Andreas Schaerer

Kuvat:

26.02.2018 21:27


Andreas Schaerer: A Novel of Anomaly

A Novel of Anomaly

ACT 9853-2

Näillä pohjoisilla leveyspiireillä ei ole Berliinissä vaikuttavasta kitaristi Kalle Kalimasta kuultu juuri parin vuoden takaisen ACTin julkaiseman High Noonin jälkeen. Nyt Kaliman voi kuulla sveitsiläislaulaja Andreas Schaererin uudella levyllä A Novel of Anomaly. Schaererin saattavat Suomessa jotkut muistaa April Jazzeilla 2013 käyneen Hildegard Lernt Fliegen -sekstetin keulahahmona.

Tämän projektin juuret ovat intiimimmät. Schraerer oli aiemmin tehnyt rumpali Lucas Nigglin kanssa duona. Suunnitelma oli laajentaa projektia kahdeksi eri trioksi – toisaalla yhteistyökumppanina Kalima, toisaalla italialainen harmonikasoittaja Luciano Biondini. Myöhästyneen lennon takia kaksi eri harjoitussessiota kuitenkin yhdistyivät ja nelikko huomasi että yhdessä soitto sujui kuin luonnostaan ja näin erikoisen instrumentaation kvartetti oli syntynyt.

Kvartetin musiikissa on paljon leikkimielisyyttä ja pelimannihenkeä. Kaikki sävellykset ovat bändin omia, mutta useampikin kappale muistuttaa kansanlaulutulkintaa. Ehkä monikielisestä sveitsistä tulevalle laulajalle sopii niin levyllä on melkoinen kielten sekamelska, Schaerer laulaa italiaksi, suomeksi ja englanniksi selkeällä aksentilla ja Valais’n kanttonin murteinen saksakin kuulostaa eksoottiselta – heittäytymistä löytyy. Monipuolisen kielenkäytön lisäksi Schaerer kuunostautuu myös erilaisin beatbox-henkisessä rytmikkäässä äänenmuodustuksessa ja scatissa.

Kalima ottaa kitaroineen levyn mittaan monta roolia – välillä kitara täyttää basson paikan, välillä huiluäänin tuo lisäväriä ja paikoin säröllä vahvistettuna tuo särmää sooloihin. Myös Kaliman sävellykset afrobeatahtava Planet Zumo ja suomalaisesta tangosta innoittunut Dive tuovat levylle kaivattua lisäjännitettä. Kokonaisuutena levy jää kuitenkin vähän ACTille ominaisesti liian kesyksi ja kepeäksi.

Kestosuosikkia tästä tuskin tulee, mutta tutustumisenarvoinen levy niille jotka harmittelevat miespuolisten uusia tyylejä ja muotoja etsivien jazzlaulajien vähyyttä. (PV).

 

Andreas Schaerer, vocals & mouth percussion, Luciano Biondini, accordion, Kalle Kalima, guitar, Lucas Niggli, drums .

Recorded by Klaus Scheuermann at Hansa Studios Berlin, March 20 – 22, 2017
Assistant: Nanni Johansson 
Mixed and mastered by Klaus Scheuermann. 

01. Aritmia (Luciano Biondini) 04:46.
02. Stagione (Luciano Biondini) 04:16.
03. Planet Zumo (Kalle Kalima) 03:44.
04. Causa Danzante (Andreas Schaerer) 03:20.
05. Fiore Salino (Kalle Kalima / Andreas Schaerer) 05:21.
06. Getalateria (Andreas Schaerer) 03:04.
07. Dive (Kalle Kalima) 06:02.
08. Laulu Latkuu (Andreas Schaerer / Essi Kalima) 02:35.
09. Signor Giudice (Luciano Biondini) 05:32.
10. Swie Embri (Andreas Schaerer) 02:25.
11. Flood (Lucas Niggli / Chenjerai Hove) 03:21.

Takaisin

Artikkeli luettu 440 kertaa

Translate »