Guidi / Petrella / Sclavis / Cleaver

Kuvat:

21.10.2016 11:56


Guidi / Petrella / Sclavis / Cleaver: Ida Lupino

Ida Lupino

ECM 2462

Peräti 14 kappaletta italialaispianisti Giovanni Guidi on saanut tämän bassottoman nelikon kanssa saanut mahtumaan uutukaiselle albumille, joka on nimetty kutakuinkin jo klassikoksi kohotetun Carla Bleyn sävellyksen Ida Lupino mukaan.

Kappaleiden kestot vaihtelevat suuresti. Lyhin niistä, Zweig, jää alle kolmeminuuttiseksi, kun taas pisimmillään pyöritään yhden teeman ja soolojen parissa reilut yhdeksän minuuttia (Gato!), joka olisi saanut kyllä jäädä lyhyemmäksikin. Nimittäin sävellysmateriaali on kokonaisuudessaan tasoltaan aika vaihtelevaa eikä läheskään aina kovin vakuuttavaa. Pahiten ontuvat paikka paikoin Guidin, Petrellan ja Cleaverin nimissä tehdyt sävellykset, kuten esimerkiksi em. Gato!

Amodein hitaasti ja maukkaasti kehittyvä Per I Morti Di Reggio Emilia, Ida Lupinon ohella toinen kahdesta lainakappaleesta, erottuvat sävellyksinä edukseen perustavaran joukosta. Hyvät melodiat ovat nimittäin aina hyviä, vaikka välillä (itse asiassa aika paljonkin) liikuttaisiinkin jokseenkin vapaan improvisaation sfääreissä. Peruskolmikon biisit (5 kpl) taas jäävät sävellyksinä jokseenkin hahmottomiksi. Ne eivät ole missään nimessä puhtaita kollektiivisia improvisaatioita, mutta eivät toisaalta tarjoa selkeitä teemojakaan.

Edellisiä paremmin toimivat parivaljakon Guidi – Petrella sävellykset, joita on niin ikään viisi. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa hidas ja melodinen La Terra. Tai vaikkapa melkoiseksi freeksi kehittyvä Jeronimo, jossa kuullaan Gianluca Petrellan ja Louis Sclavisin mainiota ja sulavaa yhteistä työskentelyä. Leikittelyä pasunalla ja klarinetilla.

Siinä missä sävellyspuoli jättääkiin jälkeensä melkoisesti toivomisen varaa, niin soittopuoli toimii erinomaisesti. Pääsolistina toimiva (minulle) entuudestaan outo, Enrico Ravankin kanssa paljon musisoinut pasunisti Gianluca Petrella on todella positiivinen uusi tuttavuus. Hän suoltaa tyylikkäitä sooloja kappale kappaleen perään. Milloin upean melodisesti, milloin taas rajusti kun liikutaan vapaamman freen mätkeissä. Taidolla ja tyylillä.

Aika ajoin vuosien varrella ranskalaisklarinetisti Louis Sclavis on sortunut kikkailemaan turhankin paljon virtuoottisena instrumenttiensa hallitsijana. Hän on suoltanut nuotteja nuottien perään niin vinhaan tahtiin, että itse asia, soolojen sisältö on jäänyt unohduksiin. Mutta ei tällä levyllä! Liekö herra iän myötä kypsynyt ja rauhoittunut tai mikä lie, mutta tässä hän pääsee sooloissaan asioiden ytimeen. Levollisesti ja tyylikkäästi. On suorastaan harmi, ettei häntä kuulla aivan kaikissa biiseissä lainkaan.

Giovanni Guidi pianossa sekä rumpali Gerald Cleaver hoitavat hekin tonttinsa kiitettävästi. Ei mitenkään hätkähdyttävästi, mutta tyylikkäästi ja taidokkaasti. Basistia tämä levy ei jää kaipaamaan. Ehkäpä juuri siksi (basistin puuttuminen) luokin tälle nelikolle omanlaisensa pirteän bändisoundin.

Kaksi kappaletta (sieltä parhaasta päästä) on merkitty koko kvartetin nimiin. No More Calypso! on  melkoisen reipasta free-vyörytystä. Rouge Lust on puolestaan mietiskelevämpi ja rauhallisempi. Siinä saadaan taas kerran nautiskella Petrellan pasuunan ja Sclavisin bassoklarinetin mainiosta yhdistelmästä.

 

Giovanni Guidi: piano, Gianluca Petrella: pasuuna, Louis Sclavis: klarinetti ja bassoklarinetti, Gerald Cleaver: rummut.

Äänitys: Stefano Amerio, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano, helmikuu 2015. Kansi: Fotini Potamia. Tuottaja: Manfred Eicher. Julkaisuvuosi: 2016.

01. What We Talk About When We Talk About Love (Guidi, Petrella, Cleaver) 6:42
02. Just Tell Me Who It Was (Guidi, Petrella) 3:39
03. Jeronimo (Guidi, Petrella) 4:05
04. Ida Lupino (Carla Bley) 4:28
05. Per I Morti Di Reggio Emilia (Amodei) 7:19
06. Gato! (Guidi, Petrella, Cleaver) 9:37
07. La Terra (Guidi, Petrella) 6:02
08.No More Calypso? (Guidi, Petrella, Sclavis, Cleaver) 4:00
09. Rouge Lust (Guidi, Petrella, Sclavis, Cleaver) 6:12
10. Things We Never Planned (Guidi, Petrella, Cleaver) 5:20
11. Fidel Slow (Guidi, Petrella, Cleaver) 5:08
12. Hard Walk (Guidi, Petrella, Cleaver) 5:39
13. Zweig (Guidi, Petrella) 2:47
14. The Gam Scorpions (Guidi, Petrella) 6:46

Takaisin

Artikkeli luettu 608 kertaa

Translate »