ANDREA ROSSI ANDREA . GROUND PLANE ANTENNA

Kuvat:

02.04.2009 16:51


SPLASCHRECORDS CDH 2519.2

Andrea Rossi Andrea on sananmukaisesti monitoimimies taiteen alalla. Hän on muusikko ja basisti, mutta myös säveltäjä, taiteilija, kuvanveistäjä ja valokuvaaja. Valmistuttuaan taideopinnoista Bolognassa hän opiskeli basson soittoa sekä Bostonissa (Berklee College of Music) että New Yorkissa (Manhattan School of Music).

Tämä viime vuonna ilmestynyt äänite on varsin mustanpuhuva, jos kannesta voisi jotain päätellä. Se on musta kauttaaltaan ja perusinformaatio levyn sisällöstä löytyy takakannesta. Tätä voidaan pitää lähes soololevynä, sillä vain kymmenminuuttisella raidalla 2 on mukana muita soittajia. Kaikki tunnetaan viimeisen päälle free jazzin konkareina. Näillä tiedoin voi jo arvata, ettei kyseessä ole mikään aivan tavanomainen äänite.

Kaiken kaikkiaan tämä on harvinaisen vaikea tapaus. En löytänyt oikeastaan mitään kunnon taustatietoa tästä herrasta, vaikka hän on säveltänyt jo 1970-luvun alusta lähtien.  Mitä maadoitetulla ilma-antennilla on käytännössä tekemistä tämän levyn kanssa tai mistä tässä oikeastaan on kysymys, kerta kaikkiaan vaikeaselkoinen yhdistelmä. Tässä kuljetaan ns. hämärän rajamailla vai ollaanko ehkä ”harmaalla alueella”. Tai sitten tämän ehkä pitäisi olla itsestään selvää ja ymmärrettävää, mutta itse en sitä kuitenkaan ymmärrä. Olen ihan pihalla kuuntelijana. Pitäisi varmaan olla tarkemmin ilmeisesti selvillä hänen taiteilija ominaisuuksistaan tai töistään. Onhan merkillinen persoona, tämä Andrea Rossi, ainakin hän tuottaa aivan omalaatuistaan musiikkia, todella omaperäistä soittoa. Hänen itse soittaman sähköbasson viritelmiin hän on lisännyt häikäilemättömästi lisää virtaa ja efektejä koneellisesti.

Mutta eipä silti, ykköskappaleessa on mainioita efektejä ainakin kappaleen loppuosassa, ne herättävät.  Sitä olisi ehkä hienoimmillaan kuunnella livenä, sen verran muihin maailmoihin se kuuntelijan vie. Kakkosraita on taas varsin tehokas ja innostava, kun siinä on mukana muita soittajia, jotka ovat Andrean kanssa selvästikin samalla aaltopituudella. Se on mainiota vapaata improvisointia sähköisessä maailmankaikkeudessa akustisin keinoin lisättynä. Varsinkin Pastorin viulu tuntuu olevan elementissään tässä maailmassa. Välillä soitto laantuu aivan minimalistiseksi, ensin basso yksinään, mihin Bonvinin vetotrumpetti yhtyy voimakkaan kiimaisesti ylärekisterissä, kunnes Tononin rummutus katkaisee ja lopettaa yhteispelin. Kolmannessa haetaan mahdollisuutta lopettaa homma, mutta nelosessa joudutaan vielä ”tahimaan” roskapostin kanssa, siltä se ainakin kuulostaa.

Yritä nyt sitten olla tästä kaikesta viisas ja antaa sellaista palautetta, ettei kuulija saisi hermoromahdusta. Siis, mitä minä sanoisin – ehdotuksia?? Itse olen niin kaheli, että kyllä minun päähäni tämäkin menee, vaikka en sitä pysty kunnolla ymmärtämään ja sisäistämään. Joten kuunnelkaa itse ja päätelkää, en kylläkään voi hyvällä omalla tunnolla ehdottomasti sanoa, että ostakaa. Kovanluokan soittajia siinä on ainakin mukana, mikä kyllä puoltaisi ostamista. Elämme vapaassa maailmassa – tai ainakin niin luulemme.  JKi

Andrea Rossi Andrea; sähköbassot, MIDI sähköbasso, sähköiset äänentoistot, ääni, Luca Bonvini; vetotrumpetti (raita 2), Stefano Deagatone; tenorisaksofoni (raita 2), Stefano Pastor; viulu (raita 2), Tiziano Tononi; rummut ja perkussiot (raita 2)

Äänitys: Ground Plane Antenna Glocal Mobile Studio, Italia 2003 ja 2007, raita 4 äänitetty Fuori Jazzfestivaalilla, Tortona, Italia vuonna 2007. Tuotanto ja kannen suunnittelu: Andrea Rossi Andrea.   Julkaistu 2008.

  1. Internet QSL 17:20 (bassosoolo: 0:00 – 3:06 ilman dubbausta ja looppausta)
  2. Internet QSL ”Years” 10:29
  3. Internet QSL (Ending) 9:40 (bassosoolo: 5:35 – 9:40 ilman dubbausta ja looppausta)
  4. Mediocre Music // ”Spam” 10:34

Kaikki sävellykset ovat Andrea Rossi Andrean kirjoittamia

 

Takaisin

Artikkeli luettu 798 kertaa

Translate »