Kannen suunnittelu: Alberto Tebaldi. Kuvat: Peggy Picot. Julkaistu: syyskuussa 2010.

  1. Postre-ss 8:47
  2. Anyanka´s amulet 8:30
  3. Cyber Alice 14:49
  4. Non Resta Traccia Degli Ainur 7:26
  5. O.B.E. Out of Body Experience 7:36
  6. Vasilij Kandinskij 10:53
  7. Mr Mac 7:27

Kaikki kappaleet ovat Alberto Tebaldin sävellyksiä

 

Takaisin

Artikkeli luettu 623 kertaa

Translate »