HEADLESS CAT

Kuvat:

10.02.2010 12:40

EL GALLO ROJO 314-29

Sumuiselta ulapalta kuuluu lähestyvän laivan sireeni hönkäilevän omaa tahtiaan, varoittaen muita rannikon tuntumassa liikkuvia aluksia. Hetken päästä kolahtaa, kun teräs kohtaa toisen teräksisen pinnan tunkeutuen kaaosmaisesti, raivoavalla voimalla, kyljestä sisään.  Painostava raivo laantuu hetken hiljaisuudeksi, tunne on kuin hämmennyksen tuska puristuisi täyteen paineeseen odottaen vain purkautumistaan.  Raatokärpänen surraa suoraan oikeasta korvasta sisään ja vasemmasta ulos samalla voimalla jättäen jälkeen epämiellyttävän rutistuksen tunteen.  Tajunnan ja tietoisuuden raja hämärtyy. Utukuvana näkyy paimenpoika, joka temmeltää iloisesti niityllä unohtaen pillinsä mättäälle.

Rääväsuu Ruosteenmäki ilmaantuu näkösälle jostain metsän kätköistä luikkien salavihkaa lähibaariin ottaen ”keskaripullosta” lujan otteen. Ei aikaakaan, kun hän huomaa makaavansa ”lärvillään” kivilattialla baaritiskin ääressä. Tuota pikaa hän löytää itsensä ulkosalla lumikinoksesta otsanahka verillä, ovenripa vasemmassa kädessä ja tyhjä Karjala kolmonen oikeassa. Sellaista se on elämän kirjo, ei koskaan tiedä mitä tapahtuu. Elämä ei ole yksitoikkoista. Kuitenkin välillä tuntuu vähän yksitoikkoiselta näiden herrojen mellastaminen, mutta lihaksia sopivasti herkistellen ja pitovoiteita lisäten ladulla aletaan taas kiitää täyttä laukkaa, suksen pohjien ”klap klap” iloisesti menoa rytmittäen. Pitkäsormi Hiltunenkin herää ja on välillä aivan riemuissaan. Ehtiihän sitä lähes tunnin aikana jos jonkinmoista kokea tätä kuunnellessa.

Kun puhutaan ilman valmistelua soitetusta musiikista, niin saksofonin, basson ja rumpujen yhdistelmä ei ole edes kovin harvinainen. Varmistaaksesi taustan on kuitenkin parempi laittaa kuulokkeet korville, ettei kukaan ulkopuolinen häiriinny. Siitä sitten vain kuuntelemaan kuinka keikka ”heitetään” soittaen mitä mieleen tulee tässä ja nyt. Nämä herrat luovat ja seuraavat kukin ambitioitaan soittaen aina oman mielijohteensa mukaan uutta vastaten toisen kysymykseen. Ei tämä nyt hirveän kummallista ole.  On sitä merkillisempiäkin tuotteita kuunneltu, mutta Francesco Bigonin tenorisaksofoni, Antonio Borghinin kontrabasso ja Federico Scettrin rummut löytävät toisensa tukevan lujalla otteella. Ei mitään rauhanmarssia, vaan kuulijaa juoksutetaan välillä lujaa ja tanakasti eteenpäin kuin pässiä narussa, vaikka välillä tuntuu, että mennään kuitenkin marssin tahdissa.

Tämä levy kuuluu niihin vaikeasti lähestyttäviin lättysiin. Ei ole helppoa hankkia timanttisormusta, jos lompakko ei ole kunnossa. Eikä ole helppoa kuunnella tätä musiikkia, ellei ole avarakatseinen ja valmis kokemaan uutta.  Tämä on korvia avaavaa musiikkia, mitä ohjaa taukoamaton ja väsymätön ja vaistonvarainen työskentely. Tämä vie kuulijan matkalle, mistä yllämainitut ajatukset ovat peräisin, nopeita käänteitä, ennakoimattomia harha-askelia, murtuneita unelmia tai iloisia yllätyksiä. Voisi luonnehtia olevansa vastakohtien matkalla seikkailuun, kohti tuntematonta, epärealistista tulevaisuutta, toteutuvia ja toteutumattomia lupauksia.  Näiden muusikoiden tapa on tehdä mahdottomasta mahdollista musiikin keinoin. Tuloksena on itsevarmaa tarkkuutta ja toisaalta vapaasti esitettyä oikeakielisyyttä. Se on kuin punottu salajuoni, joka paljastuu ennen pitkää.  Työtä tehdään vapaasti hengittäen, jokainen tuoden musiikin alttarille oman alkuperäisen suunnitelman, joka sitten pätkitään ja vuollaan uuteen uskoon käyttäen improvisaation kieltä. Kyse ei ole oikeastaan yhtyeensoitosta ollenkaan, vaan jokaisen itsenäisesti tuottama musiikillinen kokonaisuus, mikä täydentää toisten soittajien valintoja. Sen perusteella jokainen voi tehdä omat valintansa. (JKi)

 

Francesco Bigoni, tenorisaksofoni; Antonio Borghini, kontrabasso; Federico Scettri, rummut

Äänitys: 24 – 25. syyskuuta 2008, Mario Marcassa, Cat Sound Studio, Badia Polesine (RO).  Miksaus: 21 – 22. tammikuuta 2009, Enrico ”The King” Terragnoli, Greedy Little Sisters Studio, Verona. Masterointi: 26. maaliskuuta 2009, Nico Carrieri, Novevacche Studios, Savigno (BO). Tuotanto: Headless Cat ja El Conjunto de Gallo Rojo. Kannen taide: Danijel Zezelj – www.dzezelj.com. Graafinen suunnittelu: Massimiliano Sorrentini.  Julkaistu tammikuu 2010.

 

1.  CLEAVER #1 8:13
2.  CLEAVER #2 7:36
3.  CLEAVER #3 7:10
4.  CLEAVER #4 7:36
5.  CLEAVER #5 10:00
6.  CLEAVER #6 13:57

 

Kaikki kappaleet ovat täysin improvisoituja perustuen soittajien raakamateriaaliin.

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 620 kertaa

Translate »