Bluesroad

Kuvat:

14.07.2015 19:22


Bluesroad: Missä sä oot?

Missä sä oot?

BR 01

 

Suomenkielinen blues on edelleen sangen harvinainen ilmiö. Musiikinlajina suomen kielen asemasta ei voi puhua kuten lähiperillisen, rockin suhteen. Jopa soul-musiikin suomenkieliset esitykset (mm. edesmennyt Aki Sirkesalo tai Niko Ahvonen) ohittavat blues-suomen kirkkaasti. Esimerkiksi ruotsalaisbändit, kuten Rolf Wikström, ovat tässä suhteessa meitä monin verroin edellä.

Nyt areenalle astuu kitaristi Esa-Matias ”Empson” Heinosen johtama Bluesroad-yhtye. Yhtye tunnelmoi nostalgisesti yllättävällä levyllään Missä sä oot. Kappaleet ovat täysin suomenkielisiä ja omia; yhtye ei siis ole lähtenyt kääntämään amerikkalaisia bluesklassikoita suomeksi. Bändi on bluesväelle jo tuttu; kitaravetoinen Bluesroad Etelä-Pohjanmaan Isostakyröstä lukeutuu jo bluesin veteraanibändeihin.

Yhtyeen keyboard -mies Hannu Antila hoitaa pääosan vokalistin tehtävistä. Keskirekisterissä enimmäkseen mennään, hän ääntää huolellisesti sanat ja laulaa selkeällä äänellä, karjumatta ääniä kurkusta. Laulutyyliä voisikin kehittää edelleen esimerkiksi Bobby ”Blue” Blandin souliin tai shout-laulajien suuntaan. Lyhyet, kaksi- tai kolmitavuiset sanat toimivat tässä konseptissa parhaiten.

Suomenkieliset laulut ovat ennemmin kertomuksia kuin hokema- ja riffipohjaisia ralleja. Bluesroadilla mukana on myös tummaa huumoria nimikkeistössä (Nocturnonen) tai laulu shoppailun vaivoista (En voi tulla). Mm. Cream-yhtye sisällytti lähes kaikkiin albumeihinsa kepeän, laulelmahenkisen bluesin; kaiken ei tarvitse tietenkään mennä shuffle-kompilla, mutta ehkä Bluesroadin sointulopukkeet kiinnittävät paikoin kysyvää huomiota, mm. jälkimmäisessä laulussa.

Täytekappaleita levyllä on varsin vähän, mutta hieman rutiinimaisiin esityksiin, kuten Taas mennään, yhtye voisi suhtautua jatkossa kriittisesti. Mieluummin sitten hyviä instrumentaaleja, joita keikoillakin tarvitaan, jotta vokalisti saa välillä lepuuttaa äänijänteitään. Purkusoinnuissa voisi käyttää ehkä enemmän hyväkseen jazzin murtosointuja.

Kiinnostava uutuuslevy sisältää vahvan roots-latauksen ohella myös hieman lattarivaikutteita Santanan tyyliin ja elokuvien sound track- atmosfäärejä länkkäreistä. Bluesroad tunnelmoi enimmäkseen kaihoisasti. Sinisten nuottien taivuttelu sujuu sooloissa uskottavasti. Heikki Koiviston maukkaat kitaralicksit höystävät laulua, ja niitä olisi saanut olla enemmänkin.

Yhtyeen vahvin vaikuttaja kuulostaa olevan brittibluesin esitaistelija John Mayall ja keskeinen vahvuus 12-tahtinen molliblues. Bluesin perinteisestä kolmisointurakenteesta tosin tehdään irtiottoja. Oman sävellystuotannon kasvaessa tärkeä solistinen vaikuttaja on kaiketi Peter Green ja edesmennyt kitaristi Gary Moore (varsinkin nimisävelmä, Missä linnut matkustaa ja Hei miksen).

*            *            *

Suomenkielinen blues on mielenkiintoinen ilmiö, sillä on epäilemättä tilausta. Laulunsanojen tulee olla lyhyitä, tai sitten on Aki Sirkesalon tapaan omaksuttava ”säksättävä” laulutyyli pitkien sanojen painotuksiin (esimerkkinä Akin Seksuaalista häirintää, jota siis nyt ei kuulla):

”MAisemaKOnttorini SÄleKAihtimien
välistä aurinko helottaa
PEpitaRUUtuisen jakkusi riisut
ja hymyilet – mua pelottaa.”

Rootsklassikoita tai brittibluesin maamerkkejä Bluesroad tuskin hylkää jatkossakaan, mutta omat kappaleet virkistävät. Yhtyeellä ei ole ollut vaikeuksia englanniksi laulamisessa, mutta omien kappaleiden teko vahvisti äidinkielen tarvetta.

Kuullun perusteella muodonmuutos, tai ehkä tyylin lisäys, on onnistunut ja bändi on onnistunut luomaan roots -kenttään uutta ja tuoretta lähestymistapaa. Levyllä vierailevat artistit – Nina Koivisto, Sinikka Rantala, Sari Antila, Anne Luodeslampi – tuovat kontribuutiota erityisesti taustalaulun osalta.

 

Empson Heinonen, kitarat; Hannu Petteri Antila, koskettimet, trumpetti, flyygelitorvi, laulu; Heikki Koivisto, kitarat; Jussi Korpi, basso; Vesa Korpela, rummut
Vierailijat: Nina Koivisto, Sinikka Rantala, Sari Antila, laulu; Anne Luodeslampi, saksofoni, laulu

Äänitys, miksaus & taiteellinen tuottaminen: Hannu Petteri Antila, Heikki Koivisto
Masterointi: Petri Anttila

1. Miksi tätä teen
2. Missä sä oot
3. En voi tulla
4. Katsonko taakse
5. Hei miksen
6. Nyt on jo yö
7. Missä linnut matkustaa
8. Nocturnonen
9. Vielä mennään

Takaisin

Artikkeli luettu 1272 kertaa

Translate »