Dutch Swing College Band

Kuvat:

23.07.2013 23:04


Update

Update

DSCMusic 2012004

Kuulin ensimmäisen kerran Dutch Swing College Bandia (DSC) vuonna 1958. Levy oli livenä tehty LP ”Swing College At Home”. Olin heti koukussa ja dixielevy on jäänyt ”päälle” sieltä saakka. Autossani on edelleenkin lähinnä perinteistä jazzia.

Minulla ei ollut silloin vielä omaa levynsoitinta. Kuuntelin tätä ihmeellistä musiikkia kavereiden luona ja paikallisessa musiikkikaupassa. Sen omisti tanskalainen jazzmuusikko Gunnar Pedersen. Hän oli emigroitunut Suomeen tunnetumman Pedersenin, Jörgenin tavoin rakkauden perässä.

Saatuani oman levynsoittimen, aloin myös tilailla DSC:n levyjä Pederseniltä kesähankkeillani. Uuden levyn saapuminen oli aina ”tapaus”, jota ruodittiin kavereiden kanssa ja useimmat levyt kuluivatkin puhki kovassa käytössä.

Tietoa jazzista saatiin 1950-luvulla lähinnä levyjen takakansista ja radiosta. Merkittävä tapahtuma oli myös Erkki Melakosken pitämä esitelmä jazzista Joensuun Lyseossa 1950-luvun lopulla. Hän kiersi silloin jazzin lähettiläänä kouluissa. Valistunut musiikinopettajamme Pentti ”Äry” Paalanen oli järjestänyt tilaisuuden.

Seurasin DSC:n vaiheita tiiviisti ja tuntui aivan maailman lopulta, kun yhtyeen perustaja Peter Schilperoort jätti musiikin ja siirtyi insinöörin töihin Fokkerille 1956. Hän ei kuitenkaan voinut elää ilman jazzia ja palasi takaisin DSC:n johtajaksi 1960.

Schilperoortin paluun myötä vuonna 1945 perustetusta DSC:stä tuli ammattimainen ja kasvoi instituutioksi. DSC:tä pidetään monien eurooppalaisten dixiebändien äitinä. Myös meidän oman ”instituutiomme”, DDT Jazzbandin yksi esikuva ovat tulppaanimaan jazzin lähettiläät.

Dutch Swing College Bandin suosio on jonkin verran vaihdellut vuosien saatossa. Yhtyeessä vuonna 1969 aloittanut klarinetisti Bob Kaper otti ohjat käsiinsä Schilperoortin kuoltua 1990. Kokoonpano supistui samalla kuusimiehiseksi.

Tärkeät päivitykset tapahtuivat vuosituhannen vaihteessa, jolloin yhtye palasi kahden klarinetin soundiin ja banjo-komppiin pitkän tauon jälkeen. Euroopan vanhimman dixiebändin jazz on jälleen täyteläinen.

Eturivin brasseissa tehtiin sukupolven vaihdos viime vuonna. Trumpetistiksi kiinnitettiin vahvaa leadia puhaltava Keesjan Hoogeboom (s. 1983) ja pasunistiksi tyylikkäästi vetävä Maurits Woudenberg (s. 1984).

Update sisältää 14 kappaletta vanhaa ja uutta jazzin & bluesin historiasta 1812-2012. Ikivihreä standardi Just A Closer Walk With Thee edustaa kunniakkaita perinteitä. Old Times puolestaan tuo DSC:n repertuaariin uusia tuulia. Kappale voitti sävellyskilpailun, joka järjestettiin kun DSC täytti 65 vuotta.

Vaikka DSC:llä on omasta takaa erinomaisia vokalisteja, niin tälle CD:lle on otettu solisteiksi kaksi vierailijaa: Kasper van Kooten ja Margriet Sjoerdsma. Van Kooten on hollantilainen monitoimimies mm. näyttelijä, koomikko ja laulaja. Sjoerdsma puolestaan kovassa nousussa oleva uusi tulokas.

