Astro Can Caravan

Kuvat:

28.08.2019 16:42


Astro Can Caravan - Outer Space Takes – Unheard Journey 2002 – 2008

Outer Space Takes – Unheard Journey 2002 – 2008

Karkia Mistika Records Karmi-097

Astro Can Caravan voisi nimenä ensimmäisenä viedä ajatukset jonnekin ulkomaille, kun kuuntelee vaikkapa yhtyeen alkuaikojen live-esitystä, https://soundcloud.com/karkia-mistika-records/astro-can-caravan-relaxin-with-acc-from-time-to-eternity-live, Tavastialla vuonna 2003. Siitä on siis kulunut aikaa viitisentoista vuotta.

Yhtye on kuitenkin Savon sydänmailla vuoden 2001 vaiheilla perustettu supisuomalainen ammattimuusikoista koostuva joukkue, minkä tahdissa meno on railakasta värisevää avaruudellista suhinaa, kaikuja ja viuhketta sisältävää fuusiojazzpohjaista rytmimusiikkia parhaimmillaan. Yhtyeen ydinryhmän perustamisvaiheessa muodostivat Otto Eskelinen, Tomi Kosonen ja Pekka ”Pharaoh” Pirttikangas, jotka ovat olleet mukana koko yhtyeen tähänastisen historian ajan. Heidän ajatushautomossa yhtyeelle luotiin syntysanat.

Astro Can Caravan -kollektiivissa on soittanut kaikkiaan noin 30 soittajaa eri vaiheissa, konserteissa muusikoiden määrä on vaihdellut kahdeksasta ylöspäin tilanteen mukaan. Ensimmäisellä levyjulkaisulla Questral Places vuonna 2003 yhtyeessä soitti 12 muusikkoa. Sen jälkeen ilmestyivät 21st Century Drifting Episode (2007), The Nagual Julian (2009).  Viimeisin julkaisu Planet Caravan ilmestyi vuonna 2010, jolloin ryhmässä oli 10 soittajaa. Sen jälkeen yhtyeen voisi sanoa jääneen ”levolle” pitkäksi aikaa, tehden ilmeisesti pari keikkaa vielä levyn julkaisun jälkeen.

Kun lähes 20 vuotta on nyt ehtinyt kulua perustamisesta ja 10 vuotta viimeisestä albumista, yhtye on lähtenyt uudestaan liikkeelle. Vauhtia tälle ”comebackille” on antanut uusi albumi Outer Space Takes – Unheard Journey 2002 – 2008, mikä ilmestyy virallisesti nyt elokuun viimeinen päivä 2019 Karkia Mistika Recordsin toimesta. Yhtiön tuottaja Jyrki Laiho on löytänyt vaihtoehtomusiikin parista hienon ajatuksen koota levylle yhtyeen jo 2000-luvun aikana äänitettyä julkaisematonta musiikkia.

Laihon mukaan keskusteluja oli käyty bändin jäsenien keskuudessa parisen vuotta, siitä mitä tehdään sen ison määrän äänitteiden kanssa, joiden materiaalia ei ole aikaisemmin julkaistu. Asia ei tahtonut edetä kunnolla kuin vasta tänä vuonna, kun tietoon tuli kutsu esiintymään Vilnaan ja samaan saumaan kesällä olisi mahdollisuus useampaan lisäkeikkaan.  Laiho ehdotti keväällä, jos nyt yritettäisiin vielä ennen keikkoja saada kerättyä materiaali yhteen ja tuottaa levy niistä. Vaikka aikaa oli vain vähän, niin se onnistui ja nyt levy ilmestyy myyntiin lähipäivinä.

Yhtye on jo soittanut heinäkuussa ennen virallista julkaisua neljä keikkaa 9-henkisenä ryhmänä. Uskaltaisin povata, että tämän levyn myötä keikkaa alkaa nousta lisää, sillä sen verran tanakan hieno levy on kyseessä. Ihmettelen vain missä näitä on piiloteltu vuosikymmenen kuluessa täysin turhaan. Hyvä, kun tämä materiaali on nyt saatu tuutista ulos.

Outer Space Takes vie kuulijan yhtyeen alkutaipaleelle ja tuo 16 kappaleen voimin lähes 70 minuutin, siis täyden CD:n verran, musiikin alttarille avaruudellisista kihinää ja kähinää, maittavaa torvien leiskuntaa ja mittavan määrän hauskan riehakkaasti ryminällä etenevää nelistystä – iloista mellastusta 31 soittajan voimin. Kun soittajien mahtavaa listaa katselee, niin sieltä löytyy iso joukko varmasti kaikille tuttuja suomalaisen rytmimusiikin ja erityisesti jazzin sekä marginaalisemman musiikin saralla kunnostautuneita soittajia.

