Elena Mindru

Kuvat:

14.09.2014 21:10


Elene Mindru: Evening in Romania

Evening in Romania

EM Records, EMR72110714

Elena Mindrun toinen albumi, Evening in Romania, tuli minulle yllätyksenä – ensimmäinen, Romanian Christmas Stories (2012) ehti mennä sivu suun, mutta tätä puutetta voi täyttää Internetissä. ”Ilta romanialaisittain” on yllätyksellinen ja jäntevä kooste – otsikon mukaisesti teemojen työstö on rytmi-intensiivistä. Levy julkaistiin jo heinäkuussa Romaniassa ja Suomen-julkaisu on 23.9. Lavaklubilla, Helsingissä.

Levyllä Mindrua säestää  nuorekas yhtye; Sampo Hiukkanen viulussa, Tuomas J. Turunen pianossa, Eero Seppä bassossa sekä Anssi Tirkkonen rummuissa. Yhtye on taitava ja soinnissa on persoonallista otetta, vaikka valtioviisaasti ”kieli keskellä suuta” mennäänkin. Esiintymisiä on tehty nimikkeellä Elena Mindru & Rom Ensemble; suomeksi siis romaniyhtye. (Yhtye ei kuitenkaan soita mustalaismusiikkia, ”hot club jazzia” tms., eikä muutakaan kytkentää romanikulttuuriin ei ole.)

Levy esittelee kuulijalle tuoreen yhdistelmän jazzmusiikin perimätapaa ja romanialaisia kansanmusiikkivaikutteita suomalaismaustein. Mindrun omailmeinen ilmaisu ja Hiukkasen viulu tuovat musiikkiin suomalaisista jazzjulkaisuista erottuvaa dynamiikkaa ja tuoreita vivahteita.

Ehkä kappaleissa ja Elenan laulussa voi erottaa vanhan kotimaan kansanperinteen tendenssiä ja suoranaista idiosynkrasiaa – tästä erityispiirteestä minulla ei kuitenkaan ole tarkempia tietoja, kuten ei mistään muustakaan. Joka tapauksessa pianon ja viulun melodialinjat ovat ovelasti jäsenneltyjä, sukkelia ja myös jollain tapaa kulmikkaita.

Ainakin ne kuulostavat meikäläisittäin särmikkäiltä ja paikoin huonosti sulavilta – mikä tietty tuo aina haastetta. Swan ja ehkä jossain määrin Reflection poikkeavat edukseen levyn jokseenkin hiomattomasta yleislinjasta. Consolation sisältää kaunista viulun ja naisvokalistin äänenkuljetusta.

Riittääkö idiosynkrasia tekemään sävelmistä jazzia on hieman problemaattista, mutta uusia lähestymistapoja täytyy tietysti aina etsiä. Internetissä Mindru näkyy usein sijoittuvan ”Groove” -labelin alle, mikä tuntuu kahden levyn perusteella hieman ongelmalliselta. Svengistä kun juuri tuntuu vähän olevan pulaa, ja kappaleet ovat studiolevyksi hiukan pitkänpuoleisia.

Tietämystä Mindrulla varmasti on, ja bändi välittää hänen ideansa selkeästi, mutta koko homma on vielä hieman oppitekoisen makuinen, ikävä kyllä. Aika kuitenkin hoitaa tällaiset asiat ja livekokemus on epäilemättä vaikuttava.

Joka tapauksessa nuori yhtye on jo saanut menestystä, mikä on miellyttävä asia. Bändi voitti toukokuussa järjestetyn Young Nordic Jazz Comets -kilpailun Suomen esikarsinnan, mistä tuli edustuspaikka 18.9. YNJC;n pohjoismaisessa jazzyhtyekatselmukseen Helsingissä. Levynjulkaisukeikoilla yhtye kiertää mm. Tallinnassa ja Jyväskylässä.

Suuri osa levyn kappaleista on Mindrun omaa käsialaa, joten kansanmusiikista ei voine puhua. Levyltä löytyy myös Tuomas Turusen säveltämiä kappaleita. Suomessa äänitetyn levyn tuottaja ja julkaisija on Mindrun oma levymerkki EM Records, jonka artisti perusti ensimmäistä albumiaan varten vuonna 2012.

Mindru on kerännyt vuosien varrella useita palkintoja jazzin saralla ympäri Eurooppaa, muun muassa vuonna 2012 hän voitti yleisöpalkinnon ja tuli toiseksi Sveitsin Montreux’in Jazz Festivaaleilla järjestetyssä Shure Montreux Jazz Voice -kilpailussa, jonka raadissa istui muun muassa legendaarinen Quincy Jones.

Lauluopintojen keskeneräisyys tulee valitettavasti läpi Elenan laulusta; varsinkin vokaalihypyissä ja äänen venyttelyssä tulee suorastaan epäaistikkaita ja jotensakin tyylittömiä kiekaisuja. Näitä ei onneksi ole paljon, muttei tarvitsisi olla lainkaan.

Mindrun tuntuu olevan vaikea saada fyysistä voimaa ääneen, lisäämättä sen kovuutta – mutta tämä on ilmeisesti osin miksaajien ongelma, joka seuraa studiosta keikoille (tämä siis vain tulkintana netin perusteella, jonka äänentoistoon ei paljon parane luottaa). Scat-sooloja on kovin paljon – joskus jopa hieman koomisin vivahtein.

Säveltäjä suorittaa parhaillaan jatko-opintojaan Sibelius-Akatemian jazzosastolla Jukkis Uotilan ohjauksessa ja esiintyy muun muassa European Jazz Orchestran solistina lokakuussa Prahassa.

Elena Mindru, laulu, scat vocals; Sampo Hiukkanen, viulu; Tuomas J. Turunen, piano; Eero Seppä, kontrabasso; Anssi Tirkkonen, rummut

Recorded and mixed by Paavo Malmberg

Mastered by Jaakko Viitalähde

1. Jocul tambalelor 4:12

2. Bluebird 5:48

3. Swan (Balcad) 7:40

4. Reflection 4:15

5. Evening in Romania 7:24

6. I Do Not 6:36

7. Consolation 6:45

8. Life 6:42

9. Mai uitam uneori 7:51

Takaisin

Artikkeli luettu 948 kertaa

Translate »