Update käynnistyy vahvasti nopealla That´s A Plentyllä. A-osan jälkeen Kaper aloittaa soolot klarinetillaan ja Hoogeboom jatkaa. Woudenbergin pasuunasooloa muu eturivi maustaa upeillla taustariffeillä ja soolo-osuuden päättää tyylikkäästi tenorillaan Frits Kaatee, täydellistä dixietä!

Toisena on yksi maailman eniten soitettuja jazzkappaleita: Saint Louis Blues. Sen tempo on makuuni aavistuksen verran liian nopea, mutta kuitenkin kelpo esitys.

Sitten kuullaan vierailevia laulusolisteja. Kootenin Old Times sekä Sjoerdsman Frankie ja And All That Jazz paranevat joka soitolla. Pentti Lasanen on oikeassa; uusien kappaleiden avautuminen vie aikansa. Kuulijalla on kuitenkin odotuksensa, jotka eivät heti täyty ennen kuulemattomissa sävelkuluissa.

Jazzissa ainakin ”me vanhan liiton miehet” pidämme rytmin osuutta keskeisenä. DSC:llä on tällä hetkellä soundia hienosti täydentävä rytmiryhmä: Abrie Braat, Onno de Bruijn ja Ton van Bergeijk. Heidän komppinsa rullaa ilmavasti aavistuksen verran ”etukenossa”.

Update on kautta linjan erinomaisen huolellista työtä. Jotkut saattavat pitää tuotosta jopa liian hyvin soitettuna. Studioäänitys voi tietysti suodattaa pois mausteeksi tarvittavaa ”särmää”.

Kuulin lähes kaikki levyn kappaleet livenä heinäkuussa Saksassa ilman vierailevia solisteja. DSC intoutui siellä yleisön kannustamana todella kovaan menoon. Tämä saattaa vaikuttaa arviooni, mutta joka tapauksessa Update on loistava ”päivitys” genrensä yhden Euroopan kaikkien aikojen merkittävimmän orkesterin osaamisesta!

Bob Kaper – clarinet, alto saxophone, Frits Kaatee – clarinet, soprano, tenor, baritone saxophone, Keesjan Hoogeboom – trumpet, Maurits Woudenberg – trombone, Ton van Bergeijk – guitar, banjo, Adrie Braat – double bass, Onno de Bruijn – drums

Guest: Kasper van Kooten – vocals, Margriet Sjoerdsma – vocals

Additional Percussion: Han Nuijten & Tjeerd van Zanen

Recording: March 27, 29, 30, 2012, E-Sound Studio, Weesp, The Netherlands

Recording / Mixing Engineer Han Nuijten

Mixing April 22, 2012, Bullet Sound Studio, Nederhorst den Berg, The Netherlands

Mastering: August 6, 2012, HayZeelen Mastering Mallorca

Backing Vocals track 3: Senne Peters & Raymond Hallatu

Recording Backing Vocals: April 9, 2012 at Clouds9 Studio Sittard by Eddy Bopp & Ernst van de Kerkhof

Recording Vocal track 6: April 19, 2012, Tjay’s@theSoundfloor, Utrecht by Tjeerd van Zanen

01.  That’s A Plenty – Pollack / Gilbert  4:45

02.  Saint Louis Blues – W.C.Handy  4:50

03.  Old Times – E. van de Kerkhof  3:20

04.  Frankie – G.J.Commijs / C.Bakker  3:56

05.  Eerie Moan – E.K. Ellington  3:25

06.  And All That Jazz – Carter / Stillman  2:17

07.  Oui Doute Me Ouatte – J.P.J.M. Peeters  3:11

08.  Sweet Georgia Brown – Pinkard / Bernie / Case  2:52

09.  Mama’s Gone Goodbye – Bocage / Piron  3:14

10.  Just A Closer Walk With Thee – Trad. / B.Kaper  3:50

11.  Dans Les Rues D’Antibes – S.Bechet  3:28

12.  Waltzing Mathilda – Trad. / B.Kaper  1:56

13.  Heebie Jeebies – Atkins  2:11

14.  At The Jazz Band Ball – La Rocca / Shields / Mercer  4:11

Producer: Tjeerd van Zanen & Dutch Swing College Band

Takaisin

Artikkeli luettu 1095 kertaa

Translate »