Black Motor

Kuvat:

05.06.2014 10:05


Black Motor: Jumehniemi

Jumehniemi

Kauriala Society, KAU-008

Meill’ ol’ hanki ja järvet jäässä… vapaan jazzin riemut pelimannein päässä. Näin ainakin Hämeenkyrön Jumehniemellä tammikuussa 2011, jolloin Pekka Poramon hirsitalossa jyristi Black Motor.

Käynnistys tapahtui hevonhännällä ja läskibassolla, jonka jykevään mouruun yhtyi tylsän kähisevän raastava ison miehen sippofoni… siis Sami Sippolan saksofoni. Irtonaisen vapaamielistä paksukielten mörinää ja tummaa säätöä jatkui jatkumistaan. Käheys ja tukkoisuus täyttivät räkäisesti sakspiipun aiheuttaen selvää hengenahdistusta. Hetkittäinen soiton karheus sai varmaankin Earl Bostic -vainaan kääntämään kylkeä maan sisässä. Nyt oli räkää ja köhää enemmän kuin Muurolan keuhkotautiparantolassa aikoinaan.

Kun tuohon soittokaksikkoon liittyi vielä takomo-osasto Laihonen, kiitettävän aistikkaasti taustoittaen, mutta täydellä repurtuaarilla, keitos alkoi hitaan kypsyttelyn. Muistaakseni erään junaa Pieksämäen asemalla odottavan pelimannin blues kesti 16.02…yksinäisen yöradiotoimittajan ihanneajan (vessa-, tupakka- ja kahvitauko). Nyt perushämäläinen kolmikko hämmentää ensimmäisellä kappaleellaan lavaan 35 sekuntia paremman ajan. No, keitoskin on toki monisäikeisempi kuin ensin mainittu blues.

Sami Sippola puhkui läpi levyn soittopelistään erinomaisen laajan kirjon omaperäisiä ääniä. Mahtipontisella intensiteetillä. Välillä rytmisen tasapainoisesti ja ymmärrettävän melodisesti. Väliin villisti laukaten ilman mitään päämäärää. Improvisaatio ja vapaus hengittivät voimakkaasti… Nuottikirjasta eli ei… väliäkö sillä. Homma hoitui mielenkiintoisena eteenpäin. Aikalainen velho tuo iso, parrakas mies puhaltimineen.

Samaa vahvaa ja väkevää vääntöä esitteli paksukielisen komentaja Ville Rauhala. Hellä herkkyys, raisu revitysi ja agressiivinen väkivalta muokkautuivat rehevän ronskiksi taustaksi. Välillä eturivin sooloksi. Mietiskeleväksi. Pirun riivaamaksi. Ei kuitenkaan iholle käyväksi. Nypläystä. Pompotusta. Höyläystä. Jouhittelua. Ilmeetömän ihanasti. Selkäytimen sopukoista.

Kannukeisari Simo Laihonen hallinnoi lyömäosastoaan aitikkaasti. Hillityn hallitusti ja pidättäyvästi. Pyrkimättä desipelien voimalla esiin. Kuitenkin niin, ettei kenellekään jäänyt epäselväksi hänen olemassaolonsa, saati osaamisensa. Tomit ja peltituotteet toimivat virvelöinnin ja jalkatyöstön kanssa tietynlaisena runkolinjana kokonaisuudelle. Lisäksi Laihonen otti välillä vapauksia ja irtiottoja enemmän kuin reseptissä määrättiin. Monitahokkaana mausteena kokonaisuuteen. Kiitettävällä tyylillä.

Paljon on vettä virrannut Tammerkoskessa sitten Jumehniemen talven. Tämä levy julkistettiin alkuperin vinyylinä 2012 ja nyt siis polttopyöriönä. Noiden hirsituvan äänitysten jälkeen Black Motor on hyrrännyt itsellisten esiintymisten lisäksi myös lähes koko Suomen jazzkerman että monen ulkomaisen huipun, kuten free jazzlegenda Peter Brötzmannin kanssa. Maailmaakin on nähty ja soitettu sielläkin ihmisten sydämiin.

Yhtyeen musiikki, kuten tämä levykin on tyylisuunnaltaan yksinkertaisesti: Black Motor. Itse he kuvailevat tätä vapaamielistä, yksi nurin kaksi oikein musisointiaan äänimaailmaksi, joka on polttavan kuumaa ja ihanan pehmeää kuin löylyt hämäläisessä savusaunassa.

Tuosta makoisasta tyylisuuntavertauksesta puuttui vain yksi perihämäläinen elementti: sahti. Toiset tykkäävät siitä suunnattomasti, jopa humalluksiin saakka. Toiset eivät voi sietää moista litkua, saavat siitä jopa mahansa kuralle.

Black Motor käy omaan tahtiinsa. Esiintymislavalla ilmeettömän rauhallisena… hämäläistyyliin. Musiikillisesti nautittavan vapaamielisenä. Kaavoihin kangistamattomana. Yhtälailla herkän hellänä kuin raakan ruhjovana. Syntymän iloa parkuvana vauvana. Limaa köhivänä kuolevana…

Eihän meidän kaikkien tule olla samanlaisia ja tekopyhään muottiin tungettuja. Ei todellakaan, vaan osan meistä voi olla Black Motoreja… villejä ja vapaita!

Hyvää ei  kannata turhaan kehua. Siispä kuunnelkaa ja nauttikaa! (OR)

Simo Laihonen drums, Sami Sippola tenor- & baritonesaxophone, Ville Rauhala double bass

Recording in log house, Jumesniemi, Finland, January 2011

Engineer: Jussi Saivo

1. Jumehniemi (Sippola-Rauhala-Laihonen) 16:37

2. Water (Mike Koskinen) 8:05

3. No Spell Nor Prayer (Sippola-Rauhala-Laihonen) 6:04

4. Kolme Neittä Niemessä (Sippola) 5:20

Takaisin

Artikkeli luettu 1019 kertaa

Translate »