Antero Mentu Landscaping Team

Kuvat:

05.10.2019 13:53


Antero Mentu Landscaping Team: The Many Adventures of Sunshine Sally

The Many Adventures of Sunshine Sally

Eclipse Music, ELP-201911

Teräskielistä akustiikkaa näpelihdittävän ja jouhitettavan voimin.Väkevällä pieteetillä, että kauniin melodisesti. Ainoastaan bassoklarinetin, klarinetin ja kontrabasson vuorottelevalla pehmennyksellä. Ilman tekniikan ”ihmelasten” viritelmiä. Puhtaana kuin Suno -pyykki aikoinaan… vai liekö se oli Valolla pestyä. Niin tai näin.

Asialla kitaristi Antero Mentu, joka on tuttu useistakin progeen, jazziin ja maailmanmusiikkiin liittyvistä kokoonpanoista. Hän on synnyttänyt yhdessä viulisti Konsta Eskelisen ja puhallintaiteilija Panu Ukkosen kanssa Landscaping Teamin, joka luo klassisen kamaritrion soundilla ja folk-henkisillä melodioilla vapaana soljuvia, kauniita jazz-improvisaatioita.

Niinpä niin. Asiaa voi lähestyä monelta kantilta ja useammalla mielteellä. Mitä tämä sitten oikeasti on? No, ainakin tuota vapaan soljuvaa soitantoa. Ei poikkitaiteelista tai brutaalia, vaan klassisesta tai ehkä oikeammin kansanmusiikin perinteistä pulppuavaa, puhdasta musisointia. Ilman lehmiä huutelevaa torpan tyttöä, saati koivun larvaa heiluttelevaa tuulta…

Väliin jotain irkkumaista poljentoa… vai onko se riehakkaan retvakasta kansantanssia. Väliin vaivutaan jopa johonkin sibeliaanisen sikarinhajuiseen sävelkuvaan… liekö Ainolaan vaiko Kämpiin?

Levyn saate kertoo, ettei akustisen soundin ja metsämaisemien yhteyttä ole yritettykään piilottaa, vaan ne nostetaan päinvastoin rohkeasti esiin. Näin sen voi myös ilmaista… mutta monelle persoonalle, jotka nykypäivänä eivät edes erota kuusta ja mäntyä, saati tuntevat niitä, yhdentymä voi jäädä toteutumatta.

Ei meille, jotka jouduimme / saimme kuunnella pienestä lähtien lauantain toivotut levyt joka kerta alusta loppuun. Tämä levyllinen tuo nuo nostalgiset mielteet esiin. Samalla se saa tyytyväisyyden hyvänolon hyrinän sisuksiin, että joku vielä tänäpäivänä julkaisee tällaista, ei ylen mahtipontista ja liiaksi tekniikalla värkkäiltyä musiikkia… kamarijazzia?

Tarkoitan, kaiken edellämainitun positiivisiksi saatesanoiksi tälle levylliselle. Luontevaa, puhdasta luonnontuotetta. Jopa osin modernia freemaista jazzirrottelua, kansanmusiikin ja klassisen vaatteisiin puettuna.

Herrat soittajat itsekukin osoittautuivat oiviksi pelimanneiksi ja saivat aikaan upeat sävelkulut, rytmivaihtelut, liikkuen välillä huimissa sfääreissä. Vaikka kappalesielut olivat vapaamieliset, kokonaisharmonia toimi erinomaisesti.

Siispä omalla tavalaan mielenkiintoinen ja hienosti soitettu levyllinen. Akustisuus nosti kuunteluarvon täyteen kukoistukseensa. Tavanomaisuudesta poikkeava herkkupala, jota osittaisesta klassisuudestaan huolimatta ei tarvitse nauttia pikkurilli pystyssä… hyvää kamarijazzia.  Suosittelen. (OR)

Antero Mentu – kitara, Konsta Eskelinen – viulu, Panu Ukkonen – kontrabasso, klarinetti, bassoklarinetti

Äänitys, miksaus ja masterointi: Markus Pajakkala

1. A Place Between The Stars 08:15
2. Forgotten Gardens 04:40
3. Sunflowers 04:44
4. Cities of Darkness, Cities of Light 04:28
5. First Train Out Of Town 02:39
6. Forest River Waltz 03:43
7. Moonshine Goddess 07:51

Sävellykset: Antero Mentu

Takaisin

Artikkeli luettu 571 kertaa

Translate »