Angelica Matveeva

Kuvat:

13.07.2015 17:09


Angelica Matveeva: Vocalese

Vocalese

Chan Puma House  2015, CHAN003

 

Tämän levyn laulusolisti on sekoitus todellista kansainvälisyyttä, sillä hänen isänsä on armenialainen ja äitinsä venäläinen. Hän on kasvanut osan elämästään Belgiassa, aloittanut uransa Tukhomassa ja oleskellut Italiassa, Puolassa, Turkissa ja Suomessa. Tällä hetkellä hän vaikuttaa Norjassa, vaikkakin on naimisissa suomalaisen tutkija / kirjailijan kanssa.

Kyseessä on  soivaääninen jazzlaulajatar Angelica Matveeva. Hänen vokalisointinsa on osin… hmm, jotenkin tyttömäisen lapsellinen… mutta toisaalta hänen tapansa käyttää sitä on mukavaa kuultavaa.

On tietysti makuasia, mihin kulloisenkin solistin laulussa kiinnittää huomionsa. Se, minkä Angelica ehkä häviää äänessään korjaantuu hänen hyvän tekniikkansa ansiosta. Viittaan nimenomaan scattailuun ja nopeisiin suoritteisiin. Matveevahan laulaa tällä levyllä kappaleiden alkuperäislevytysten instrumenttisooloja. Ja se myös nostaa hänen kokonaissuoritteensa tasoa reilusti.

Ylärekisteristä puuttuu ehkä vielä jonkin verran voimaa ja vahvuutta, mutta nekin varmasti balanssoituvat iän ja kokemuksen myötä. Toisaalta voidaan ajatella, että nykyinen tyyli perustuu tarkoituksella ylärekisterin tyttömäiseen flirttiin ja kujeiluun… ja ovat kenties tavallaan Matveevan tavaramerkki.

Levyn materiaali perustuu tunnettujen mestareiden kuten Wayne Shorterin, Charlie Parkerin, Charles  Minguksen ja Clifford Brownin teoksiin. Siis todella herkullisiin kappaleisiin. Sovitukset ovat Tuomas J. Turusen ja Ville Vannemaan käsialaa.

Matveevan taustalla on kovista jazzpersoonista kasattu kokoonpano, jossa on mukana suomalaishuipuista tenorisaksofonisti Manuel Dunkel ja trumpetisti Jukka Eskola. Loput säestysviisikosta ovat saapasmaan soittajia.

Dunkel on tutussa elementissään. Taitoa ja tunnetta on vaikka muille jakaa. Sitä samaa väkevyyttä löytyy myös Eskolan puhaltelusta. Tämä parivaljakko edustaa osaamistasoltaan maailmanluokkaa eli he voivat astua kehiin missä tahansa ja milloin tahansa… Hyvä äijät!

Italialaiskolmikko edustaa myös hyvää jazzosaamista, joten levykokonaisuus hitsautuu mukavaksi kokonaisuudeksi. Ja tietysti erinomainen kappalevalikoima täydentää nautinnon korkeisiin lukemiin.

Kyseessä on siis makoisa jazzlevy. Ei sitä turhan usein kuultua junnausta vaan mukavan rytmistä menoa ja meininkiä. Meininkiä, jossa on myös sielu mukana. Useampi kuuntelukerta vain syvensi levyn sisältöä positiivisesti.

Eli kyseessä on levykokonaisuus, jossa kumarretaan entisten mestareiden suuntaan ja aistikkaasti sovittaen että esittäen luodaan tasokas lopputulos. Sielukas ja osaava sellainen. Olisi mielenkiintoista kuulla tämä levyllinen livenä… ehkäpä visuaalisuus toisi vielä ripauksen lisänautintoa.

Mutta ennen sitä, kuunnelkaa Matveevan melodisen maukasta instrumentointia laulamalla… muusikoiden omilla soittimillaan. Ette pety! (OR)

 

Angelica Matveeva vocal, Manuel Dunkel tenor saxophone, Jukka Eskola trumpet, flugelhorn, Fabio Giachino piano, Davide Liberti double bass, Ruben Bellavia drums

Recorded and mixed by engineer Risto Hemmi at Finnvox Studios, Helsinki, Finland.
Mastered by engineer Pauli Saastamoinen at Finnvox Studios, Helsinki, Finland.

1. Wonderyear (music P. Asplund, lyrics A. Matveeva, arr. T.J. Turunen) 06:07
A.M. sings Peter Asplund’s trumpet solo
2. You go to my head (music J.F. Coots, lyrics A. Matveeva, arr. V. Vannemaa) 06:47
A.M. sings Lou Donaldson’s alto saxophone solo and Clifford Brown’s trumpet solo
3. Ping pong (music W. Shorter, lyrics A. Matveeva, arr. V. Vannemaa) 06:35
A.M. sings Wayne Shorter’s tenor saxophone solo (with Russian lyrics)
4. Moody’s mood for love (music J. McHugh , lyrics Eddie Jefferson, arr. T.J. Turunen) 04:17
A.M. sings James Moody’s tenor saxophone solo and Thore Swanerud’s piano solo
5. Yes or no (music W. Shorter, lyrics A. Matveeva, arr. J. Toftgård and T.J. Turunen) 06:41
A.M. sings Franco Ambrosetti’s trumpet solo
6. Joy spring (music C. Brown, lyrics J. Hendricks, arr. V. Vannemaa) 04:38
A.M. sings Clifford Brown’s trumpet solo
7. Good bye pork pie hat (music C. Mingus, lyrics J. Mitchell, arr. T.J. Turunen) 07:12
A.M. sings John Handy III’s tenor saxophone solo
8. Scrapple from the Apple (music, C. Parker, lyrics M. Perrin, arr. V. Vannemaa) 04:05
A.M. sings Miles Davis’ trumpet solo and Charlie Parker’s alto saxophone solo (with French lyrics) 

Total playing time: 46:43

Arrangements by Tuomas Juhani Turunen (1,4,5,7) and Ville Vannemaa (2, 3, 6, 8)

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 966 kertaa

Translate »