Aram Shelton / Håkon Berre

Kuvat:

05.07.2018 12:47


Aram Shelton / Håkon Berre - Dormancy

Dormancy

Circum-Libra 204

Tänä keväänä huhtikuussa julkaistu noin tunnin pituinen Dormancy-albumi on kahden improvisoidun musiikin parissa viihtyvän muusikon, saksofonistin ja rumpalin, yhteistyön tulos. Molemmat muusikot vaikuttavat tällä hetkellä Kööpenhaminassa, vaikka levyllä alttosaksofonia puhaltava Aram Shelton on kotoisin USA:sta ja puolestaan rumpali Håkon Berre on syntyjään norjalainen.

Håkon kuuluu tanskalaisen Barefoot Records levy-yhtiön perustajajäseniin ja soittaa moninaisissa eri kokoonpanoissa ja häntä voi kuulla kymmenillä eri levyillä. Hän on kiertänyt laajasti Euroopassa ja Suomessakin hän on käynyt esiintymässä mm. kitaristi Markus Pesosen kanssa duona.

Alkujaan Floridasta USA:n länsirannikolle siirtynyt Aram Shelton ei ole itselleni tuttu nimi ennestään, mutta hän on levyttänyt omissa nimissään yli 20 äänitettä vuodesta 2003 alkaen. Musiikinsa ominaispiirteistä häntä on rinnastettu mm. Eric Dolphyyn ja Albert Ayleriin. Levyä kuunnellessa kokeellinen musiikki sen kaikkine kiehtovine elementteineen tuntuu sopivan Sheltonin tyyliin luontevasti. Hän työstää saksofoniaan tehokkaasti saaden aikaiseksi melodisen linjakkuuden rinnalle sekalaisen monimutkaisia äänisiirtymiä ja rytmirakenteita jatkuvana liike-energiana.

Levy on omatuotantoinen ja äänitetty muusikoiden toimesta talvisena päivänä uinuvassa Kööpenhaminan lähiössä luonnon ympäröimässä puutarhatalossa. Läheinen kosketus luonnon monimuotoisuuteen ja lähestyvän kevään merkit antoivat soittajille luovaa energisyyttä.  Instrumentit alkoivat puhkua voimallista tahtotilaa.

New Growth sopikin tällaiseen tilanteeseen hyvin ykköskappaleen nimeksi. Kohti ”uutta kasvua”, näinhän se menee, keväällä on suuri merkitys mielentilan kohenemiseen, mikä tulee tässä kappaleessa aika helposti mieleen. Alun hidaspoltteinen keskustelu kiihtyy ryöpsähdellen pikkuhiljaa rennonmaksi, rumpujen iloluontoinen pärskähtely ja saksofonin monisärmäinen juoksutus tuo silmien eteen vision nautakarjan ensimmäisestä keväisestä laidunmaille ulkoilmaan suuntautuvasta kirmailusta. Tämän aloituksen monitahoinen temmeltävä tekeminen hiljentyy loppua kohden kaihoisaksi ujeltavaksi mietiskelyksi.

Levyn sisältö on rakennettu kokonaisuudessaan akustiselle pohjalle, vaikka molemmat muusikot viihtyvät ja käyttävät myös esityksissään elektronisia tehosteita äänensävyjen muokkaamisessa. Kaksikon musiikillisesti suoraviivainen eteneminen sisältää äkkiarvaamattomasti avautuvia aukkoja, missä totutulta polulta poiketaan rankasti mutkitellen täysin yllätyksellisesti ja odottamattomissa paikoissa.

Kokeileva musiikillinen tutkimusmatka elää esittämishetkessä muutosten kourissa kaiken aikaa. Hajanaisen sattumanvaraiset koukkaukset syntyvät soittajien muuttaessa instrumenttiensa säätöominaisuuksia hetkittäisten päähänpistojen mukaan. Melodian ja rytmin ylläpitäminen muotoutuu rajujen irtoäänien hajoamisen kautta aika-ajoin hyökkääväksi rymistelyksi kuten syvältä hengittävä Respiration tai Embryo osoittavat.

Kokeilevaan taiteen lailla abstraktisuuteen suuntautuva musiikki omine jätteineen herättää aina vastakkaisasettelua kuulijoiden keskuudessa. Tämä levy ei kokonaisuudessaan kaikesta huolimatta ole aivan rankimmasta päästä, vaan levyltä löytyy myös hienostunutta taiteellista kauneutta ja rauhoittavaa meditatiivista pohdiskelua. (JKi)

Aram Shelton: alttosaksofoni, Håkon Berre: rummut ja muut lyömäsoittimet.

Äänitys: Birkebo 27. tammikuuta 2018. Miksaus ja masterointi: Aram Shelton. Tuotanto: Aram Shelton ja Håkon Berre. Kannen kuvat: Håkon Berre. Julkaistu: 10.4.2018

1. New Growth 7:22
2. Light 5:56
3. Water 5:25
4. Respiration 8:08
5. Mobilization 4:12
6. Embryo 9:23
7. Seeding 6:30
8. Flowering 10:04

Kokonaiskesto 57:18

Takaisin

Artikkeli luettu 273 kertaa

Translate »