Elonkorjuu

Kuvat:

20.09.2012 07:18

EMI Finland 2012, Parlophone

 

Elonkorjuu – 40 Years of Blood, Sweat and Bullshit!

Porilaisen kitaristi Jukka Syreniuksen luotsaama määrätietoinen ja kunnianhimoinen Elonkorjuu-yhtye saavutti vuonna 1970 toisen sijan Popyhtyeitten SM-kilpailuissa (nyttemmin Rock SM), julkaisi samaisen vuosikymmenen aikana korkealle noteeratun debyyttilevytyksen Harvest Time sekä kiersi kaikki sen aikaiset suurimmat rock- (Ruisrock) ja jazz -festivaalit (Pori Jazz).

Vahvasti progeen tuotannossaan nojanneen yhtyeen perustivat vuonna 1969 Jukka Syrenius (kitara), Veli-Pekka Pessi (basso), Timi Hannukainen (laulu) sekä Rainer Koski (rummut).

Yhtye ei kuitenkaan koskaan saavuttanut aikalaistensa Wigwamin ja Tasavallan Presidentti -yhtyeen tavoin suuren yleisön kiinnostusta ja kakkoslevytyksen jälkeen 1970-luvun lopulla sen toiminta pikkuhiljaa hiipui.

Yhtyeen telakalla olo venyi kaikkiaan 24 vuoden mittaiseksi, kunnes vuonna 2003 EMI halusi julkaista yhtyeen ensimmäisen levytyksen CD-versiona. Samalla yhtye herätettiin henkiin ja se julkaisi uutta materiaalia sekä jatkoi ahkerasti keikkailua.

Vuoden 2009 lopulla yhtyeen pyöreiden vuosien kunniaksi järjestettiin kotikentällä Porissa 40-vuotisjuhlakonsertti, josta tilaisuudesta julkaistiin myös tupla-albumi.

Kaikkiaan neljä levytystä tähän mennessä julkaisseen Elonkorjuun tuotanto (1972-2011) on saatettu nyt yksiin kansiin EMI -yhtiön toimesta ja mukaan on lisätty lisämausteena yhtyeen ennen julkaisemattomia live-esityksiä.

Kokoelma kantaa nimeä Seasons ja sen sisältämät 4 CD -levyä on otsikoitu vuodenaikojen mukaan Spring, Summer, Autumn ja Winter, joilla viitataan noina ajankohtina aikoinaan ilmestyneisiin yhtyeen albumeihin: Harvest Time (1972), Flyin’ High (1978), Scumbag (2004) ja Scumbag Goes To Theatre (2009).

Keväällä 1972 julkaistu Elonkorjuun debyyttilevytys Harvest Time löytyy kokonaisuudessaan kokoelman ykköslevyltä Spring. Mukaan on mahdutettu myös kaksi liveraitaa vuoden 1974 Pori Jazz -festivaalilta sekä YLE:n Liisankadun studiolta äänitetty nauhoitus.

Yhtyeen esikoislevytys kestää vertailussa vielä tänäkin päivänä aikalaistensa tuotoksiin. Suurimmalta osalta Jukka Syreniuksen kynästä lähtöisin olevat sävellykset huokuvat kunnianhimoa sekä maestron tyylitajuista kitarointia.

Debyytin lauluosuuksista vastaa Heikki Lajunen, joka oli tullut yhtyeen solistiksi levyn ilmestymisvuotta edeltäneenä vuonna perustamiskokoonpanossa laulaneen Timi Hannukaisen tilalle.

Vuoden 1974 Pori Jazz liveäänitteen nauhalle tarttuneessa Fenton Robinson-lainassa Somebody Loan Me A Dime yhtye todistaa hallitsevansa myös sinisävytteisemmän materiaalin vokalistia myöten, joksi on vaihtunut Kari Tamminen.

Robinsonin sielukkaasta bluesista oli viitisen vuotta aikaisemmin tehty versio amerikkalaisen laulajan Boz Scaggsin debyyttilevylle, jonka legendaarisista kitaraosuuksista vastasi edesmennyt Duane Allman. Ehkäpä tuo levytys oli ollut myös Jukka Syreniuksen innoittajana ja esikuvana Robinsonin lisäksi.

