Fly

Kuvat:

23.06.2012 19:33

ECM RECORDS ECM 2235 2776644

Year of the Snake

Käärmeen vuosi, ”Year of the Snake”, jatkaa kolmisen vuotta sitten ilmestyneen ”Sky and Country” albumin jalanjälkiä, tanakan tyrnevää jazz kerrontaa. Fly on kolmikon Mark Turner, Larry Grenadier ja Jeff Ballard muodostama koalitio, mikä on ollut käynnissä jo vuodesta 2000 alkaen. Alkujaan se tunnettiin nimellä Jeff Ballard Trio.   Kaikki kolme soittajaa ovat USA:n länsirannikon kasvatteja 1960-luvulta, vaikka Turner onkin syntyjään Ohiosta. Musiikki on heidät vienyt jazzin myötä myöhemmin 1990-luvun alussa itärannikolle. Grenadier ja Ballard ovat tunteneet toisensa jo kouluvuosina ja soitelleet yhdessä paikallisesti. Turnerin he tapasivat vasta muutettuaan itärannikolle ja ovat siitä lähtien kulkeneet samoja polkuja.  Kaikki ovat olleet mukana monissa tunnetuissa kokoonpanoissa ja levyttäneet sellaisten artistien kuin Pat Metheny, Charles Lloyd, Dave Holland, Billy Hart, Dave Douglas ja Joshua Redman kanssa, muutamia mainitakseni.  Kaikilla on siis vahva kosketus jatsin ytimeen ja vankka ote oman instrumenttinsa hallinnassa, joten yhdessä toimien heiltä on syytäkin odottaa hienoa tulosta.

Fly Trion työskentelyssä yhdistyvät eri elementit, perinne, hyvä melodinen kosketuspinta, yksinkertaisuus, monimuotoisuus, hyväksi yhteispeliksi. Kaikki levyllä esitetyt 12 kappaletta ovat kolmikon yhteistä tuotantoa, yhdessä tai erikseen. Siitä johtuen niistä löytyy hyvä tasapaino ja toisensa soiton tuntemus. Improvisoinnin yhdistäminen ennalta ajateltuun tekemiseen korostuu lyhyissä, mutta kiinteissä ja varsin minimalistissa yhdessä tehdyissä viisiosaisessa The Western Lands kappaleissa. Jokainen vetää omaa rooliaan puhtaaksi kokonaisuudeksi. Toisinaan tulee Turnerin saksofoni korostuneemmin esille toisinaan taas hallinnan ottaa Grenadier bassoineen tai vuorostaan Ballard rumpujen puhemiehenä.

Tämä levy on notkeaa kerrontaa. Yhteispeli soljuu kylmäpäisen saumattomasti. Vuoropuhelut toimivat nokkelasti, mutta sellaista täysin uuden tuoksua ei löydy, mitä ei olisi jossain välissä kuultu.  Kaiken kaikkiaan levy on älykästä hyvin soitettua kamarijazzia, jota ei tarvitse kuunnella korvat punaisena. Se tempaa hyvin mukaansa koskettavalla tunteellisuudella, mutta samalla myös hetkittäisillä aistikkaan nopeilla rytmisillä pyrähdyksillä. (JKi)

 

Mark Turner; tenorisaksofoni, Larry Grenadier; kontrabasso, Jeff Ballard; rummut

Äänitys: tammikuu 2011, Avatar Studios, New York, Aya Merrill, Fernando Lodeiro. Kannen kuva: Lourdes Delgado. Muut kuvat: John Rogers. Suunnittelu: Sascha Kleis. Tuotanto: Manfred Eicher.  Julkaistu: 2012.

 1. The Western Lands I (Mark Turner)  2:27
 2. Festival Tune (Mark Turner)  6:06
 3. The Western Lands II (Turner / Grenadier / Ballard)  0:35
 4. Brothersister (Mark Turner)  7:35
 5. Diorite (Jeff Ballard)  6:15
 6. Kingston (Larry Grenadier)  10:11
 7. Salt and Pepper (Ballard / Turner)  5:04
 8. The Western Lands III (Turner / Grenadier / Ballard)  3:07
 9. Benj (Jeff Ballard)  5:17
 10. Year Of The Snake (Mark Turner)  9:00
 11. The Western Lands IV (Turner / Grenadier / Ballard)  2:37
 12. The Western Lands V (Turner / Grenadier / Ballard)  1:49

 

Takaisin

Artikkeli luettu 647 kertaa

Translate »