ALON NECHUSHTAN

Kuvat:

22.08.2011 05:06

BUCKYBALL RECORDS BR024

Pianovetoisia trioja on joka lähtöön enemmän ja vähemmän samanlaisia luonteeltaan ja musiikin sisällöltään. Niiden kesken on vaikeata tehdä eroja, ellei musiikin tyylilaji eroa täysin tavallisesta perusjazzin pohjalla toimivasta kokoonpanosta. Yleensä yhtyeen vetovastuu on pianistilla ja rytmittäjät, basisti ja rumpali, hoitavat peruspoljennon ja silloin ollaan hyvin pitkälti samoilla linjoilla. Vaikka soittajat olisivat kuinka hyviä tahansa ja teknisesti taitavia, niin tulos kuulostaa samanlaiselta. ”Perustavaran” kuunteleminen ei kuitenkaan ole silti välttämättä epämiellyttävää. Pianotrio saa aikaiseksi mukavan yleisfiiliksen, jos ei halua keskittyä tarkasti kuuntelemiseen eikä odota mitään erityistä, vaan on mukana rennolla tyyneydellä. Se on kuin ajelisi tuttuja ”polkuja” autolla vakionopeus päällä, rennosti nojaten istuimeen, antaen mennä vapaasti, ohjaillen tarpeen mukaan. Kuuntelijan osa on tässä mielessä helppo, soittajalla tilanne on toinen. Ohjailun pitää olla täsmällistä, selkeästi suoraviivaista, ennalta mietittyä matkantekoa pitää pystyä suuntaamaan tarkkojen vaatimusten mukaan harkiten. Pitää olla kykyä suunnistaa tietystä mutkasta suoran kautta seuraavaan mutkaan ja huomioida mahdolliset kuopat matkan varrella.

New Yorkista kotoisin oleva Alon Nechhushtan on pianistina meillä tuntematon suuruus. Hän on lähtöisin Israelista, missä hän on käynyt ensimmäiset musiikin opinnot. Opiskelu on jatkunut Yhdysvalloissa, missä hän on suorittanut loppututkinnon vuonna 2002 New England Konservatoriossa, Bostonissa. Samoihin aikoihin hän perusti Talat kvintetin, jonka esitykset perustuivat Alonin ensimmäisiin alkuperäisiin sävellystöihin, Klezmer projekteihin. Yhtyeen ensilevytys ”The Growl” sai jazzpiireissä varsin hyvän vastaanoton.  Yhtye keikkaili intensiivisesti Kanadan ja USA:n lisäksi myös Euroopan puolella ja Israelissa.

En tiedä onko Alon Nechusthanilla nykyään varsinaisesti vakituista säännöllisesti toimivaa yhtyettä ollenkaan sillä keikoilla hän näyttää esiintyvän eri soittajien kanssa. Jokaisessa projektissa ja levytyksessä näyttäisi olevan myös eri kokoonpanot, näin myös hänen uusimman levynsä julkaisukiertueella. Ainakin Israelissa yhtyeessä soittaa eri ryhmä kuin mitä levyllä kuullaan.

Tämän levyn on ilmoitettu olevan hänen ensimmäinen soolo äänitys, mutta en tiedä miksi, sillä ei tämä ainakaan ole hänen ensimmäinen levytyksensä. Ensimmäinen kaiketi tällä kokoonpanolla ja Buckyball Music levy-yhtiölle. Alonin sanotaan olleen erittäin kiinnostunut Mendelsohnin pianomusiikista, erityisesti ”Songs Without Words” teoksesta, mistä hän on saanut virikkeitä tämän uuden ”Words Beyond” albumin tekemiselle. Basisti François Moutin ja rumpali Dan Weiss tuntuvat sopeutuvan hyvin Alonin taustan luojiksi.

Moutin on ranskalainen syntyjään, mutta on asunut New Yorkissa vuodesta 1997 lähtien. Hänellä on yhdessä veljensä kanssa Moutin Reunion Quartet, mikä julkaisi viidennen albuminsa, ”Soul Dancers”, viime vuoden keväällä. Yhtye keikkailee hyvin aktiivisesti sekä Yhdysvalloissa että Ranskassa. Dan Weiss vaikuttaa myös New Yorkissa sekä omien projektien kanssa että eri yhteyksissä soittajana muissa yhtyeissä. Hän on opiskellut myös tablan soittoa ja perehtynyt intialaiseen musiikkiin läheisesti. Hän on tuottanut myös kirjan, mikä käsittelee rumpu sovituksia.

Alon istuu kuljettajan penkillä ja ohjailee trion tekemisiä omalla sävellystuotannollaan. Kappaleissa on haasteellisuutta ja väsymätöntä ideointia. Hän näyttää suunnan miten syvälle vajotaan, mitä mutkia matkalla tehdään ja mitä kautta kierrellään. Ryhmä pysyy hyvin kasassa ja homma tuntuu toimivan helpon oloisesti ja rennosti.   (JKi)

Alon Nechushtan; piano, Francois Moutin; kontrabasso, Dan Weiss; rummut

Äänitys: Michael Brody, Acoustic Recording Studio, Brooklyn, New York, 12. huhtikuuta 2010.  Miksaus: Justin Balch. Masterointi: Jeremy Loucas, 19. lokakuuta 2010. Tuotanto: Alon Nechushtan. Kannen suunnittelu: Buckyball Music. Kannen taide: Aline Wagnon Kuvat: Michael Iannantuono. Julkaistu: 15.2.2011.

  1. Muppet Shock 5:21
  2. Different Kind of Morning 7:00
  3. Spinning the Clouds 6:22
  4. Dr. Masterplan 5:43
  5. Spring Soul Song 7:35
  6. Secret Short / Short Secret 7:33
  7. Entranced 5:32
  8. Heartbreakthrough 5:27
  9. The Traveler 5:21

Kaikki kappaleet ovat Alon Nechushtanin säveltämiä

 

Takaisin

Artikkeli luettu 550 kertaa

Translate »