Danilo Rea & Flavio Boltro

Kuvat:

16.11.2011 12:40

ACT Music + Vision, ACT 9508-2

Sananmukaisesti torven täydeltä oopperaa. Asialla ovat näet oopperan synnyinmaasta Italiasta kotoisin olevat trumpetisti Flavio Boltro ja  pianisti Danilo Rea. Ohjelmistossa on katkelmia eri ajoilta peräisin olevista oopperoista, etupäässä aarioita. Varhaisimmat ovat Claudio Monteverdin 1600-luvun alussa kantaesitetyistä Ariadnesta ja Orfeuksesta, nuorimmat 1900-luvun alusta.
Mukana on musiikkia sekä tunnetuista että vähemmän tunnetuista oopperoista. Edellisiin kuuluvat mm. alkusoitot Gioachino Rossinin säveltämistä Sevillan parturista ja Wilhelm Tellistä, josta suosituin muunnos on Spike Jonesin tapahtumarikas pilaversio. Monille tuttu on myös Vincento Bellinin Normasta oleva dramaattinen aaria Casta Diva. Se tunnetaan parhaiten Maria Callasin 50-luvulla levyttämänä veretseisauttavana tulkintana.   
Molemmat soittajat ovat taitavia virtuooseja. Tosin jazzilliset ainekset ovat tällä levyllä aika vähissä, sillä esitykset pysyttäytyvät aika tarkkasti sävellysten nuottikuvass. Ainoa selkeämpi poikkeus on, kuinka ollakaan, Wilhelm Tellin alkusoitto, jossa herrat irroittelevat varsin railakkaasti. Tässä kappaleessa myös konserttitrumpetistin tyylillä siihen mennessä soittanut Boitro osoittaa myös pystyvänsä muuntamaan fraseerauksensa ja soundinsakin jazziin. Vaikka Rea pystyy pianovälikkeissään väläyttelemään jazz-elementtejä useamminkin, silti ACT-yhtiön hovistudiokseen ottamassa Baijerissa sijaitsevassa Elmaun linnassa osin livenä äänitetty levykokonaisuus on luettava ensisisijaisesti konserttimusiikin piikkiin.

1. Lasciatemi morire (Monteverdi)  3:02
2. Toccata from Orfeo (Monteverdi)  2:56
3. Dal tuo stellato soglio (Rossini)  5:08
4. Vaga luna che inargenti (Rossini)  4:59
5. Sinfonia dal Barbiere di Siviglia (Rossini)  7:43
6. Caro mio ben (Giordani)  4:58
7. Piango, gemo, sospiro e peno (Vivaldi)  3:08
8. E lucevan le stelle (Puccini)  4:45
9. O mio bambino caro (Puccini)  4:29
10. Casta Diva (Bellini)  3:08
11. Sinfonia del Guglielmo Tell (Rossini)  5:33
12. Io son l’umile ancella (Cilea)  4:28

Flavio Boltro, trumpetti, Danilo Rea, piano.

Äänitys: Adrian von Ripka, Schloss Elmau, 9.12. 2010. Miksaus ja masterointi: Adrian von Ripka, Bauer Studios Ludwigsburg.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 745 kertaa

Translate »