Dominic Lash Quartet

Kuvat:

30.01.2014 17:12


Dominic Lash Quartet - Opabinia

Opabinia

Babel BDV13122

Cambridgessa 1980 syntynyt kontrabasisti Dominic Lash on ollut jo vuosia merkittävä tekijä brittiläisen improvisoidun musiikin parissa. Hänen sanotaan ottaneen vaikutteita muiden muassa Anthony Braxtonin, Steve Lacyn ja William Parkerin tekemisistä. Mene ja tiedä, joka tapauksessa uusimmalla syksyllä 2013 ilmestyneellä debyyttilevyllään Opabinia hän osoittaa vahvuutensa basson varressa, mutta myös säveltäjänä.

Pääasiassa itseoppinut Lash on vapaasti improvisoiva kontrabasisti. Hän soitti vuodesta 1994 enimmäkseen bassokitaraa, mutta siirtyi kontrabassoon 2000-luvun alussa, Hän hallitsee myös muita soittimia, on etevä säveltäjä, esiintyvä muusikko ja kirjoittaa musiikkialan kirjoja. Vaikka Lash on syvällisesti kiinni improvisoidussa musiikissa, niin hän on kuitenkin antanut ymmärtää, ettei hän pidä itseään ehdottoman jyrkästi yksinomaan jazzmuusikkona. Olisi kummallista ellen olisi avomielinen erilaisille projekteille. En halua päätyä siihen, että minua pidettäisiin lopulta pelkästään käsitteenä jazzmuusikko, Lash on sanonut.

Dominic Lash Quartet sai alkunsa vuonna 2009 pianisti Alexander Hawkinsin ja espanjalaisen rumpali Javier Carmonan kanssa kasatusta triosta. Kvartetiksi yhtye laajeni kaksi vuotta myöhemmin, kun mukaan tuli Madridista kotoisin oleva monipuolinen puhallinsoittaja Ricardo Tejero. Kvartetin ohjelmisto käsittää pääasiassa Lashin säveltämää musiikkia, mitä yhtye soittaa varsin vahvasti improvisoiden, välillä jännittävän rehevästi räjähdellen välillä taas tunnelmoiden.

Aloituskappale Isthmus alkaa salaperäisesti kuin kuljettaisiin hämärän rajamailla.  Lashin kontrabasso jymistää hiljaa kuin armoa pyytäen taustalla Javier Carmonan vastatessa tyynesti symbaaleitaan vinguttaen ja Alexander Hawkins koskettelee pianon näppäimistö herkän pehmeästi. Ricardo Tejeron tullessa soittoon mukaan äänet nousevat hitaasti ponnahdellen vauhdin kiihtyessä kaiken aika ennalta arvaamattomasti, kunnes loppua kohden täysi rähinä on päällä. Waiting for Javier / Luzern on alussa selväpiirteistä ja helposti omaksuttavissa olevaa rehevää ja ponnekasta soittoa tenorisaksofonin ja pianon monipuolisilla sävelkuvioilla, kunnes tapahtuu räjähdys. Taivas repeää Tejeron puhaltaessa tenoristaan räävittömät ryystöt ja rumpujen tullessa vauhdilla mukaan lopun infernaaliseen menoon.

Hallucigenia ja Lullaby of the Limpet (for Ella) ovat kuin pieniä rauhallisia ja herkkiä välisoittoja. Azalpho ja  Halt The Bustermaster uhmaavat pontevalla rytmityksellä edeten kuin marssiva armeija. Wiwaxia on lyhyt räävitön välirypistys, minkä Lash aikaansaa basson kieliä rääkkäämällä.  Alussa herkällä liikkeellä etenevä Double File muuttuu matkan aikana ”runsauden sarveksi” äänien ja sointujen alati vaihdellessa improvisoinnin kehittyessä ja purkautuessa monimuotoiseksi ja särmikkääksi äänien sekamelskaksi. Anomalocaris on puolestaan Hawkinsin lyhyt, mutta painava välisoitto. Viimeinen ja levyn pisin kappale, Piano Part Two / Catacheretic, kulkee suurella intensiteetillä Hawkinsin pianon johdolla, vaihtelevasti, kiihottavan seikkailevasti, uusia näkymiä hakien, nopeasti muuttuen ja abstrktisia maisemia luoden.

Lash on omalla tavallaan äärimmäisyyksien mestari sävellyksissään. Kontrabasson varressa hän on haasteellinen, näppärän taitava ja kekseliäs, täynnä energistä latausta. Levyn kappaleet vaihtelevat monenkirjaviksi teoksiksi, missä soittajat pyrkivät hakemaan ja löytämään lähes kaikki mahdolliset nuottien ja sävellajien pienimmätkin eroavuudet. Opabinia on mielenkiintoinen kokonaisuus Lashin sävellysten pohjalta rakennettua ja improvisoinnin kautta esitettyä kokeilevaa jazzmusiikkia. Tuloksena on aikamoinen herkkupala tämän suuntaisen musiikin ystäville.  (JKi)

Dominic Lash: kontrabasso ja sävellykset, Alexander Hawkins: piano, Ricardo Tejero: tenorisaksofoni ja klarinetti, Javier Carmona: lyömäsoittimet ja perkussiot

Äänitys: Denise Mangirdi, Alice’s Loft Studio, Camden, 16. tammikuuta 2013.  Miksaus: Alex Ward. Masterointi: Lewis Hopkin, Stardelta audio Mastering.  Kannen suunnittelu: Richard Pinnell.  Julkaistu: 18. syyskuuta 2013.

1.    Isthmus  6:20

2.    Waiting for Javier / Luzern  7:57

3.    Hallucigenia  0:47

4.    Lullaby of the Limpet (for Ella)  2:45

5.    Azalpho  2:37

6.    Halt the Busterman  3:38

7.    Wiwaxia  0:26

8.    Double File  4:53

9.    Anomalocaris   0:35

10.  Piano Part Two / Catacheretic  14:52

Kaikki sävellykset Dominic Lash paitsi Wiwaxia Dominic Lash ja Javier Carmona yhdessä

Takaisin

Artikkeli luettu 1428 kertaa

Translate »