Espen Brandt

Kuvat:

14.01.2015 14:20


Espen Brandt: Constans

Constants

Gateway Music EBK02

Tanskalaiskitaristi Espen Brandtin uutuuslevy rakentuu pitkälti miehen omaan kitarointiin hänen omissa sävellyksissään. Musiikki on melodista ja rauhallista, hidastempoista tunnelmointia. Puolalaistrumpetisti Tomasz Dabrowski myötäilee mukavasti Brandtin sävellysten tunnelmia siinä missä komppikaksikko pysyy puolestaan melko anonyyminä taustalla lukuunottamatta muutamaa hetkellistä esiintuloaan solistisempaan asemaan.

Kokonaisuus on rauhoittava ja tunnelmoiva. Jotkut voisivat sanoa Constantsin olevan jopa aneeminen ja tylsä, mutta se on (tietysti) mielentilakysymys. Sillä ei tätä sellaiseksi voi luonnehtia. Brandt lauleskelee ja juttelee kitarallaan pitkään ja paljon, kauniisti ja melodisesti. Itse asiassa tämän tyyppistä (60-luvun) perinteeseen nojaavaa mutta silti uudenlaista kitarointia kuulee nykyään turhankin harvoin. Nimet Jim Hall ja Barney Kessel, esimerkkeinä, antavat jonkinlaisen viitteen hänen tyylistään, vaikka perusteiltaan Brandt osoittautuu omaksi persoonakseen, kitaristiksi jolla on selkeästi oma tyylinsä ja soundinsa.

Dabrowski on erinomainen aisapari Brandtille kun puhutaan soiton melodisuudesta ja lyyrisyydestä. Yhdessä nämä herrat loistavat mainiosti esimerkiksi kappaleessa Three Melodies, jossa he käyvät pitkää ja säväyttävää vuoropuhelua. Kappale on yllättäen levyn ainoa biisi, jossa tempo on hieman reippaampi kuin muissa, hidastempoisissa sävellyksissä, ja syke on hyvä. Mitään vauhtihurjastelua tämäkään ei ole, vaan korkeintaan keskitempoista.

Jos edellä mainitut Hall ja Kessel antavat suuntaviivaa Brandtin soittoon, niin jonkin sortin viitekehystä kokonaisuudelle ja yleistunnelmalle tarjoaa Art Landen Rubirosa Patrol -yhtyeen 1970-luvun lopun ECM-levytykset. Pianisti-Landen tilalle vain Brandt kitarassa, ja Mark Isham Dobrowskin osassa. Kaikki vertaukset ovat tavallaan turhia, mutta antanevat kuitenkin jotain pohjaa satunnaiselle potentiaaliselle ostajalle, joille Constants-levyn muusikot ovat aivan tuntemattomia nimiä. (Vaikka monille Landen ja Ishamin nimetkään eivät varmaankaan sano juuri mitään).

Miellyttävää ja rentouttavaa tunnelmointia.

Espen Brandt: kitara, RJ Miller: rummut, Tomasz Dabrowski: trumpetti, Anders Christensen: basso.

Äänitys: Thomas Vang, The Village Studios, Kööpenhamina. Miksaus ja masterointi: Morten Maltesen, Gateway Music. Kansisuunnittelu: Christian Brandt. Tuottaja: Espen Brandt.

01. The Story

02. Droplets

03. This Way

04. Four Melodies

05. Three Melodies

06. Curie

07. Two Melodies

08. Rooms

Kokonaiskesto 49:53.

Kaikki sävellykset: Espen Brandt.

Takaisin

Artikkeli luettu 725 kertaa

Translate »