Bowman Trio

Kuvat:

05.12.2019 20:26


Bowman Trio: Persistence

Persistence

We Jazz Records

Bowman Trion Persistence on tämän nousevan muusikkosukupolven kolmikon kolmas julkaisu We Jazz Recordsilla jos kolmen trion yhteisjulkaisu Berlin 27.10.17 lasketaan. Aiempien julkaisujen hieman nukkavieru soundi olisi voinut olla vain olosuhteiden tulosta – olihan aikoinaan We Jazzin levyjulkaisutoiminnan aloittanut ensilevy äänitetty livenä Aleksis Kiven kadun Kahvila Sävyssä – mutta Persistence jatkaa johdonmukaisesti samalla soundillisella ja tyylillisellä linjalla ja musiikin ”loft jazz”-maisuus on nostettu esille myös oheismateriaalissa.

Rumpali Sami Nummelan, trumpetisti Tomi Nikun ja basisti Joonas Tuurisoitossa on intiimi tunnelma ja siinä on häivähdys hämyilyä vaikka ainakin toinen jalka on vahvasti kiinni svengaavan jazzin perinteessä. Parhaimmillaan meininki tempaa mukaansa ja enimmäkseen Nummelan säveltämissä kappaleissa on usein mieleenjäävä melodia, mutta levyn eri elementeistä jää kyllä hieman sellainen maku, että  hämy loft jazz soundi yhdistettynä varsin perinnetietoiseen soittoon antaa enemmän vaikutelman halvalla tehdystä jazzlevystä kuin valtavirtaa uhmaavasta omaperäisestä ilmaisusta.

Soittajista basisti Tuuri tekee tasaisinta jälkeä trion kivijalkana joka onnistuu myös solistina. Trumpetisti Nikun uran alkuvaiheessa tuntui, että inhimillisen karhea soitto jossa on herkkäsieluista haurautta on hänen varsinainen tavaramerkkinsä, mutta sittemmin hänestä on kasvanut merkittävästi itsevarmempi solisti niin isoissa kuin pienissä kokoonpanoissa. Bowman Triossa kuitenkin kuullaan taas sitä inhimillisemmin paikkaansa vielä etsivää soittoa ja tähän ympäristöön se sopii joten uran edetessä ilmaisun paletti on laajentunut.

Sävellyksistä vastaava rumpali Nummela tiedetään jazzmuusikon uran lisäksi myös ultramatkojen juoksijaksi. Niin ensimmäisen levyn vuorikiipeilijä Bowman kuin toisen levyn nimi Persistence – peräänantamattomuus, sitkeys – viittaavat molemmat samoihin suuntiin. Nummelan soitossa on pitkällä tähtäimellä ajattelevan malttia ja harkintaa – hän saa varsin vähällä aikaan paljon. Siinä missä jazzrumpujen yleisiä trendejä tänä päivänä ovat monimutkaiset polyrytmit ja tupletit ja toisaalta elektronisen musiikin rytmien toisto niin Nummelan maltillinen jossa rytmiset ideat tulevat usein jazzin traditiosta ja ne tuodaan esiin selkeästi hosumatta tuntuu tuoreelta.

Persistence huokuu persoonallisuutta niin tuotannon, sävellysten kuin muusikoiden soitonkin tasoilla. Dokumenttina urallaan kypsyvien muusikoiden kehityksestä ja tämän trion ”pitkän matkan juoksusta” ja miksei We Jazzin julkaisufilosofiasta se on levy paikallaan ja ansaitsee paikkansa kaikkien tämän hetken Helsingin jazzskeneä seuraavien levyhyllyssä, mutta tuskin nousee näiden lähtökohtien asettaman kehyksen yläpuolelle. (PV)

 

Sami Nummela – drums, Tomi Nikku – trumpet, Joonas Tuuri – bass

Äänitys, miksaus ja masterointi: Juho Luukkainen.
Tuotanto: Matti Nives & Bowman Trio

1. Willows Intro 1:10
2. Persistence
4:17
3. Badwater5:30
4. Mä en jaksa 4:14
5. WillowsOutro 1:51
6. The Chase3:36
7. My Horse 4:09   
8. Mac Elliot 
3:48
9. Sista sommardagen 5:05

Sävellykset: Sami Nummela (paitsi The Chase, Tomi Nikku)

Takaisin

Artikkeli luettu 138 kertaa

Translate »