GDN

Kuvat:

13.11.2010 15:34

Gdn – Guitarras Del Norte II on trion Andreas Öberg, Timo Lehto, Raúl Mannola järjestyksessä toinen instrumentaalilevy, mutta ensimmäinen tällä kokoonpanolla. Kitaratrio Guitarras del Norte oli alkujaan Jukka Tolonen & Lehto & Mannola, ja tämä kokoonpano ehti runsaan kolmivuotisen uransa aikana julkaista yhden CD:n. Trio oli suosittu vieras myös jazzfestivaaleilla.

Kitaristi Raúl Mannola (46) häikäisi äskettäin loisteliaalla levyllään Guitarra adentro. GdN II ei ole aivan niin sävähdyttävä, vaikka laatutyötä onkin ja hienoa kansainvälistä yhteistyötä. Sama genrekään, uusflamenco monine muunnoksineen, ei riitä kohottamaan taituritrion tuotosta huippukastiin.

Bändin ohjelmavalikoimassa oli aiemmin etnovaikutteisten flamenco- ja brasilialaisrytmien lisäksi Tolosen tunnettuja progesävellyksiä uusin sovituksin. Mannolan & Lehdon lähestymistapa on ollut koko ajan perinnetietoisempaa ja ehkä myös lähdetietoisempaa – Tolonenhan on kautta koko uransa profiloitunut yritteliäänä säveltäjänä.

GdN I-versio oli huipputaitava, mutta kärsi jollain oudolla tavalla ”verenvähyydestä”. Tätä on vaikeampi selittää, mutta voisiko sanoa, että tekninen briljanssi ei välttämättä riitä sytyttävään kuunteluelämykseen? Tolosen fuusiopohjalta noussut tiukka osaaminen ehkä toi unplugged-triosoittoonkin mielenkiintoisia koukkuja ja syvyyttä, joita kuulija nyt jää haikailemaan.

II-versio kärsii joka tapauksessa jossain määrin samasta anemiasta, ehkä vielä voimakkaammin, joskin eri tavalla. Epäilemättä tämä konsepti toimii livenä paremmin; studioon on vaikea vangita tunnelmaa.

Kitaroiden lisäksi muita säestysinstrumentteja ei ole, mikä pitkän päälle tekee esityksestä hieman puisevan. Stereotekniikalla kolmen kitaristin soitto on eriytetty eri kanaville. Trio esittää pääasiassa omia sävellyksiään.

Osa repertoaarista ei valitettavasti ole sävellyksinä kovin kiinnostavaa. Esitysten koristelu salamannopein tilutuksin ei oikein paikkaa tilannetta – itse asiassa sanoisin, että kuuntelijan vaikutelma on toisinaan lähes päinvastainen. Esimerkiksi Abba-bravuuri Winner takes it all on fillein jo lähes ylikoristeltu, muttei tuo juurikaan tuoretta näkökulmaa biisin tulkintaan.

 Sellainen nimittäin olisi mahdollista. Olkoonkin, että Abban musiikki on suunnitelmallisesti formuloitu yksinkertaiseksi, mutta kyllä siitä saisi irti enemmän. Kolmikon lähestymistapa koko tuotokseen vaikuttaa, anteeksi vain, hieman kaavamaiselta. Samantyyppinen alaspäin juokseva motiivi toistuu kautta linjan, heleitä on paljon, septimi-intervallit korostuvat jne.

Bändin bluestulkinta tuntuu perin vieraalta, vaikka hyvähän on, että sitäkin uudistetaan. Ehkä trio on hieman liian ilmiselvästi John McLaughlinin jalanjäljissä? Sanoa vähällä paljon – sitä kai yritin sanoa, kun nyt trendi tuntuu olevan päinvastainen. Huippuhetki, ”hitti”, hämärtyi ainakin minulta, mikä tietysti ei todista vielä mitään.

Argentiinassa syntynyt Mannola on opiskellut mm. Manola Sancularin ja Ralph Townerin johdolla. Maestro Mannola on elementissään ja soitto kulkee varmoin ottein. Öberg on osoittanut teknisen taituruutensa monissa yhteyksissä, mutta nyt soitto kaipaisi hieman lisää särmää. Lehto on voittanut useita tunnustuspalkintoja ja esiintynyt sisarensa Taina Lehdon kanssa mm. Heikki Sarmanto – Art Farmer Ensemblessä sekä duona Azerbaizanilais-syntyisen pianisti-vokalisti Azize Mustafa Zadehin kanssa.

Kompetenssista ei siis ole puutetta, ja uusflamenco soi kauniisti. Juuri näissä tunnelmoinneissa trio on vahvimmallaan (kuten Graciella). Lehto kehittelee myös kiintoisaa tematiikkaa (esin. Miles beyond the stars). Kosolti nautinnollista kitarataiturointia tarjoutuu, vaikkei tällä kertaa aivan henkeäsalpaavia elämyksiä synnykään.

Maestro Mannolan MySpace-osoite on: www.myspace.com/raulmannola

Tracks:

  1. Graciela
  2. Turcat
  3. Indira
  4. El Retorno de los Hombres Lobo
  5. Miles Beyond the Stars
  6. Verde Claro
  7. The Winner Takes it All
  8. Song for Max

Musicians: Raúl Mannola, Timo Lehto, Andreas Öberg

Production: Guitarras del Norte & Pasi Pajanen

Recording: Juuso Nordlund/Studio JJ, Tampere

Mixing & Mastering: Oscar Herrador/MS Studios, Madrid

Takaisin

Artikkeli luettu 604 kertaa

Translate »