Fredrik Nordström

Kuvat:

04.03.2019 18:37


Fredrik Nordström: Needs

Needs

Clean Feed CF 496CD

Olen tässävuosien varrella esitellyt tälläpalstalla useita ruotsalaisen saksofonisti-säveltäjäFredrikNordströminalbumeita. Kehuja olen jaellut melkoisesti ja ainakin omasta mielestäni ne ovat olleet ansaittuja. Ja mikäs on ollut kuunnellessa ja kirjoittaessa, hyvistälevyistäkirjoittaa mielellään ja mielellään niitäsuosittelee myös muille musiikin harrastajille.

Nordströmin uusin, Needspoikkeaa kokoonpanoltaan jonkin verran hänen aikaisemmistaan muttei mitenkään ratkaisevasti. Hän soitattaa levytyksissään usein joukkiota, joka koostuu kahdesta saksofonistista trumpetin ja pasuunan kumppaneina. Harmoniainstrumentit ovat hänen tuotannossaan statistien asemassa taustalla.

Needsesittelee Nordströmin omintakeisen version ns. klassikkoista jazzkaksoiskvarteteista. Basisteja, rumpaleita ja saksofonisteja on kylläkaikkia kaksin kappalein. Mutta kahden trumpetin (esimerkiksi) sijasta brassipuoli on jaettu trumpetin ja pasuunan kesken. Tällöin ollaan oikeastaan taas Nordströmin normaaleilla linjoilla miehityksen suhteen.

Fredrik Nordströmin musiikin voima ja tenho rakentuvat vahvoihin, väkeviin teemoihin. Niissäon syvyyttä, (useimmiten) vauhtia ja kosolti energiaa. Teemat ovat usein vauhdikkaita ja täyteläisiä. Säveltäjänähän tuo, tietyllälailla, tyylillisesti mieleen Charles Mingusinrehevät, kiemuraiset teemat sekävoimaperäisen bändisoundin.

Toinen tärkeäja hieno piirre hänen musiikissaan on voimakkaiden ja luovien solistien käyttö. Soolotilaa on jokaisella runsaasti ja hyvin valitut soittokumppanit hyödyntävätkin sitärunsain mitoin ja täydestäsydämen kyllyydestä. Tulee väkisinkin mieleen, ettäNordström kirjoittaa musiikkiaan ajatellen jo siinävaiheessa muusikoita, jotka tulevat uutta musiikkia esittämään. Tämäjo Ellingtoniltatuttu metodi on ainakin tässätapauksessa toimiva.

Tällälevylläkuullaan myös uusia miehiä, ei pelkästään vanhaa vakiokaartia. Väheksymättämitenkään saksofonisti Fredrik Ljungkvistia, nostaisinkin levyn varsinaisiksi sankareiksi nämäkaksi minulle melko tuoretta tuttavuutta. Pasunisti Mats Äleklintja trumpetisti Niklas Barnöovat ehdottomia oman soittimensa huippuja ja täräyttelevät tässäkin sellaisia sooloja ettäoksat pois. 

Monessa liemessäNordströmin kanssa mukana ollut peruskomppikaksikko on nytkin mukana. Mutta heidät on ”erotettu”toisistaan. Filip Augustsoninkanssa bassopuolen tuplaa TorbjörnZetterberg, ja Fredrik Rundqvistinkanssa toista rumpusettiähoitaa Christopher Cantillo.

Useiden terhakkailta kuulostavien ryhmäimprovisointien lisäksi kannattaa kiinnittäähuomiota myös muusikoiden soolotyöskentelyyn. Pasunisti Mats Äleklint näyttääheti avauskappaleessa Needs millaisesta muusikosta on tässäkyse. Ja maailmanluokan torvensoittaja hän onkin. Äleklint johtaa Needs -kappaleessa koko balettia ja räväyttelee väkivahvaa sooloa minkäehtii.

Vaikuttavia ja vakuuttavia sooloja tulee häneltämyöhemminkin pitkin matkaa. Kuten kappaleessa Hometown Prophet, jossa hänelläon selkeäpäärooli. Myös trumpetisti Niklas Barnöltäkuullaan tyylikästäja tarpeen tullen voimaperäistäsoittoa useaan otteeseen.

————

Fredrik Ljungkvist soittaa tenoriaan ja klarinettiaan aika tasapuolisesti. Yleiseen kollektiiviseen –usein melko kovaääniseen–soolorönsyilyyn sopii voimakkaampiäänisenäsoittimena tenori paremmin kuin klarinetti. Sekin saa äänensäkuuluviin erityisesti ja parhaimmillaan sävellyksessäMorning Bliss, jossa Ljungkvist soittaa mitämainioimman klarinettisoolon letkeästi keinuvien latinorytmien ja kappaleen perusriffin säestämänä.

Tämänkin levytyssession lopputuotteesta löytyy runsain mitoin voimaa ja vauhdikkuutta. Väliin puhallinnelikko puhkuu, rönsyilee ja roiskuttaa sen sortin kollektiivisooloja, ettämiksikään easy listening-musiikiksi tätäei todellakaan voi kutsua. Ja hyväniin. Sen sijaan Nordström on taas kerran tehnyt loistokkaan albumin, jolla on paljon tarjottavanaan ennakkokuulottomille avoimille korville.

Fredrik Nordström: tenori- ja baritonisaksofoni, Fredrik Ljungkvist: klarinetti ja tenorisaksofoni, Niklas Barnö: trumpetti, Mats Äleklint: pasuuna, Filip Augustsonja Torbjörn Zetterberg: basso, Christopher Cantilloja Fredrik Rundqvist: rummut. 

Äänitys: MatsÄleklint, BAS, Bandhagen, 23.03.2018. Miksaus ja masterointi: Fredrik Nordström, Bluenote Studio, Högdalen. Julkaisuvuosi: 2018. Design: Travassos. Tuottaja: FredrikNordström. Toimeenpaneva tuottaja: Pedro Costa/  Trem Azul.

01. Need 7:37
02. Fake Face 4:34 
03. House of Tales 7:09
04. Hometown Prophet 5:51
05. Hope 7:29
06. Brand New Dollars 6:13
07. Morning Bliss 9:02

Musiikki; Fredrik Nordström.

 Takaisin

Artikkeli luettu 101 kertaa

Translate »