Toki kaikki eivät soita jokaisella kappaleella, vaan kappaleet jakautuvat alkuperäisillä äänitteillä (mukana on myös live-esityksiä) aikanaan vuosien 2002 ja 2008 välisellä ajanjaksolla soitettuina kokoonpanoina. Kappaleet koostuvat yhtyeen jäsenten itse kirjoittamista sävellyksistä ja yhdestä lainakappaleesta, Sun Ra’n Disco 3000. Muutenkin kappaleista ryöpsähtelee Sun Ra’n avantgardistista henkeä, reilua ärhäkkää meininkiä ja laajalle leviävää pomppuista ulottuvuutta.

Reippaan rypistyksen, joista erityisesti Relaxin´ With Astro Can Caravan / From Time To Eternity – live jäi mieleen höyryävänä tulimerenä sekä King Hiss, lisäksi mukaan mahtuu myös hitaampaa maanläheistä ja mietteliään spirituaalista henkevyyttä sisältäviä kappaleita kuten Requiem ja päätöskappale Dogonian Myth. Hazidik Tales – live puolestaan heittäytyy hieman itämaisväritteiseen tunnelmaan. Uhmakasta jytisevää kumistusta ja onkalomaista kalseaa synkkyyttä edustavat puolestaan World Is A Weirdo ja Tomboktoum. Niin ja, täytyyhän jokaiseen levyyn liittyä yksi blueskappale, siitä on hyvänä esimerkkinä Tar City Blues.

Levyllä sutinaa, vilskettä ja vipinää riittää, mutta kaikki tehdään ammattimaisen tyylipuhtaasti, puhaltajien runsaan mehevyyden ohjatessa menoa. Vauhdikkaasti ja hyvävireisesti etenevä musiikki vyöryy primitiivisen vastustamattomasti kuin päällekäyvä höyryveturi ja vie mennessään. Kelpaa kuunnella.  (JKi)

Kalevi Louhivuori – trumpetti, Jyri Ojala – trumpetti, Jarkko Pellikka – trumpetti, Verneri Pohjola – trumpetti, Tuomas Eriksson – pasuuna, Erno Haukkala – pasuuna, huilu, Ilmari Pohjola – pasuuna, Veli-Pekka Parkkinen – klarinetti, Suvi Pappi – bassoklarinetti, Joakim Berghäll – sopraanosaksofoni, sello, Artturi Taira – alttosaksofoni, Tomi Kosonen – tenorisaksofoni, Pauli Lyytinen – tenorisaksofoni, Otto Eskelinen – koskettinsoittimet, altto & tenorisaksofoni, bassoklarinetti, Joonas Hytti – eufonium (baritonitorvi), Emil  Luukkonen – urut, piano, Pharaoh Pirttikangas – kitara, syntetisaattori, Pentti Dassum – kitara, Kukka Lehto – viulu, Tapani Varis – kontrabasso, baritonisaksofoni, Tuomo Kuure – kontrabasso, Arvi Hasu – sähköbasso, Niko Votkin – rummut, Rasmus Pailos – rummut, perkussiot, JP Hautalampi – perkussiot, Erkki Joutseno – perkussiot, Tomi Leppänen – perkussiot, Jaska Lukkarinen – perkussiot, Teemu Mäenpää – perkussiot, Torsti Tuovinen – perkussiot, Risto Ylihärsilä – perkussiot,

Äänitys: Arttu Keski-Orvola, raidat 1 ja 2, Kuopio 2002. Raita 3, Tampere 2002. Pentti Dassum, raita 4, Helsinki  2004. Raita 5, Kuopio ja Helsinki 2003–2008. Pentti Dassum, raita 6, Helsinki 2003. Rasmus Pailos, raidat 7-8 ja 14-16, Helsinki 2008. Pentti Dassum, raidat 9-13, Toijala 2006. Masterointi: Teemu Korpipää. Kannen graafinen suunnittelu ja kuvitus: Kristiina Haapalainen ja Sami Vähä-Aho, Polka. Julkaistaan: 31.8.2019

01. Jeddak (Pirttikangas) 2.32
02. Message In The Shuttle (Eskelinen) 3.54
03. Hazidik Tales – live (Eskelinen) 5.53
04. Juwa – live (Hasu) 5.48
05. Twinkle Little Bat (Eskelinen) 6.16
06. Relaxin´ With Astro Can Caravan / From Time To Eternity – live (Eskelinen/Kosonen) 6.20
07. Ultraman Leo (Eskelinen) 1.00
08. King Hiss (Eskelinen) 4.18
09. Lime Emil (Luukkonen) 5.28
10. Alaarm! (Kosonen) 3.48
11. Disco 3000 (Sun Ra) 2.56
12. Tar City Blues (Varis) 5.31
13. Requiem (Kosonen, Pirttikangas, Eskelinen) 3.19
14. World Is A Weirdo (Eskelinen) 3.56
15. Tomboktoum (Pailos) 4.50
16. Dogonian Myth (Kuure) 3.44

Kokonaiskesto 69:34

Takaisin

Artikkeli luettu 602 kertaa

Translate »