Iiro Rantala

Kuvat:

02.09.2015 11:35


Iiro Rantala: My Working Class Hero

my working class hero

ACT 9597-2

 

Tribuuttialbumien tuottaminen ja niiden julkaisut ovat tulleet kasvavissa määrin maailmanlaajuisesti suosituiksi. Sinänsä ei ole kyse mistään muotioikusta sillä artistit, bändit, yhtyeet ja isot orkesterikokoonpanot ovat tributoineet klassikkomateriaalia lähes aikojen alusta. Onnistuessaan ne saattavat nostaa biisejä uudelle tasolle ja on käynyt niinkin, että ovat päätyneet onnistuneimmiksi kuin mitä alkuperäisversiot. Toisessa tapauksessa nämä ”uustulkinnat” eivät puhuttele muuna kuin läpihuutojuttuna.

Oma haasteensa on kuitenkin löytää ”valittujen palojen funktio”. Ei riitä, että suurella palolla ja fiiliksellä. Pitää tietää mitä ollaan tekemässä, millä asenteilla ja miten.

Armoitettu jazzpianistimme Iiro Rantala on tarttunut isoon, arkaan aiheeseen The Beatle John Lennonin laulutuotantoon. Levyn 12 biisiä ei olla roiskaistu, sovituksia ja soitannollisia tulkintoja on mietitty. Kuinka mestarillisesti Rantala muovaileekaan kuolemattomia melodioita antaen niille uuden elämän oman persoonan ja historiansa kautta.

Lähestymistapa on herkkää, juurevaa ja aistillista. Iiro vaihtaa välillä rohkeasti sävellajeja, sointuanalyyseja ja aloittaa duurisoinnun sijaan rinnakkaismollista. New Orleans, blues ja latino ovat osassa kuulokuvaa. Suuri esikuva Keith Jarret on läsnä, mutta oma persoona on vahvinta kaikessa all around-rootsmeiningissä. Rantala taiteilee kepeästi tyylisuunnista ja soundeista toiseen. Paljon on soitettu, aistittu ja ennakkoluulottomasti kuunneltu musiikkia.

Iiro Rantala on mitä todennäköisemmin ensimmäinen jazzpianisti maailmassa, joka on julkaissut John Lennonin musiikkia albumillisen. Kansainvälinen julkaisu edesmenneen legendan 75 v-syntymävuonna.

 

Iiro Rantala piano

Recorded at the ACT Art Collection Berlin, April 21, 2015
Recorded, mixed and mastered by Klaus Scheuermann
Iiro Rantala played on the legendary Alfred Brendel Steinway D-524780 grand piano
Tuning by Thomas Hübsch
Produced by Siggi Loch with the artist

01. Norwegian wood (john lennon & paul mccartney) 5:17
02. Working class hero (john lennon) 4:48
03. Just like starting over (john lennon) 6:02
04. Because (john lennon & paul mccartney) 4:41*
05. Woman (john lennon & paul mccartney) 7:04
06. Imagine (john lennon) 4:42
07. Help (john lennon & paul mccartney) 4:42
08. Watching the wheels (john lennon) 5:31
09. Oh my love (john lennon & yoko ono) 3:39
10. In my life (john lennon & paul mccartney) 4:40
11. Happy xmas, war is over (john lennon & yoko ono) 5:59
12. All you need is love (john lennon & paul mccartney) 4:43

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1063 kertaa

Translate »