Erkki Joutseno

Kuvat:

02.06.2015 19:50


Erkki Joutseno - Duetstory

Duetstory

Karkia Mistika Records, Karmi-059
Musapojat, MUP-009

Rumpali Erkki Joutseno aloitti uransa 1970-luvulla rockmusiikin parissa, mutta siirtyi 1990-luvulla freejazzin ja avantgardistisen musiikin puolelle ja on siitä lähtien tehnyt omaa musiikkia ja esiintynyt eri yhteyksissä kokeilevan improvisoidun musiikin parissa.

Hänen musiikissaan luonteenomaista on tiukka kurinalaisuus ja selkeys. Ei uskoisi, että Joutsenon tausta on rockmusiikissa, sillä hänen rumputyöskentelystä puuttuu täysin kiimainen vimma ja hätäinen sähinä. Tahti ja melodisuus kulkevat hyvin käsi kädessä ilman kiivasta toimeliaisuutta. Hän osaa keskittyä olennaiseen, rytmin melodisuuteen ja harmoniseen kokonaisnäkemykseen, siis soittamiseen rummuilla.

Pitkään musiikin alalla uraa tehnyt Joutseno julkaisi ensimmäisen oman levynsä Relaxing At Tervalampi vuonna 2011. Improvisoidun musiikin kiemuroissa liikkuu myös hänen toinen, juuri julkaistu, albuminsa Duetstory. Levyn nimi antaa jo viitteitä sen sisällöstä. Yhdeksän kappaleen improvisointiesityksessä Joutseno soittaa jokaisen kappaleen neljän muun soittajan kanssa kahdestaan.

Täysimprovisoinnin pohjalta soitetulle levylle Joutseno on kerännyt ympärilleen hänelle läheisiä soittajia. Japanilainen naispianisti Riko Goto ja moni-instrumentalisti Tapani Varis muodostavat Joutsenon kanssa yhdessä Riko Goto Trion. Vaikka tässä yhtyeessä Varis soittaa kontrabassoa, niin tällä uudella levyllä hän tekee töitä kolmella kappaleella soittaen huilua, baritonisaksofonia ja okariinaa. Heidän lisäkseen mukana on Joutsenon kanssa mm. Feng Shui Rebels -yhtyeessä soittava ja free -kuvioista hyvin tuttu pasunisti Jari Hongisto. Neljäs ”vierailija” levyn kahdella raidalla on mm. Sound & Fury -yhtyeen trumpetisti Matti Riikonen.

Aloituskappaleessa Hongiston pasuuna ääntelee kimeästi, pyrskähtelee ja puhisee tyhjyyttä huutaen ”Puhdasta Vettä”. Kuivalla suulla on paha puhaltaa, mutta avunantoa ruikuttaen pyytelevä anomus on kuultu ja homma alkaa toimia kunnes kuivakkuus suussa alkaa jälleen polttaa ja Hongisto lopettaa levyn anoen ”Uudestaan Puhdasta Vettä”.

Siinä välissä Varis ehti maalailla huilustaan viiltävän täyteläisiä ja ilmeikkäitä ääniä Joutsenon rummutuksen kiihtyvässä tahdituksessa. Toing-and-Froing -kappaleessa Variksen baritonisaksofonin määrätietoisen uhmakas puhallus nousee asteikolla loppua kohden rohkeaksi revittelyksi. Sitä vastoin okariinan täyteläisen kimakka uikutus ja ujellus saavat ”Hiekan Vuolaasti Virtaamaan”.

Riko Goton taiteellisuus pianon koskettimilla loi harrasta tunnelmaa ”Peilikuvan Unelmasta”, mutta samalla hän nosti välillä tuhdisti annosta runsailla nopeasti muuttuvilla irtiotoilla. Gonglike Phrase kulki puolestaan luotaavan puhuttelevalla klassisella kerronnalla. Joutsenon taustatyöskentely on jäntevää ja hyvin puhtaasti Rikon soittoa myötäilevää.

Kolme Rinnakkain” saa Joutsenon tarttumaan klarinettiin tymäkän rummutuksen ohella. Keskusteluyhteys Matti Riikosen trumpetin kanssa löytyy ja tanakka kaksintaistelu on valmis. Vaihtelevan lennokkaasti etenevässä kappaleessa rento ja ruudikas puhallus yhdistettynä rumpujen ja symbaalien keskinäiseen äänimassaan luo vaikuttavan energisen tunnelman. Runsasta ”Mustekala Kesää” odotellessa Joutseno siirtyi lyömäsoittimien kilistelyn ohessa pianon ääreen tahdittaen Riikosen voimakasta trumpetinsoittoa.

Duetstory edustaa improvisoidun musiikin kentällä taidokasta tekemistä ja soittajien hyvää keskinäistä yhtenäisyyttä. Levyllä ei elämöidä eikä revitellä tietoisesti äärirajoilla, vaan voimallisuus tulee esille taiteellisina purkauksina, joissa melodisuus ja rytmi säilyvät täsmällisenä kaiken aikaa. Tietynlainen rento iloisuus, mutta toisaalta myös vakava tekemisen meininki kietoutuvat siististi toisiinsa. Tämä levy paranee selkeästi uudestaan ja uudestaan kuuntelemalla. (JKi)

Erkki Joutseno: kaikki lyömäsoittimet, piano (raita 7) ja klarinetti (4), Jari Hongisto: pasuuna (1 ja 9), Tapani Varis: huilu (2), baritonisaksofoni (5) ja okariina (8), Riko Goto: piano (3 ja 6), Matti Riikonen, trumpetti (4 ja 7)

Äänitys: Syksy 2014, Erkki Joutsenon Mad House Studio, Kiikala. Yhteensovitus: Arkisto, tammi-helmikuu, 2015. Kannen suunnittelutyö: Maikki Kantola. Kannen taidekuvitus: Pablo Traina, talvi 2014. Julkaistu:1.6.2015.

1. Clean Water 4.10
2. Now Try This 4.37
3. The Mirror Dream 6.52
4. Alongside Three 4.23
5. Toing-and-Froing 6.15
6. Gonglike Phrase 6.59
7. Octopus Summer 4.07
8. Flowing Sand 5.54
9. Clean Water Revisited 3.07

Kokonaissoittoaika 46.26

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1543 kertaa

Translate »