Gospel Helsinki

Kuvat:

09.10.2014 16:39


Gospel Helsinki: Unspeakable Joy

Unspeakable Joy

Gospel Helsinki, GHCD-001

On hieman vaikea haarukoida tätä kotimaista ”piruntorjuntamusiikkia” eli gospelia, kun on kuullut ja nähnyt useampaan kertaan, kuinka sitä esitetään syvässä etelässä New Orlenasissa. Esimerkiksi sen Jazzfestin Gospel -teltta on jokseenkin uskomaton kokemus… ilosanoman todellinen paratiisi!

Gospelhan on sinänsä monitahokas rytmimusiikillinen käsite, jolla ilmituodaan henkilökohtaista tai yhteisöllistä kristillistä uskoa. Ei mitenkään vakiokaavan mukaan vaan kulloiseenkin tarkoituksen ja kulttuurin mukaisesti, kuitenkin perusideanaan ylistää, palvoa tai kiittää Jeesusta tai Pyhää Henkeä.

Eli ero suomalaisen pelottelu-uskonnon paatoksellisen kurttuotsaisiin virsiin on gospelin rytmikkyys ja viihteellisyys. Sen tietynlainen iloisuus ja keveys. Ja jopa tanssittavuus!

Tällä levyllä pääpaino on 1970 -luvulla syntyneessä kristillisessä musiikissa eli nykygospelissa. Monilta osiltaan populaarimusiikkia muistuttavina kappaleina. Pääosin ulkolaisten säveltämina ja sanoittamina. Tämä gospel ei enää kulje niin voimakkaalla tunteella ja alkuperäisen traditionsa mukaisesti kun menneiden aikojen gospel.

Gospel Helsinkin on yli puolensatapäinen kuoro, joka suoriutuu tällä levyllä osuudestaan tyylipuhtaan soivasti. Kokonaisuus ja harmonia toimivat hyvin. Ehkä esitys jäi kuitenkin joiltain osin hieman valjuksi. Gospelin voimakas karisma ja kouriintuntuva tunne eivät saavuttaneet aina täyttä hekumaansa. Sinänsä makuasia…

Tekeekö tuon voiman ja tunteen mahdollisen puutteen monesti liiaksikin kliinaava tekniikka. Vaiko nykyajan henki, jolloin luonnollinen kosketus reaalielämään jää monelle liian kaukaiseksi. Uskonnoltaan yhdentekevyydeksi. Ehkä ripaus enemmän herraskaista bassopuolta olisi myös väkevöittänyt kokonaisuutta ja lisännyt syvyyttä.

Kuoron säestäjinä toimivat pianisti-saksofonisti Joonatan Rautio ja lyömäsoittaja Sami Koskela. Raution piano takoo makoisaa gospelin perusrytmiä ja osin jazzahtavia vapauksia. Saksofonisooloissaan hän on tuttuun tyyliinsä loistokas. Häntä olisi kuunnellut saksofoneineen mielellään lisääkin. Koskela taputtelee rytmikalustoaan pumpaten sydänlyönnit kuoron taustalle. Mainiota työstöä molemmilta herroilta.

Kaikenkaikkisesti tämä Helsinki Gospelkin ensilevy on kuitenkin täyttä nykygospelin tavaraa. Hyvin laulettua, soitettua ja tehtyä. Tietyistä vivahde- ja makueroista huolimatta on hienoa, että Suomessakin levytetään tällaista kansainvälistä ilosanomaa. Rytmisen kuorolaulannan myötä.

Uskon, että kuoro pääsee livenä vieläkin korkeampiin sfääreihin, mutta ennen moisia nautintoja kannattaa tämän levyn myötä tutustua siihen, millaista on nykygospel. Se antaa varmastikin monille uusia ulottovuuksia. (OR)

Gospel Helsinki, joht. Nina Pakkanen


Joonatan Rautio, piano, sopraano- ja tenorisaksofoni

Sami Koskela, lyömäsoittimet

Soololalaulajat Päivi Kantola, Ilkka Koski ja Johanna Andelin, soolo

Äänitys: Mimix Studio / Rami Kaalamo, Jyri Sariola • Fredriksson Music Studio / Matti Fredriksson

Editointi: Joonatan Rautio

Miksaus: Fredriksson Music Studio / Matti Fredriksson

Masterointi: Mimix Studio / Jyri Sariola

01. Let me say so (Daniel ”Bishop) Thomas) 4:43

02. ”Go tell it” Medley (Negro spiritual) 5:05

03. Take me to the water (Clarence Eggleton) 4:25

04. My Desire (Kirk Franklin) 3:46

05. He reigns – awesome God (Kirk Franklin) 4:48

06. September (Willis, White, McKay) 3:54

07. Call him up (Rickey Grudy & Herman Netter) 3:42

08. Matkalla (trad) 3:57

09. Jesus, saviour of my soul (Cynthia Nunn) 5:14

10. You are good (Israel Houghton) 4:16

11. Ruiskukkaehtoo ( Esa Pyöriä) 3:44

Takaisin

Artikkeli luettu 1079 kertaa

Translate »