Carlo Actis Dato / Enzo Rocco

Kuvat:

25.05.2011 16:26

www.cdbaby.com

Tällä levyllä pieni, suuri mies, makarooninpurijoiden maasta, barsisti / bassoklanetisti Carlo Actis Dato sekä saman perluskoonialaisen hallintokoneiston johtaman saapasmaan kuusikielisen taituri Enzo Rocco duottelevat. Kotitekoisella äänityksellä, jossa he ”harjoittelevat” vanhoja tuttuja biisejä, jotka ovat olleet ja ovat edelleen kaksikon ohjelmistossa.
Hillittömän retvakasta menoa että meininkiä. Avantgardista rytmiräimettä. Harmonisen hellyyttävää yhdessä musiointia. Epävireisen vireistä ja virikkeellistä tuuttausrimputtelua, joka kaivautuu kuuntelijaan sieluun kuin myyrä anopin puutarhaan.
Toisaalta ryytävän reipas rytmi saa tennarin teputtamaan hyvää mieltä. Sellaista, joka nykii jopa suomalaiselta melankolikoltakin suupieliä taivaita kohden. Riippuen tietysti siitä seisooko jaloillaan vaiko päällään.
Äänikirjo on kuin pakanamaan kartta, riemun kirjavaa väri-iloittelua. Taiturimaalailua, jossa sorminäppäryys ja keuhkotilavuus ohittavat kriitikoiden pikkurillipystyt ja nirppanokkaisuudet. Nyt tehdään musiikkia isolla muu -kirjaimella. Isolla, vaikka kyseessä on kaksikko ilman perämiestä.
Anteeksi, valehtelin, sillä joulukuisen kotiäänityksen aikana oli perämiehenä tietystikin äänittäjä Fabio Crespiatico, jonka ansiosta saamme nyt maistella tätä herkkua. Herkkua, joka maistuu kuin aikoinaan mummon sitruunapaistos, yhtäaikaa makealta ja kirpeältä.
Carlo Actis Dato, jonka Down Beatin kriitikot valitsivat jo vuonna 2002 yhdeksi maailman parhaista baritonisaksofonin soittajista, ei ole ulkoisilta mitoiltaan häävi. Tuskin barsaansa kookkaampi tai klaneetiansa pitempi, mutta mestarillinen molempien puhallettavien käsittelijä. Hänen ehtymätön mielikuvituksensa ja uskomaton huumorintajunsa yhdistettynä mestarilliseen musisointiin saa aikaan sairaan upeita kokonaisuuksia. Hirveän hyviä, helsinkiläistä ilmaisua käyttääkseni.
Enzo Rocco on musiikillinen kameleontti, joka on elementissään jazzin lisäksi vaikkapa teatterin, baletin että kansanmusiikin sektorilla. Hänen tavaramerkkeihinsä kuuluju hillittömän hervoton kyky improvisoida. Komentaa kuusikielistään mitä erilaisimpiin soinnutuksiin ja rytmityksiin sekä sooloiluihin. Välillä soundi on kuin tylsällä partakoneella säärikarvoja ajelisi, välillä kuin ilolientä notkeasti lasiin laskisi tai siirtyisi luostarin iltarukoushetkestä ilotalofinaaliin. Bravo!
Kaikki levyn sävellykset ovat herrojen omia luomuksia. Ei mitään historian mestariteoksia tai ikivihreitä. Ei vaan mutkattoman mukavaa rytmittelyä, joista suomalaissielua lämmittänee eniten raidan Habablanca tahtipoljento, jossa lähestytään entisaikojen Kauhajoen Kasinon tango-poljentoa. Jazzina…
Josko tämä parivaljakko pistää tällä plätyllä ”vienoa jaakkoa”, olisi soma nähdä heidät jälleen livenä. Silloin tämä nyt erinomaisen maittava musiikki maistuisi vieläkin paremmalta… elämän eliksiiriltä. Tai ainakin Camparilta…
Suosittelen vilpittömän hyvällä mielellä tätä levyä kaikille avaramielisille jazzin ystäville. Niille, joille kurttuotsainen taiteellisuus ei kolahda, vaan jättää tajunnassa tilaa myös elämälle. Vapaasti hengittävälle riemulle, jota ei kuitenkaan tehdä juosten kusten vaan hallitun herttaisesti, osaavasti ja rytmikkäästi.
Repikää tekin tästä rytmikästä jazzin riemua!!! (OR)

 

 

 

Carlo Actis Dato baritone sax, bass clarinet, Enzo Rocco guitar

 

Home-made recording, December 2010, Italy
Recording, mixing, bearing at Fabio Crespiatico

 

1.  Ordinary Bus 5:53
2.  Mondogiusto 4.09
3.  Keffah? 5:03
4.  Nakamura Song 4:30
5.  Obbaritono ’nnammurato 7:20
6.  Le tre sorelle 5:21
7.  Habablanca 4:45
8.  Ode to Henry Chinaski 6:43
9.  Enoteca 4:42

 

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 670 kertaa

Translate »