Chucho Valdes

Kuvat:

06.03.2019 09:44


Chucho Valdes: Jazz Batá 2

Jazz Batá 2

Mack Avenue Music Group, MAC 1146

Tämä tallenne on hyvä opaste jokaiselle jazzpianistille siitä, kuinka lattaria improvisoidaan aidosti.

Chucho Valdes (s.1941) on nimittäin kuullut clave-rytmin jo kohdussa, sillä hänen isänsä Bebo oli Havannan Tropicana-yökerhon orkesterinjohtaja, kunnes pakeni Ruotsiin, jossa kuoli 2013. Chucho sen sijaan sai perusteellisen koulutuksen Kuubassa päästen teknisesti lähelle virtuoositasoa. Irakere-yhtyeen johtajana hän teki ilmeisesti ensimmäisen levynsä suoraan länsimarkkinoille (Chekere) 1976 meidän Love Recordsillemme. Sitä ennen oli tehty triolevy ”Jazz Bata ”(1973), jonka tarkoitus oli yhdistää afrikkalaisperäisen Yoruba-kultin ja kuubalaisen musiikin perinnettä jazzinomaiseen improvisaatioon. Tämä levy jatkaa samaa ideaa. Bata-nimi tulee perinnerummuista. Yhtye ei käytä ollenkaan normaalia jazzrummustoa, eikä tarvitse, sillä tarttuva  rytmi ei katkea käsirummuillakaan.

Ensimmäinen kappale esittelee nämä ideat. Se alkaa afrikkalaistyylisellä rummutuksella ja rituaaliselta kuulostavalla hoilotuksella ja muuttuu sitten reippaaksi boleroksi. Valdes esittelee taitojaan eri tempoissa siirtyen parissa kappaleessa atonaalisiin sointuihin ja takaisin hyvin aistikkaasti. Viimeinen numero on pianosoolona rubato-tempossa soitettu romanssi, josta tulee mieleen sekä Jarrett että Prokofjev, eli siinä kuuluu soittajan vankka klassinen pohja.

Viulisti Regina Carter vierailee parilla raidalla. Valdesin isälleen omistama ”100 años de Bebo” on hienostunutta danzon-tyyliä, Carter soittaa kauniilla äänellä kuten tavallisestikin, ja aluksi kuin Volde Jussila. Sitten hän kehittää jäntevän soolon, joka sopii tunnelmaan kuin minttu mojitoon.

Tässä on jazzinharrastajalle erinomainen välipala, jos perusjazzin iänikuinen pellin kilkutus alkaa pänniä. (OE)

Chucho Valdes: piano, Yelsy Heredia: basso, Dreiser Durrythy Bombale: bata-rummut, laulu, Yarolldy Abreu Robles: lyömät, Regina Carter: viulu

1. Obatala 12:55
2. Son XXI 7:35
3. Luces 4:52
4. Ochún 6:15
5. Chucho’s Mood 7:12
6. 100 Años de Bebo 6:56
7. El Güije 4:10
8. The Clown 6:10

REC. Alleycat Studio, South Orange,  NJ,  USA, 2018

Takaisin

Artikkeli luettu 110 kertaa

Translate »