ELIFANTREE

Kuvat:

03.06.2010 08:11

ECLIPSE MUSIC ECD 201007

Kolmisen vuotta kasassa ollut Elifantree trio on tunkeutunut vahvasti suomalaisten jazzmusiikkipiirien tietoisuuteen. Yhtye on keikkaillut ahkerasti myös muualla Pohjoismaissa sekä mm. festivaaleilla Saksassa ja Italiassa. Kesäkuun alussa he esiintyvät myös Nardis Jazz Klubilla Istanbulissa.  Suomen Jazzliiton Youg Nordic Jazz Comets-yhtyekilpailun Suomen osakilpailun voittanut yhtye soittaa käytännössä pelkästään yhtyeen jäsenien yksin tai yhdessä säveltämää musiikkia. Tämän levyn sävellystyö on pääsääntöisesti yhtyeen laulajan Elif Egecioglun käsialaa. Pauli Lyytinen voitti Jukka Perkon nimeä kantavan saksofonikilpailun 2007 ja maine on kasvanut sen jälkeen huimaa vauhtia. Tatu Rönkkö voitti pari viikkoa sitten Tallinnan Nömmessä pidetyissä nuorten jazzartistien kilpailun rumpusarjassa. Hän esityksensä siellä oli yksiselitteisen vakuuttavaa. Paulin ja Tatun yhteistyö on lähtöisin Kuopiosta ja takana on jo 15 vuotta yhteistä soittouraa, joten homma toimii.

Trion toukokuussa julkaisemaa debyyttialbumia ”Love & Trees” ei voi pitää täysiverisenä jazzlevynä, mutta se on kaikesta huolimatta mielenkiintoisen omaperäinen.  Sitä voisi kuvailla rock-pop-punk vaikutteiden sulauttamiseksi reiluun ja välillä hyvinkin raa’alla ilmaisulla höystettyyn free jazzin soitannolliseen ilmaisuun. Annin erikoinen laulutyyli vaikuttaa kokonaisuuteen ratkaisevasti.  Ilman laulua soitto kulkisi ruutikuivana improvisaatiopohjaisena rujon tanakkana freenä, räjähdysherkkänä, tinkimättömästi eteenpäin. Paulin ”oksat pois” spontaanin raivoisasti kulkevat free revitykset tulevat rautaisella otteella esille varsinkin kappaleessa ”Missa inte bussen”. Tuhtia tavaraa.  Yhteistyö sujuu kuin rasvattu ja siinä on jonkinlainen salaperäisyyden ilmapiiri.  Akustisena triona yhtye on selkeästi omilla linjoillaan, mikä varmasti johtuu osittain jo trion erikoisesta kokoonpanosta.  Saksofonin ja rumpujen lisäksi Anni soittaa selloa, Pauli melodikaa ja molemmat soittavat myös erikoista kellopeliä.  Tatun hyvin myötäilevä rumputyöskentely pääsee todelliseen vauhtiin varsinkin kappaleissa ”Heartache”, ”Elifant Hunt” ja ”Confused”, mitkä ovat riehakkaan pontevaa menoa ja saa kuulijan tempautumaan täysillä mukaan.

Yhtyeen soitto on varmaotteisen vahvan tuntuista, se etenee hervottomasti seikkaillen tunnelmasta toiseen.  Välillä mennään vapaasti, raivon vallassa, villisti kuin telatraktori, välillä taas hiljennytään taiteelliseen rauhallisuuteen, hyvin herkän heiveröiseen, läheiseen, keskusteluun. Musiikillinen kokonaisuus on mieleenpainuvaa, selvästi soittajien omaksi kuvaksi erottuvaa, erilaista musiikkia.  Tämän musiikin makuun pääsee osoitteessa http://www.myspace.com/elifantree (JKi)

Anni Elif Egecioglu, laulu, sello, kellopeli; Pauli Lyytinen, tenori- ja bassosaksofoni, kellopeli, melodika; Tatu Rönkkö, rummut, perkussiot;

Äänitys ja miksaus: Kimmo Antikainen. Äänitetty: Mankku Studios, Porvoo lokakuu 2009 ja Kallio-Kuninkala joulukuu 2009.  Miksattu: Seasound Studios, Helsinki.  Masterointi: Markku Veijonsuo, Varistoteles Studios. Tuotanto ja sovitus: Elifantree. Kannen taide ja suunnittelu: Espen Aaeng. Kuvat: Antti Saarainen.  Julkaistu 7.5.2010.

  1. Under Ground (Elifantree) 4:14
  2. Heartache (Elif Egecioglu) 6:04
  3. Elephant Hunt (Tatu Rönkkö) 1:17
  4. Rädda hjärtat (Elif Egecioglu) 4:27
  5. Trees (Elif Egecioglu) 5:53
  6. Jag kan inte öva (Elif Egecioglu) 1:33
  7. Missa inte bussen (Elif Egecioglu) 6:09
  8. All Around Person (Elif Egecioglu y) 4:37
  9. Confused (Pauli Lyytinen – Elif Egecioglu) 11:39

Takaisin

Artikkeli luettu 688 kertaa

Translate »