Hans Lüdemann’s Rooms

Kuvat:

28.05.2017 08:17


Hans Lüdemann’s Rooms: Blaue Kreise

Blaue Kreise

BMC Records CD 243

Sininen kehä. Saksalaispianisti Hans Lüdemann lähestyy musiikkia filosofisesta näkökulmasta. Albumin otsikko voi symboloida vaikkapa ääretöntä jatkumoa. Kehä rinnastuu elämän loputtomaan syklisyyteen, joka ulottuu kosmisesta kiertoliikkeestä ja planeettojen radoista vuodenaikojen kiertoon.

Tiettyä kehää kerii myös musiikki. Lüdemann työstää pianostaan ja sen preparoinnista virtausta, joka tuntuu olevan yhden ja saman signaalin alusta loppuun ja jälleen uuteen alkuun kiertyvää soonista ornamenttia. Ilman alkua ja loppua. Illuusio on vahva ja teemojen sykli viehättää korvan ohella mieltä.

Vankan ankkurin tutkimusmatkoilleen visionääri saa kahdesta eurooppalaisen jazzin monitaiturista. Ranskalainen basisti Sébastien Boisseau ja Bosnia-Hertsegovinassa syntynyt mutta Saksaan asettunut Dejan Terzic ovat meritoituneet lukuisissa kokeellisissa ja uusia äänisfäärejä luotsaavissa ryhmissä.

Sen myötä parivaljakko generoi albumille päällikön kokoonkutsuman kolmikannan täydentäjinä ennakkoluulotonta rytmiikkaa, joka toimii sekä luomusten sydämenäänenä että sykkeisenä itsenään – Blaue Kreise tiukkuu soitannollista oivallusta, jossa kukin trion jäsen loistaa täysin tasaväkisesti.

Nautinnollisimpia teoksia kokonaisuudessa ovatkin ne, joissa kuuntelija tajuaa kokevansa jotain, mitä ei osannut odottaa. Esimerkiksi avausraita Dark Lights lipuu ilmoille kuin illan usva avonaiseen maisemaan. Sen kuulokuvallinen vaikutus tehostuu entisestään, kun sävellystä seuraa nimiteos. Blaue Kreise kulkee kuin selällään, vinkeät tahtijaot ja sävellykselliset finessit ylösalaisin kääntäen.

Lüdemannin omakätisen, rikkaan ja alati uljasliikkeisen sointikudelman vertailukohdaksi voi ottaa levyn kaksi ”ulkopuolista” irtiottoa. Ornette Colemanin Humpty Dumpty muotoillaan freesisti aivan kuin musiikki synnytettäisiin levytyssessiossa. Trion patteristinero Dejan Terzicin One Note Shuffle vuorostaan niksahtelee kimuranteista alkuiskuista höyryjenpäästön kautta hyperhauskaksi tikkaukseksi, jota kuunnellessa tulee pitelemättömän hyvälle tuulelle.

 

Hans Lüdemann, piano, virtual piano, Sébastien Boisseau, basso, Dejan Terzic, rummut, lyömäsoittimet

01. Dark Lights 4.59
02. Blaue Kreise 4.43
03. Run 2.00
04. Arabesque 4.39
05. Crum 11.26
06. Humpty Dumpty 4.41
07. Enge Bewegung 8.57
08. Spring Rites 5.49
09. One Note Shuffle 4.24
10. Punkte 3.54
11. Tanz der Mikroben 5.09
12. Blaue Kreise (Reprise) 6.20

Takaisin

Artikkeli luettu 507 kertaa

Translate »