Antti Paalanen

Kuvat:

02.12.2014 13:47


Antti Paalanen: Meluta

Meluta

Rockadillo Records / Zen Master Records, ZENCD 2156

Pienen esileikittelyn jälkeen hanurin uroksinen basso-örinä ja kepeäkenkäinen naaraskoskettimisto aloittavat kansantanssityyppisen hyppelyn, josta koostuu lopulta jonkinlainen massiivinen melukokonaisuus. Kokonaisuus, jota pitää vielä korostaa konemaisen sanallisella me halutaan meluta-toistolla. Täh?

Asialla tohtorintutkintoaan lopetteleva hanurinrääkkääjä Antti Paalanen, mies joka revittelee paljeosastoa äärimmäisellä vimmalla ja tehokkuudella. Keski-pohjalaisella tempperamentilla. Sillä, jossa peruspoljentona lilluu Konsta Jylhän piirikunnan kansanmusiikki. Soiton tietyntyyppinen radikalismi ropsahtaa Kimmo Pohjosen ja Harri Kuusijärven välimaastoon. Rujona. Raakana, Kuitenkin melodisena runsautena. Soinnuttelun täyskaatona. Täydennettynä ihmisäänen raadollisilla huudoilla ja mörinöillä.

En tiedä onko Paalanteen tarkoitus tällä kokonaisremuamisella tuoda esille suomalaisen perusäijän prototyyppi. Se jonka tunnusmerkkeihin kuuluvat hienhaju, siivoton ulkonäkö, keltainen eteen – ruskea taakse alushousut, kossu, keskikalja ja lenkkimakkara. Juro jöpöttäjä, joka repii voimansa tunnossa huussin oven saranoiltaan. Karjuu päissään kyläkunnan akat ja aneemiset karkuun. Pui nyrkkiä poliisille ja ottaa hatun päästään kirkkoherran edessä. Jos näin on, niin perhana sentään!

Voimaa soitossa on kuin pienessä kylässä. Lasse Pihlajamaa, Veikko Ahveninen, Vili Vesterinen ja kumppanit ovat menneisyyden harmaita, valjuja haamuja, kun Paalanen repii palkeet levälleen. Kauneus, kukkeus ja herkkyys ovat saanet uudet vaatteet, kuten entinen keisari… alastoman raastava rujous toimii omalla tavallaan hienosti… unohtamatta muutamaa kuulaan kaunista hetkeä. Pehmeää kosketusta…

Paalaselle olisikin varmasti tuskastuttavaa hinkata vuodesta toiseen Säkkijärvenpolkkaa ja Metsäkukkia… hän tahtoo elää täydellä teholla ja massiivisella voimalla. Rakastaa kurttuaan erilailla kuin menneiden aikojen mestarit. Voidaankin todeta, ettei tällainen Paalasen kurtun revitys ole mitään vanhainkotimusiikkia…ilmeisesti.

On ilahduttavaa, että modernimman ja väkevämmän haitarinsoiton estradi saa lisävoimia. Tuo aiemmin niin suosittu soittopeli on kärsinyt vuosikymmenten vieriessä jonkinlaisen inflaation maassamme niin yleisön, soittajien kuin Yleisradionkin puitteissa. Kansanmusiikkipiireissä sillä on toki ollut koko ajan oma vankka asemansa, mutta muualla sen suuntaan on paljolti vain syljetty. Valitettavasti.

Myös viimevuosikymmenten suomalaiselle jazzosastolla pirunkeuhko on ollut aikalaisen syrjitty ja outo. Nyt jazzkäsitteen laajetessa ja puristaessa kättä niin etnon, kansanmusiikin kuin mordernismin ja vapaan ilmaisun kanssa, on päästy musiikkigenreen, jota tämä Paalasen levykin edustaa. Se on sekoitus kaikkea… tai ei mitään. Mutta se on sielultaan rytmimusiikkia, jossa on omanlaisensa sytyttävä sielu. Palava voima… myös jazzareille!

Tämän ”uuden” tulemisen myötä myöskin ulkomaiset konserttijärjestäjät ja festivaalit ovat yhä enenevässä määrin kiinnostuneita suomalaisista hanuristeista. Tämä Paalasen levy on hyvä käyntikortti myös siihen suuntaan.

Kun Kokkolan kirkon kellot soittavat kutsun viimeiseen valssiin ja Ruff lopettaa levyn hengenahdistukseen… kuolevaan bassokorinaan… hiljaisuus on taivaallinen… Se ei kuitenkaan sammuta sitä himoa ja kiihkoa, jonka levy jätti haitarin palkeiden voimallista sykettä kohtaan! (OR)

Antti Paalanen acc, voc, stompbox, effects, programming, Teemu Vuorela primitive drums (# 1, 2, 5, 6) Sami Silén samples (
# 5, 9) Jonas Olsson samples (
# )

Recorded and mixed by Samuli Volanto

1/2014 at K. H. Renlund Museum – Central Ostrobothnia Regional Museum, Green House

9/2013 at Film Sound Studios, Kokkola

3-6/2014 at Matkastudio, Tampere

Mastered by Pauli Saastamoinen at Finnvox Studios, Helsinki

01. Meluta (We Wanna Make Some Noise) 3,59

02. Yeah Mama 3:50

03. Kraftsman 4:40

04. Fingertips 0:53

05. Judgement 4:22

06. Acc Rider 3:29

07. Angus 3:03


08. Reflections 4:40

09. The Final Waltz 7:28

10. Ruff 4:36

Takaisin

Artikkeli luettu 1613 kertaa

Translate »