IRO HAARLA QUINTET

Kuvat:

11.03.2011 15:28

ECM 2172

Saksalaisista ECM- ja ACT-levymerkeistä on tullut entistä merkittävimpiä suomalaisen jazzin julkaisijoista. ACT:lla on juuri ilmestynyt iiro Rantalan soololevy ja yhtiön toiseksi suomalaisartistiksi on kiinnitetty Verneri Pohjola. ECM  taas julkaisi Ounaskari-Mikkonen-Jörgensenin vuoden levyksi valitun Kuàran, samoin suomalaismuusikoilla on merkittävä osuus Tomas Stankon ECM:lle levyttävässä kvintetissä.
ECM:n suomalaisartisteihin lukeutuu myös Iro Haarla. Hän joka teki 2004 yhtiölle Northboud-levyn, jonka suomalais-norjalainen tekijäjoukko on myös toteuttanut tämän viime vuoden helmikuussa Oslossa äänitetyn uutuuden.
Iron lyyrinen musiikki soveltuu hyvin ECM:n linjaan. Yhtiöhän ei koskaan ole ollut mikään räyhäjazzin julkaisija. Useat sen artisteista ovat hyvinkin tehneet introverttia musiikkia, joka on hyvin päässyt oikeuksiinsa mestariäänittäjä Jan Erik Kongshaugin Rainbow-studiossa luomassa upeassa äänimaailmassa, jossa jokainen soitin erottuu selvästi. Näin myös tällä ECM:n perustajan Manfred Eichnerin tuottamalla levyllä.
Sekä pianoa että harppua soittavan Iron mukana ovat basisti Uffe Krokfors, nuorempaa norjalaispolvea edustavat trumpetisti Mathias Eick sekä tenoria ja sopraanoa soittava Trygve Seim. Joukon vanhin on jo 60-luvulla aloittanut rumpalilegenda Jon Christensen. 
Levyn kappaleet ovat kaikki hitaita ja kaunismelodisia, myös hyvin sovitettuja. sillä tylsien unisonojen sijasta on varsinkin puhaltajille luotu mielekkäitä vuoropuheluja teemaosuuksissa.
Kappaleet alkavat useimmiten hiljaisesti, mutta soolojen myötä kiihkeytyvät seestyen taas lopussa. Erityisen intensiivinen solisti on saksofonisti Trygve Seim, jonka intensiivinen soitto tuo musiikkiin vahvan latauksen. Kuitenkin tämä on ensisijassa näiden toisiaan tarkasti kuuntelevan viiden muusikon yhteinen työ.    

Iro Haarla, piano, harppu, Mathias Eick, trumpetti, Trygve Seim, tenori- ja sopraanosaksofoni, Ulf Krokfors, basso, Jon Christensen, rummut. 

Tuotanto: Manfred Eichner. Äänitys: Jon Erik Kongshaug, Rainbow Studio Oslo, helmikuu 2010.

1. A Port on A Distant Shore
2. Vesper
3. A Window Facing South
4. The Warm Currents Of The Sea
5. Doxa
6, Satoyama
7. The Shimmer Of Falling Star
8. Returning Home
9. Adieux

 

Sävellykset ja sovitukset Iro Haarla

[backbutton]

Takaisin

Artikkeli luettu 777 kertaa

Translate »