Chris McGregors Brotherhood of Breath

Kuvat:

01.12.2008 06:09


CUNEIFORM RECORDS Rune 262

The Brotherhood of Breath yhtyeen perusti eteläafrikkalainen pianisti Chris McGregor Lontoossa 1970. Vaikka hän oli valkoihoinen, niin hän soitti yhdessä mustien kanssa, mikä jo sinänsä oli varsin uhkarohkeata sen aikaisessa apartheid ympäristössä Etelä-Afrikassa. Tämä tausta tulee omalla tavallaan myös esille hänen tekemässään musiikissa, joka on kuin suoraan elokuvasta ”tankit täyteen ja tulta perään”.

Yhtyeessä soitti sekä afrikkalaisia että sen ajan kovimmat britti-avantgardistit.  Yhtyeen esiintymiset olivat aikanaan kuin täydellä voimalla purkautuva vulkaaninen laava, joka sitten heitettiin antaumuksella kuulijoiden niskaan. Sen kyllä huomaa tällä levyllä, jolla kuultavaa materiaalia ei ole aikaisemmin julkaistu äänitteenä.

Heikompaa varmasti hirvittää se armoton runttaaminen, mitä tämä ryhmä saa aikaan. Siinä on afrikkalaista eliksiiriä siivitettynä länsimaisella ison orkesterin voimalla, voimalla, jota ei totta vie säästellä. Tämä on raakaa suodattamatonta meininkiä. Se on lentoa käsityskyvyn ulkopuolella, tyylillä mennään lavalle ja ”heitetään perseet olalle”. Yhtye tekee mahdottomasta mahdollisen. Sen luokan myrkkyä se on kuulijalle, että heikkohermoisemman syke nousee puoleentoistasataan tätä menoa kuunnellessaan.

Tämän on täytynyt olla aikanaan poliittinen, sosiaalinen ja musiikillinen maanjäristys. Tämä on kovinta ”kamaa” mitä olen ehkä koskaan kuullut.  On se hyvä, että joku taho julkaisee näitä vanhoja äänityksiä, jotta vielä on mahdollisuus päästä kuuntelemaan jotain sellaista, jota ei olisi voinut kuvitella olevankaan lähes neljäkymmentä vuotta sitten. (JKi)

 

Harry Beckett, Marc Charig; trumpetti, Nick Evans, Malcolm Griffiths; vetopasuuna, Dudu Pukwana, Mike Osborne; alto saksofoni, Louis Moholo; rummut, Chris McGregor; piano, Harry Miller; kontrabasso, Alan Skidmore, Gary Windo; tenori saksofoni

Äänitetty 4. marraskuuta 1971Berliinin filharmonian tiloissa Berliinin jazzpäivillä, uudelleen masteroinut Michael King Trumasteringin tiloissa, CD:n graafinen suunnittelu on Bill Ellsworthin käsialaa, kuvat otettu todellisessa  konserttitilanteessa,  kuvaus Robert Masotti, julkaistu RBB Median erityisjärjestelyin 2008.

  1. Introduction by Ronnie Scott :56
  2. Nick Tete (Dudu Pukwana) 8:19
  3. Restless (Griss McGregor) 12:01
  4. Do It (Chris McGregor) 7:22
  5. Eclipse at Dawn (Abdullah Ibrahim) 7:24
  6. The Bride (Dudu Pukwana) 15:36
  7. Now (Chris McGregor) 8:41
  8. Funky Boots March (Gary Windo/Nick Evans) 1:46
  9. Ronnie Scott and Chris McGregor sendoff and applause 2:33
Takaisin

Artikkeli luettu 707 kertaa

Translate »