Christian McBride

Kuvat:

04.04.2019 19:28


New Jawn 

Mac Avenue MAC 1133

Tuskinpa yksikään jazzinharrastaja on voinut välttyätörmäämästäChristian McBridennimeen. Tämäbasisti on nimittäin yksi tällävuosisadalla eniten käytetyistästudio- ja muiden projektien takuuvarmoista rytmisektion jäsenistä. Hänen ceeveensäylittääperäti kolmen sadan levytyksen rajan.

Oli tyylisuunta tahansa vain (free jazz poissulkien), McBride on hienon svenginsäkautta mies paikallaan. Ahkerimmin mies jyystäämainstream-kuvioissa eivätkähänen työnantajansa ole mitään autotalliamatöörejävaan hänen diskogafiansa on kuin nykyjazzin tietosanakirja: isoja ja vieläisompia, tunnettuja nimiätäynnä.

Ilmeisesti hänen levytyskalenterinsa on niin täynnätilaustöitämuiden levyillä, ettäomia levyjäMcBride on ehtinyt tehtailla vain kolmisen kourallisen verran pitkän uransa aikana. Uutukainen New Jawnsaattanee omalta osaltaan myös selittääniiden vähyyttä, McBride on näet kuitenkin loppujen lopuksi ”vain”rivimies muttei missään tapauksessa mikään innovaattori tai suuri säveltäjä. Hyvätoki niinkin, suutari pysyköön lestissään.

McBriden soittokumppanit tälläalbumilla ovat samanhenkistäsakkia, oman tonttinsa vakaasti ja vakuuttavasti hoitavia studiokettuja (esimerkiksi Nasheet Waitson takonut tahtia kymmenillälevyillä).

Tuo porukka on toki hyvääja ammattitaitoista. Parasta studioluokkaa koko kööri. Lopputulos ja itse musiikki jättääjoka tapauksessa paljon toivomisen varaa. Erittäin hyvin svengaavaa tavaraa, vähempäänyt ei McBride-Waitsin kaltaiselta voimakaksikolta odottaisikaan.

Musiikki ja eri sävellysten teemat ovat nokkelia ja näppäriä. Mutta turhankin paperinmakuisia. Yhdeksästäteemasta on annettu tasapuolisesti kaksi kappaletta kunkin muusikon tehtäväksi. (Se yhdeksäs on WayneShorterinSightseeing). Luonteeltaan tai tunnelmiltaan sävellykset eivät juurikaan toisistaan eroa. Ainoastaan Waitsin kaunis balladi Kushjääerikseen miellyttävänämusiikillisena valopilkkuna mieleen.

Vahva ja reheväsvengi sekämuutamat yksittäiset soolosuoritukset (esim.saksofonisti MarcusStrickland!) lämmittävät mieltä, mutta kokonaisuus on joka tapauksessa tasapaksu. (TV)

 

Christian McBride: basso, Josh Evans: trumpetti, Marcus Strickland: tenorisaksofoni ja bassoklarinetti, Nasheet Waits: rummut.

Äänitys:Paul Hennerich ja Todd Whitelock, Jazz St. Louis, St. Louis, MO, 25.-27.05.2017. Bride  Masterointi: Mark Wilder, Battery Mastering Studios, 12.04.2018. Kansisuunnittelu: Keith Henry Brown. Design: Raj Naik. Julkaisuvuosi 2018. Tuottaja Christian McBride, apulaistuottaja Todd Whitelock.

01. WalkinFunny (McBride)  2:48
02. Ke-Kelli Sketch (Waits)  9:24
03. Ballad Of Ernie Watkinson (Evans)  5:34
04. The Middle Man (Strickland)  4:59
05. Pier One Import (Evans)  7:43
06. Kush (Waits)  5:35
07. Seek The Source (Strickland)  7:21
08. John Day (McBride)  5:19
09. Sightseeing (Wayne Shorter)  8:30

Takaisin

Artikkeli luettu 80 kertaa

Translate »