Myös Yle:n studioilla yleisön edessä tehdyssä Jukka Syreniuksen omassa sävellyksessä Rollin’ Down The Highway on aistittavissa sävyjä jopa The Allman Brothers Bandin tuotannosta ja varsinkin kitaraosuuksissa on tuohon aikaan vertaillessa melkoista virtuoositeettiä.

Kokoelman kakkoslevytykseltä Summer löytyy kokonaisuudessaan kesällä 1978 julkaistu Flyin’ High, Runnin’ Fast ja täydennyksenä mukana on seuraavan vuoden Porin Ruosniemen työväentalon live-esitys.

Elonkorjuun kakkosalbumilla materiaali on selvästi siirtynyt jazzin ja jazz-rockin suuntaan, ja se on kokonaisuudessaan Jukka Syreniuksen kynästä. Kokoonpanoa on maustettu puhaltimilla ja tuotannosta vastaa Vesa Aaltonen.

Puhaltimissa ovat jazz puolelta tutut Jari Perkiömäki (alttosaksofoni) ja Simo Salminen (trumpetti) sekä Juha Unkila (tenorisaksofoni). Alkuperäisjäsenten Jukka Syreniuksen ja Veli-Pekka Pessin (basso) lisäksi mukana ovat jo Yle:n nauhoituksesta tuttu Veikko Noutio (rummut) sekä jo vuoden 1974 Pori Jazz -keikalta tuttu Pekka Tyni (piano).

Yhtyeen kotikentällä Porissa äänitetystä live-esiintymisestä vuodelta 1979 saa hyvän kuvan tuon aikakauden keikkaohjelmistosta. Vaikka Elonkorjuun materiaali koostui suurimmaksi osaksi tuotteliaan Syreniuksen omista sävellyksistä, niin keikkaohjelmistoon kelpuutettiin myös Stevie Wonderin Superstition, Chick Corean Spain sekä Jeff Beckin tuotannosta tuttu Freeway Jam.

Kolmas kokoelman levy Autumn on koostettu vuoden 2004 syksyllä ilmestyneestä uudelleentulemisen kunniaksi julkaistusta Elonkorjuun uutta materiaalia sisältävästä Scumbag -albumista sekä vuonna 2009 40-vuotisjuhlakonsertista julkaistusta tupla-albumin Scumbag Goes To Theatre raidoista.

Neljäs Winter jatkaa juhlakonsertin materiaalista, mutta lisänä on pari vuoden 2011 Hämeenlinnan Suisto Clubin liveraitaa sekä ennen julkaisematon Porin teatterissa samaisen vuoden joulukuussa äänitetty Syreniuksen sävellys Moving On.

Järjestyksessään Elonkorjuun kolmannella albumilla Scumbag esittäytyy Syreniuksen ja Pessin lisäksi uudet jäsenet Jussi Reunamäki (koskettimet) sekä Pertti ”Pakeri” Hannus (rummut). Levyllä ei ole erillistä vokalistia vaan Syrenius hoitaa itse lauluosuudet.

Levyltä on otettu kokoelmalle kahden Reunamäen sävellyksen lisäksi kolme Syreniuksen tekemää raitaa. Loput Scumbag -levyn kappaleet löytyvät juhlakonsertin liveversioina.

Suisto Clubin liveraidoista toinen on T-Bone Walkerin Stormy Monday, joka sekin löytyy juhlakonsertin materiaalista. Nyt esiin kaivettu on aiheen tuoreempi versiointi ja on yhtyeen ja varsinkin Syreniuksen taidonnäyte vahvasta blues-sävyjenkin hallinnasta. Sen minkä maestro ehkä lauluosuuksissa häviää, tulee todistettua monin kerroin kuusikielisen puolella.

Yhtyeen uudelleen tulemisen myötä sävelletty materiaali jatkaa tuttua ja turvallista Elonkorjuun proge-linjaa. Syreniuksen sävellysten moni-ilmeisyyden kautta tulee todistettua, kuinka laajalla alalla kyseisen tyylisuunnan alla voi operoida.

