JACOB KARLZON 3

Kuvat:

07.05.2011 13:48

STUNT RECORDS STUCD 11032

Jazzmusiikin ympärillä pyörii maailmalla satoja tai ehkä tuhansia pianotrio kokoonpanoja. Tyypillinen pianon, basson ja rumpujen yhdistelmä on varmasti yleisin jazz kokoonpano. Siinä yhdistyvät samalla yleisimmät tämän musiikin ympärillä käytetyt soittimet. Perus ryhmä, mikä tuottaa soiton rytmiikan, taustan, mille rakennetaan. Näin tavallisen kuulijan korviin yhtyeet toistavat itseään ja samalla toisiaan hyvin usein. On ehkä vaikeata saada tästä täysin peruskokoonpanosta irti enemmän ilman muita tehosteita.

Poikkeuksia tietenkin löytyy. Edesmenneen Esbjörn Svenssonin e.s.t. Trio oli huikea omaperäisyydellään. Toisen ruotsalaisen, Jacob Karlzonin ”kolmonen”, tuntuu myös paikoitellen hieman tavallisuudesta poikkeavalta. Trio on ollut kasassa jo vuodesta 1996 alkaen ja se on soittanut eri kokoonpanoissa, eikä pelkästään perus piano-basso-rummut soitinyhdistelmänä.  Yhtyeen edellinen levy ”Heat” sai melko mairittelevia arvosteluja ja sen myötä trio on kierrellyt soittamassa ympäri Eurooppaa toistuvasti.

Viime vuoden lopulla julkaistulla uusimmalla levyllä, ”The Big Picture”, trio soittaa nykykokoonpanossa, minkä Karlzonin lisäksi muodostavat Hans Andersson, basso ja Jonas Holgersson, rummut.  Levy sisältää seitsemän Karlzonin omaa sävellystä, mutta mukaan on otettu myös pari ulkopuolista sävellystyötä. Ykkösraita, eli levyn nimikkokappale, ”The Big Picture”, ei alussa kyllä kuulijaa herättele tai paljon lupaile. Sen juoksutukset ovat tyypillistä ”kolmiodraamaa”, missä pianon varassa hyökätään vahvan klassisesti. Tehokkuus paranee kuitenkin huomattavasti kappaleen loppupäässä ja jatkaa toisessa ”Bakersfield Revisited” samalla rytmikkäällä energisyydellä. ”Maniac” ja ”On the Horizon” vievät kuulijan taas puhtaasti takaisin klassiseen ilmaukseen, missä basso ja rummut tekevät tasaista taustatyötä pianon klassisen soiton rytmittämiseksi, hitaasti ja rauhallisesti. Kaunista sinänsä, mutta niin monta kertaa jo aikaisemmin kuultua. ”Ma Salama” jatkaa samassa sarjassa, mutta välissä ”In God’s Country” ja ”Newbie” vauhdittavat kuuntelua tehostetulla rytmillä. ”Utopian Folksong” kuulostaa aluksi kansanlaulupohjaiselta balladilta, missä basisti Hans Andersson saa mukavasti soolotilaa, mutta muuttuu loppupuolella rankaksi mielikuvitukselliseksi metallimusiikkimaiseksi kiihkoksi, missä elektroniset laitteet saavat pääosan. Kappale tuntui mukavasti erilaiselta ja kiinnostavalta lisätehostein. Viimeinen ”At the End of the Day” kuulostaa juuri siltä, tähän on hyvä päättää päivä. Se on lyhyt tuutulaulu, jonka päätteeksi onkin helppo nukahtaa.

Karlzonin musiikki on sekoitus pohjoisen skandinaavista ilmaisua, mihin on sekoitettu annos populaarimpaa, reipasta menevyyttä. Siinä yhdistyy kiillottamaton kauneus ja kevyt tunnelma ilman turhaa tarkkuutta. Tyypillistä kappaleille on selkeä mietiskelevä klassinen avaus mikä kiihtyy loppua kohden vauhdikkaaksi grooveksi.  (JKi)

 

Jacob Karlzon; piano, elektroniikka, Hans Andersson; basso, Jonas Holgersson; rummut

Äänitys, miksaus ja masterointi: Lars Nilsson, Michael Dahlvid ja Jenny Nilsson, Nilento Studios. Tuotanto: Jacob Karlzon ja Lars Nilsson, vastaavat tuottajat: Peter Littauer ja Sören Friis. Kannen suunnittelu: Paul Wilson. Kannen kuvat: Stephen Freiheit. Julkaistu: 11.10.2010.

  1. The Big Picture (Jacob Karlzon)  5:16
  2. Bakersfield Revisited (Jacob Karlzon)  6:38
  3. Maniac (Matkosky, Sembello)  8:19
  4. On The Horizon (Jacob Karlzon)  7:25
  5. In God’s Country (Bono, Clayton, Edge, Mullen)  6:36
  6. Newbie (Jacob Karlzon)  5:56
  7. Ma Salama (Jacob Karlzon) 5:48
  8. Utopian Folksong (Jacob Karlzon)  5:55
  9. At The End Of The Day (Jacob Karlzon) 2:06

 

Takaisin

Artikkeli luettu 742 kertaa

Translate »