Bálint Gyémánt

Kuvat:

27.05.2017 11:17


Bálint Gyémánt: True Listener

True Listener

BMC Records CD 252

Unkarilainen jazz ei ole käsitteenä yhtä tunnettu kuin vaikkapa puolalainen jazz, vaikka ilmaisumuodolla on entisen Itä-Euroopan maissa hyvin samankaltaiset juuret. Vanhassa systeemissä muusikoita koulutettiin ennen kaikkea klassisen musiikin ammattilaisiksi, ja kun osa opiskelijoista suuntautui sitten jazziin muutenkin kuin harrastusmielessä, osaamisen tasosta kehkeytyi huikea. Teoreettisen tiedon ohella muusikoilla oli hallussa laaja-alaisesti niin eurooppalainen taidemusiikki kuin oman maan kansanperinne.

Kitaristi Bálint Gyémánt on sen verran nuoren polven soittaja, että hän tuskin muistaa omakohtaisesti, millaista jazzia tehtiin Unkarissa rautaesiripun vielä jakaessa mannertamme. Silti hänellä on samankaltainen tausta kuin lukemattomilla maanmiehillään, mistä kertoo sekin, että hän valmistui Budapestin arvostetusta Franz Liszt -musiikkiakatemiasta vuonna 2008, ja on sen jälkeen muusikon töiden ohella opettanut jo muutaman vuoden nimekkäässä Béla Bartók -musiikkikoulussa.

True Listener on erilaisista projekteistaan tunnetun Gyémántin uuden trion voimannäyttö. Liiderin koukuttavan melodiset sävellykset kuulostavat oudolla tavalla tutulta heti ensikontaktista. Kyseessä ei ole kuitenkaan puhkikulunut kikka, jossa bändi poimii levylleen vuosikymmenien ikonisimpia pop- ja rock-hittejä muokaten niitä vain kevyesti, jotta yleisö pysyy kyydissä.

Sen sijaan tuttuus juontuu sisällöstä, ja sen läsnäolosta tämän hetken saundimaailmassa. Albumin soitteet ovat kitaristin omia sävellyksiä. Teokset edustavat minimalistista lähestymistapaa, jossa niin sävellyksistä kuin niiden tulkinnoista on karsittu ylimääräiset nuotit ja itsekeskeinen ylisoittaminen. Soinnillinen pohja puolestaan viittaa avaraan mielenmaisemaan, johon mahtuu kaikkea folk-sävyistä klassiseen musiikkiin ja edelleen lenseästä bossasta rockahtaviin välähdyksiin.

Viimeistely tuo mieleen paitsi pohjoismaisen kuulauden, myös jazzissa yhtenä keskeisenä pohjavirtauksena vaikuttavan less is more -koulukunnan. Se myös muistuttaa, että Gyémánt opiskeli stipendiaattina Oslossa. Silloinkin kun mukaan tulee levyllä vieraileva pianisti Shai Maestro, päämäärätietoisen askeettinen kurssi säilyy.

Unkarin pääkaupungin Budapest Music Centerin upeassa konserttisalissa tammikuussa 2017 äänitetty True Listener kipinöi energiaa, joka voimaannuttaa kuuntelijan. Levyn ilmavan leppoisa perusvire ruokkii mieltä avaruudellisuudellaan, kimurantit pyrähdykset vuorostaan tuottavat terhakkuudellaan esteettistä nautintoa.

Bálint Gyémánt on musiikintekijä joka kannattaa ottaa tarkkailuun. Kiehtovan moniulotteinen True Listener on jo tässä vaiheessa vuoden parhaita jazzlevyjä ilman minkäänlaisia kansallisuus-, tyyli- tai genrerajauksia. (MK)

 

Bálint Gyémánt, sähkökitara, akustinen kitara, Tibor Fonay, kontrabasso, László Csízi, rummut, Shai Maestro, piano (3, 5, 7, 11)

01. Meet Me on the Other Side 0.50
02. The GFC 5.58
03. Indigo 7.02
04. Pathway 5.12
05. The Last 100 Meters 5.23
06. Flight to Berlin 7.21
07. Tricky Knee 5.43
08. Indigo (acoustic version) 5.08
09. White Lies 4.40
10. True Listener 5.55
11. Illusions 1.50

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1024 kertaa

Translate »