Anne Czichowsky Quintet

Kuvat:

11.04.2014 10:14


Anne Czichowsky Quintet: The Truth And The Abstract Blues

The Truth And The Abstract Blues

Double Moon Records, DMCHR71134

On hienoa kuunnella, kuinka energiaa pursuava ihminen osaa olla myös tunteellinen. Kuinka hänen scattaava vauhti hiljenee tummasävyiseksi tunnelmoinniksi. Syttyäkseen levyn edetessä jälleen entuudestaan tutuksi energiapakkaukseksi… nimeltään Anne Czichowsky.

Tämä saksalainen elämäniloa hersyvä laulajatar voitti Kajaanissa Lady Summertime -kilpailun vuonna 2008. Sen jälkeen olen kuullut häntä livenä mm. Klaipedassa, jossa hän esiintyi quintetteineen hurmaten salintäyteisen yleisönsä täysin. Tuota hurmausta hän jatkaa allekirjoittaneen korvien välissä myös tällä uudella levyllään tuon mainion orkesterinsa kanssa.

Czichowskyn valttikorttina on aina ollut halutun osaaminen eli hän ei pyri laulamaan yhtään sen enempää kuin taidot riittävät. Hän hallitsee hienosti koko äänirepertuaarinsa skaalan. Sen alarekisterin tummapää soi sieluun porautuvana vastakohtanaa iloisen kepeä, korkuksiin leijaava scattaus. Viime mainittu onkin hänen vahvimpia tavaramerkkejään. Sanoilla tai ilman niitä.

Hänen impulsiivinen ja väkevää elämänmakua pursuava esitystapansa saa kuuntelijan osittain hämilleen. Odottamaan, kimpoaako tämä energinen jazzlaulajatar seuraavaksi suorastaan kuulijansa syliin istumaan. Pysähtymään ja haaveksimaan hitaan balladin verran liitäen sen jälkeen taas villin scattauksen myötä maailman ääriin.

Czichowskyn tapa eläytyä esittämäänsä musiikkiin, sen syvimpään sieluun on upeaa. Hänen kameleomanttimainen äänenvärinsä vaihtelu antaa kappaleille omanlaista särmää. Hän on silti aito jazzlaulajatar, ei mikään äänikrobaatti ja erikoisuuksien hakija. Tylsääkö? Ei suinkaan vaan makoisan maistuvaa.

Hänen orkesterinsa saa levyllä myös tilaa. Pianisti Thilo Wagner on kokonaisuuden selkäranka. Pianokompin täyteliäisyys ja ilmaisun väkevyys toimivat yhtälailla herkkinä hetkinä kuin tanakamassakin menossa. Muutama soolosoitto kulkee iloisen jazzaavana, osa taas sentimentaalisena ja tunteellisen rakastettavana. Maittavaa kuultavaa.

Kitaristi Martin Wiedmannin komppaus ja soolovedot, tukkoisen herkkänä jazzkitarointina tai särökkäänä menopelinä tarjoilevat jazzin syvintä olemusta. Basisti Axel Kühn soittaa tanakan pehmeät taustat, muutaman soolojumputus kruunaa hänen kokonaisosaamisensa. Taustan värjääjänä ja aistikkaana tahdinluojana toimiva rumpali Matthias Daneck sutii pehmeää hellyyttä että kipakkaa kopsutusta kulloisenkin kappaleen hengen mukaan. Hienoa työstöä koko kolmikolta.

Korostan vielä Czichowskyn laulun monikasvoisuutta ja voimallista tunnelatausta. Hänen käsittämättömän nopeita sanallisia juoksutuksia  ja sanattomia scatteja. Upeaa alarekisteria. Hänestä on kehittynyt todellinen jazzlaulajatar. Eikä tuo kehitys varmastikaan seisahdu tähän.

Czichowskyn ei tarvitse korostaa mitenkään osaamistaan, vaan kaikki soljuu vapaasti. Jopa ikäänkuin puolihuolimattomasti. Ilman suurta draamaa. Ja kuitenkin erinomaisella sykkeellä. Tarpeeksi syntisellä leimalla varustettuna. Hän tuntuu tekevän mitä vain haluaa… toiset sitä, mitä juuri ja juuri osaavat.

Kun tähän Czichowskyn hienoon vocalisointiin lisätään orkesterin upea soitto, niin kasassa on todelllinen jazzlevy, jossa tunnetilat vaihtelevat. Hienon aistikkaina ja nautittavan upeina.

Anne Czichowsky on todellinen Jazz-Lady!

Kuunnelkaa itse, nautitte varmasti!  (OR)

Anne Czichowsky – vocals, Thilo Wagner – piano, Martin Wiedmann – guitar, Axel Kühn – bass, Matthias Daneck – drums

feat. Christian Meyers – trumpet & flugelhorn (#2,6)

Recorded & mixed by Thomas Schmidt Baderstudios, Weil der Stadt, Germany

Mastered by Christoph Stickel, MSM Studios

01. Bluesette (6:25)

02. Blue Portrait (6:01)

03. Everytime We Say Goodbye (6:30)

04. Now And Then (5:54)

05. But Not For Me (4:46)

06. Kitchen Talk (3:23)

07. Idle Moments (5:38)

08. S.O.S. (4:30)

09. In A Mellow Tone (5:21)

10. Blues In Green (5:49)

11. Soulmates (6:17)

Takaisin

Artikkeli luettu 776 kertaa

Translate »