Varsinkin keikkaohjelmistossaan aikoinaan soulin ja rhythm’n’bluesinkin suuntaan vahvasti laajentanut Elonkorjuu on luonut vankan pohjan sille, mistä on ollut hyvä ammentaa elementtejä proge-tulkintaan johon on lisätty roots-mausteita ja jopa lattarisävyjä.

Seasons kokoelma on kattava historiikki määrätietoisen yhtyeen ja varsinkin työhönsä uskoneen maestron Jukka Syreniuksen vertaansa vailla olevasta musiikillisesta hengentuotteesta.

Kokoelman kansilehtisestä löytyy kriitikko Johnny-Kai Forssellin saatesanat ja Jukka Syreniuksen Elonkorjuun historia omin sanoin.

Elonkorjuun nykykokoonpanossa soittavat: Jukka Syrenius (kitarat ja laulu), Veli-Pekka Pessi (basso), Jussi Reunamäki (koskettimet), Zoltan Karpati (rummut) ja Jari Perkiömäki (saksofonit).

 

(4 CD Boxi). EMI 2012

Masterointi: Mika Jussila / Finnvox -studiot

 

(CD1)

SPRING
1972 HARVEST TIME
Jukka Syrenius, guitars; V-P Pessi, bass; Ilkka Poijärvi, Hammond B3, guitar, flute; Heikki Lajunen, vocals; Eero Rantasila, drums

1. UNFEELING
music by Jukka Syrenius, lyrics by Heikki Lajunen
2. SWORDS
music by Jukka Syrenius, lyrics by Heikki Lajunen

3. CAPTAIN
music by Jukka Syrenius, lyrics by Heikki Lajunen

4. PRAISE TO OUR BASEMENT
music by Jukka Syrenius, lyrics by Timo Hannukainen

5. FUTURE
music by Veli-Pekka Pessi

6. HEY HUNTER
music by Jukka Syrenius, lyrics by Heikki Lajunen

7. THE OCEAN SONG
music by Heikki Lajunen, Jukka Syrenius, V-P Pessi, Eero Rantasila, lyrics by Heikki Lajunen

8. OLD MAN’S DREAM
music by Jukka Syrenius, lyrics by Heikki Lajunen

9. ME AND MY FRIEND
written by Jukka Syrenius

10.  A LITTLE ROCKET SONG
music by Jukka Syrenius, Heikki Lajunen

1974 PORI JAZZ
Jukka Syrenius, guitars; Pekka Tyni, electric piano; Hannu Nieminen, bass; Reijo Hannuksela, drums; Kari Tamminen, vocals; Juha Unkila, tenor sax

11. SOMEBODY LOAN ME A DIME
written by Fenton Robinson, Jesse Anderson, Milton Middlebrook
Eyeball Music

12. SNOWSTORM
written by Jukka Syrenius, lyrics by Simo Kuusinen

1977 POP-STUDIO, LIISANKATU
Jukka Syrenius, guitars; V-P Pessi, bass; Pekka Tyni, piano; Veikko Noutio, rummut

13. ROLLIN’ DOWN THE HIGHWAY
written by Jukka Syrenius

 

(CD2)

SUMMER
1978 FLYIN’ HIGH, RUNNIN’ FAST

Jukka Syrenius, guitars; Juha Unkila, tenor sax; Jari Perkiömäki, alto sax, clarinet; Pekka Tyni, keyboards; V-P Pessi, bass; Veikko Noutio, drums; Simo Salminen, trumpet; Vesa Aaltonen, percussions, production

1. LET IT GROW
music by Jukka Syrenius

2. THAT’S WHY I LOVE YOU
music by Jukka Syrenius

3. PETER AND THE RAM (Pekka ja Pässi)
music by Jukka Syrenius

4. FLYIN’ HIGH, RUNNIN’ FAST
music by Jukka Syrenius

5. AIN’T IT SWEET
music by Jukka Syrenius

6. AN EMPTY TOWN
music by Jukka Syrenius

 

