Jan Simons

Kuvat:

12.01.2016 14:26


Jan Simons: Travellers

Travellers

Rithem Music, RITHEM2016

 

Ulkona vallitsevasta pimeästä pirtsakasta pakkaskelistä huolimatta menojalka alkoi liikkua levottomasti ja verenkiero kohista, kun pisti tämän levyn soittokoneeseen. Väkevän voimakas, rytmikkään melodinen piano-kitara kilke toi mieleen omat kulkumiehen vuodet ja ne vaiherikkaat kokemukset, joita silloin sai kokea. Yhtälailla hyvässä kuin pahassakin… mutta se oli elämää.

Turkulaislähtöinen basisti, nykyisin Tukholmassa asuva Jan Simons on koostanut hienon levyn omista ja kolmesta lainakappaleesta. Levy poikkeaa edukseen monista muista viimeaikaisista levyistä impulsiivisen väkevällä ja melodisella otteella.

On ihastuttavaa kuunnella, kuinka hellän vienoista pikkupuroista kasvaa vuolaan voimakkaita sävelvirtoja ja massiivista vyöryä kuin aikoinaan Kemijoen kevättulvissa. Kauneus ja herkkyys muuttuivat väkeväksi purkaukseksi… niin nytkin.

Soitto ei ole kuitenkaan väkivaltaista tai runnovaa, vaikka se välillä rutistaakin kuulijaa kunnolla. Kuljetaan tuoreen sekä perinteisen jazzin monitahokkaassa sekoituksessa, osin kansanmusiikin elementeissä, osin teatraalisissa jopa rockahtavan ja funkahtavan menevissä rytmeissä. Erinomaisen mukavissa sellaisissa. Kokonaisuudessa, jossa viihtyy todella luontevasti nauttien…

Simons sähköisine paksukielineen on sopivasti takavasemmalla nousten sopivasti esiin eturiviin. Hänen soittonsa istuu kokonaisuuteen kuin nenä päähän. Hallittua sielukkuutta, joka tukee muiden soittoa.

Pianisti Crouchilla on levyllä suuri vastuu. Hänen sormityöstönsä ja soittovolyymin säätely ovat ihastuttavan mukaansa tempaavat. Hän käskee välillä mustavalkioita täyskädellisen voimallisesti, tarvittaessa hellän hivelevästi. Todella maittava pelimanni, joka on työskennellyt mm. Whitney Houstonin ja Eric Claptonin kanssa…

Kitaristi Hawley kuuluu myös aistikkaisiin kuusikielisen ajajiin, jonka työshistoriaan ovat kuuluneet mm. Natalie Cole ja Manhattan Transfer. Hänen soittonsa on puhdaverista kitarointia ilman liiallisia teknisefektillisiä temppuiluja. Nyt ratkaisee tunne ja sielukkuus sekä melodisen kaunis sointi… sekä makoisan makoisa yhteistyö pianisti Crouchin kanssa.

Rumpali Rochelle käsittelee myös arsenaaliaan taidokkaan aistikkaasti… hiljaisen kuiskaavasta sutikompista ja kevyistä lautassäkenistä täyslaidalisiin kaatoihin. Monitahokkaan osaaottavana, mutta tarvittaessa vasemman jalan tiukan tahdin määräävänä. Hienon aistikasta työstöä myös häneltä.

Simons osoittautuu erinomaiseksi säveltäjäksi. Monitahokkaan ilmeikkääksi ja melodisen ilmaisun mestariksi. Sävellysten puhdassointisuus ja esiintuonnin tekninen kikkailemattomuus tekevät niistä miellyttäviä kuunneltavia. Samalla niiden kokonaiskuva ja sielu avautuvat hienosti kuuntelijan nautittavaksi.

Tämä levy kuuluu ehdottomasti parhaaseen laatuluokkaan. Tässä levyssä on todellakin sellaista, joka kietoutuu kuulijansa ympärille tiukalla otteella. Saa aikaan hyvänolontunnetta, tietynlaista täyttymystä. Sellaista, jota ei saada aikaan teknisin vempaimin ja tehostein, vaan maittavien sävellysraaka-aineiden oikeaoppisella valmistamisella todelliseksi jazzilliseksi herkuksi…

Hieno, maailmanluokan levy, jolla oli upea aloittaa uusi jazzvuosi! Kumarrus Jan Simonsin ja kumppaneiden suuntaan!

Ostakaa ja nauttikaa! (OR)

 

Kenneth Crouch piano, Adam Hawley guitar, Jan Simons bass, Lyndon Rochelle drums

Recorded in Los Angeles October 29th-30th 2015 by Dennis Moody
Mixed by Jan Erik Kongshaug
Mastered by Björn Engelmann

1. Travellers (Jan Simons) 5:16
2. A Sunny Day (Jan Simons) 5:36
3. Tippy Toe (Jan Simons) 4:25
4. Brothers (Niklas Winter) 4:59
5. Suffix (Jan Simons) 6:10
6. Tres Special (Kenneth Crouch) 7:41
7. Old Devil Moon (Lane / Harburg) 4:18
8. Timbuktu (Jan Simons) 3:58
9. One For All Of You (Jan Simons) 4:47

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1400 kertaa

Translate »