Emil Hess – Niklas Winter – Richard Huntley

Kuvat:

22.10.2018 16:52


Emil Hess - Niklas Winter - Richard Huntley: You

You

Abovoice – 1020

Levyavaus repii vängällä suupieliä hymyyn. Rehtiin ja hyvän tuuliseen sellaiseen ilman mitään kiirettä. Menneiden vuosikymmenten takaisen kulkuriukon viaton sydämellisyys  tursuu esiin tenorifonin tumman herkistelevällä tyylillä. Taustan kitarasointi täydentää tunnelman. Nyt mennään totisen herkistelyn ja nostalgian syviin sielunmaisemiin. Kyseessä vanhan kunnon knallipään, Charlie Chaplinin sävellys Smile. 

Tunteikkaana tenoristina juutinmaan Emil Hess ja kitaristina Niklas Winter Suomeen Turusta. Kolmantena pyöränä levyllä hääräilee amerikkalainen rumpali Rick Huntley. Tämä trion ystävyys ja yhdessäsoitto on pelittänyt jo vuosia ja herrat ovat esitelleet Suomen lisäksi osaamistaan mm. Tanskassa ja Japanissa. 

Nyt tehty levyllinen on pääosin Hessin ja Winterin sävelkäsialaa. Aloitusbiisin lisäksi vain Cole Porter ja Harry Warren ovat saaneet levylle omansa. Kokonaisuua liikkuu aloitusraidan myötä hyvin säyseissä, melodisen kauneissa ja tunnelmaa tihkuvissa äänimaailmoissa. Lämpimän tunteikkaina. Syvimpään porautuvina. Osin haavekuvina, mutta läheisen koskettavina. Jopa hämmentävän rauhoittavina. Pois reaalimaailman hössötyksistä siirtävänä. Tenorisaksofoni pääsee osoittamaan kaiken kauneutensa ja rakkautensa aistikkaalla tavalla. 

Samaa tunnetta voi todeta myös Winterin kitaroinnista, joka komppipuolella tukee melodisen kauniisti tummaa tenorointia. Ilman liikaa esilletuloa tai voimapullistelua. Omilla soolovuoroillaan Winter loihtii  esille kuusikielisensä herkimmät tunteet. Soivan kaikuisan pehmeyden ja tunnepurkausten palavan voiman. Ilman liikoja teknisiä kikkailuja tai voimakeinoja. Nyt nautitaan kitaroinnin puhtaudesta ja tasapainoisesta tunnelmoinnista. 

Rumpali Rick Huntley hoitelee pehmeällä kädellään toisten taustoja. Ei mitenkään vähäpätöisenä tai takarivin tahvona, vaan juuri sopivalla intensiteetillä. Milloin kalvoilla, milloin pelleillä, aina yhtä tasapainoisesti ja tunnelmaan sopivasti. Hienoa taustatyötä. 

Kyse ei ole kokonaisuudessa kuitenkaan mistään lällyilysta, vaan rauhanomaisuuden ja rakkauden myötä liikutaan jazzin sävelmaailmoissa. Sen erivärisissä kuvioissa, rytmimaailmoissa ja improvisaatioissa, jopa free-tunnelmissa. Vapaana kuin taivaan linnut. Tai toisaalla käsikädessä kulkien. Kuuntelijan sielunpaineita tyhjentäen. 

Todellakin viimemainittua. Rauhoittaen ja hyvänolon tunteeseen uppoutuen. Nyt ei ole minnekään kiire ja stressi on helppo pyyhkäistä pois mielestä. Antaa leppoisan musiikkipensselin sutaista oma värikirjonsa kaiken maallisen päälle. Tuoden nautinnollisen rentouden… 

Toki vaatii itsekultakin tiettyä rohkeutta ja uskallusta, lupaa rentoutua nykyajan elämänrytmistä, sen kiireestä ja sekoilusta. Mutta jos siihen pystyy, niin tämä levy rauhoittaa ja puhdistaa kuulijansa korvien välin paremmin kuin kourallinen kallonkutistajien määräämiä erivärisiä pillereitä… Syökööt kemikaaleja ne, jotka eivät usko musiikin rauhoittavaan ja parantavaan voimaan. 

Hyvä kokonaisuus, jonka kuunteluun kannattaa antaa aikaa ja avointa mieltä. (OR)

 

Niklas Winter, kitara, Emil Hess, tenorisaksofoni, Richard Huntley, rummut

Recorded by Niklas Winter and Emil Hess at Abovoice Studios on 17th -18th February 2018, Finland
Mixed on the 18th March by Miikka Huttunen at Sonicpump Studios, Helsinki, Finland
Mastered on 9th of April by Søren Mikkelsen Art Medley Studios, Copenhagen, Denmark

01. Smile (Charlie Chaplin) 6:33
02. Katrine (Emil Hess) 4:51
03. My Heart Belongs To Daddy (Cole Porter) 6:09
04. Early Spring (Niklas Winter) 4:59
05. Double October (Niklas Winter) 4:20
06. Young At Heart (Emil Hess) 4:45
07. Avalanche (Niklas Winter) 5:16
08. Turms (Niklas Winter) 3:50
09. Kobe (Emil Hess) 4:25
10. Waiting For A Sign (Emil Hess) 3:57
11. There Will Never Be Another You (Harry Warren) 4:59

 

Takaisin

Artikkeli luettu 594 kertaa

Translate »