1979 PORI, RUOSNIEMEN TYÖVÄENTALO

Jukka Syrenius, guitars; Juha Unkila, tenor sax; Jari Perkiömäki, alto sax, clarinet; Pekka Tyni, keyboards, vocals; V-P Pessi, bass; Veikko Noutio, drums; recorded by Lars Broholm, produced by Jukka Syrenius

7. HEY BROTHER
written by Jukka Syrenius

8. SUPERSTITION
written by Stevie Wonder
EMI Music Publishing Scandinavia

9. YOUNG GRAND OLD MAN
music by Jukka Syrenius, lyrics by Simo Kuusinen

10. SPAIN
written by Chick Corea
Universal/MCA Music Scandinavia

11. FREEWAY JAM
written by Max Middleton
BMG Chrysalis Scandinavia/Bug Music

12. YOUR’S TONIGHT
music by Jukka Syrenius, lyrics by Simo Kuusinen

 

(CD 3)

AUTUMN
2004 SCUMBAG

Jukka Syrenius, guitars, vocals; V-P Pessi, bass, vocals; Jussi Reunamäki, keyboards, Hammond B3; Pertti ”Pakeri” Hannus, drums, percussions; recorded and mixed by Juha Kormano at Cotton studios June 30th-31st and July 5th-7th; produced by Jukka Syrenius/Freeway Music

1. FREE AT LAST
written by Jukka Syrenius

2. JOURNEY
music by Jukka Syrenius

3. PRETORIAN DISCOTHEQUE
music by Jukka Syrenius

4. X-WAY
music by Jussi Reunamäki

5. NO SUCH THING
music by Jussi Reunamäki

 

2009 SCUMBAG GOES TO THEATRE – LIVE, 40 YEARS ANNIVERSARY DOUBLE CD

Jukka Syrenius, guitar, vocals; V-P Pessi, bass; Jussi Reunamäki, keyboards; Pertti”Pakeri”Hannus, drums; Heikki Lajunen, vocals (6, 7, 8, 9); Kari Tamminen, vocals (10); recorded by Juha Kormano at Pori Theatre in 19.12.2009; mixed at studio Mill by Juha Kormano February 2010; produced by Jukka Syrenius/Freeway Music

6. ME AND MY FRIEND
written by Jukka Syrenius

7. THE OCEAN SONG
written by Heikki Lajunen, Jukka Syrenius, V-P Pessi, Eero Rantasila, lyrics Heikki Lajunen

8. PRAISE TO OUR BASEMENT
music by Jukka Syrenius, lyrics by Timo Hannukainen

9. IHMISLAPSI
written by Heikki Lajunen

10. LONELINESS FOR SALE
written by Jukka Syrenius

 

(CD 4)

WINTER

2009 SCUMBAG GOES TO THEATRE – LIVE, 40 YEARS ANNIVERSARY THEATRE CONTINUES

Jukka Syrenius, guitar, vocals; V-P Pessi, bass; Jussi Reunamäki, keyboards; Jari Perkiömäki, sax; Pertti”Pakeri”Hannus, drums

1. I TOLD YA’ SO
music by Jukka Syrenius

2. WAITING
music by Jukka Syrenius

3. CAN’T FIND MY HOME
written by Jukka Syrenius

4. CRIMSON OF LOVE
written by Jukka Syrenius

5. YOU AND I
music by Jukka Syrenius

 

04.02.2011 SUISTO CLUB, HÄMEENLINNA

Jukka Syrenius, guitar, vocals; Jussi Reunamäki, keyboards; Tarmo Lehtonen, bass; Zoltan Karpati, drums

6. LET’S ENJOY IT
music by Jukka Syrenius

7. STORMY MONDAY
written by A. T. Walker
BMG Rights Management Scandinavia

 

18.12.2011 PORI THEATRE

Jukka Syrenius, guitar; V-P Pessi, bass, Jari Perkiömäki, sax; Jussi Reunamäki, keyboards; Zoltan Karpati, drums; recorded by Pertti”Pakeri”Hannus and Juha Kormano at Pori Theatre 18.12.2011; produced by Jukka Syrenius/Freeway Music

8. MOVING ON
music by Jukka Syrenius

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1837 kertaa

Translate »