Jarkko Toivonen

Kuvat:

13.04.2020 10:29


Jarkko Toivonen: Satin Beat Of Bossa Nova

Satin Beat of Bossa Nova

Jacaranda Music 2019

Jarkko Toivosen uusin levy vie kuulijansa Bossa Novan rytmeihin. Tällä kertaa mukaan on liitetty satiinin kiiltoa. Sitä on kansikuvan kaunottaren ihossa, mutta löytyy sitä itse levyltäkin. Levyllä kuullaan nimittäin sekä brasilialaisia että kansainvälisiä klassikoita alkuperäiseen tyylipuhtaaseen Bossa Nova-tyyliin esitettynä. Satiinin kiiltoa löytyy levyn brasilialaisia klassikoista kuten The Gentle Rain, A Felicidade, Batucada, Amazonas ja Andanca. Ikivihreät Call Me ja Heartaches eivät kiiltoa vähennä, vaan antavat siihen ikivihreää sävyä.

Kysymyksessä on yli kolmekymmentä vuotta lattarirytmien parissa ahkeroineen kitaristin kahdestoista levy. Sysäyksen kitaran soittoon Toivonen sai yhdeksän vuoden ikäisenä, kun hän kuuli José Felicianoa. Olisiko ollut peräti Light My Fire, jonka Feliciano lainasi Doorseilta ja jolla hän nousi suureen yleisön tietoisuuteen myös Suomessa.  Tuo biisi sai roihun syttymään nuoren Jarkon sydämeen. Kerrottakoon, että elämys täydentyi, kun Toivonen pääsi elokuussa 1990 esiintymään lapsuuden idolinsa Felicianon Tampereen konsertissa.

Kansainvälistä tunnustusta saanut Toivonen aloitti levytysuransa jo vuonna 1987 julkaisemalla ensimmäisen levynsä ’’Sambolero’’. Huomasin noihin aikoihin Hesarista, että Toivonen esiintyy Kauppakeskus Forumissa. Pakkohan se oli paikalle tallustella ja siellä sitten ihailla Toivosen vaivatonta kitaransoittoa. Rentoa ja letkeää bossa novaa oli tarjolla.

Tuon esiintymisen jälkeen Toivosen uraan on mahtunut yhteistyötä useiden tunnettujen brasilialaisartistien kanssa niin Suomessa kuin Brasiliassa. Toivonen on saanut tunnustusta sekä härmässä että Amerikoissa aina Guitar Player lehteä myöten.

Toivosen kanssa tällä Satin Beat of Bossa Nova  -levyllä esiintyvät hänen pitkäaikaiset soittokumppaninsa, lyömäsoittaja Sami Koskela, laulaja Sari Ann ja basisti Tuure Koski. Kolmella raidalla vierailee Riku Niemi ja täydentää Fender Rhodes pianolla trion äänimaailmaa.

Levyllä on myös yksi Toivosen oma sävellys, Satin Samba, jota voitaneen pitää levyn nimibiisinä.  Se uppoaa hyvin levyn kokonaisuuteen jammailu tyyppisenä lattarina, jossa Toivosen kitaraa täydentää Niemen sähköpiano.

Toivosen sellaisten esikuvien kuin Luiz Bonfá, Joao Gilberto ja Baden Powell vaikutus on aistittavissa levyltä. Ennen kaikkea levyltä tulee esiin Toivosen vaivaton ja taitava kitaransoitto. Kosketus kitaran kieliin on puhdas, välillä pehmeä, välillä kovempi. Soitto sujuu niin huiluäänin kuin sammutetuin kielinkin. Kerrassaan hienoa kitaransoittoa. Ilman runsaat kymmenen vuotta kestäneitä klassisen kitaransoiton opintoja tämä ei olisi mahdollista. On ilo kuunnella kitaristia, joka poimii sävelet nailonkieliltä sormin ja hoidetuin kynsin. Siinä on kitaran taikaa.

Toivosen taidot tulevat esiin etenkin kymmenennen raidan Razao de Viver / Tears sävelmässä, jossa hän on kitaroineen yksin, tosin kolmella päällekkäissoitolla, mutta ilman soittokumppaneita. Hienosti sujuu.

Yhteistyö pitkäaikaisten soittokumppanien, lyömäsoittaja Sami Koskelan ja basisti Tuure Kosken kanssa on saumatonta. Rytmiryhmä toimii täydellisesti. Samaa voi sanoa laulaja Sari Annin osuudesta. Hän on mukana neljällä raidalla ja hoitaa lauluosuudet upeasti. Hänen äänensä tuo kiiltoa ja pehmeyttä Gentle Rainiin, syvyyttä ja veikeyttä nopeatempoiseen Batucada Surgiuun eli englanniksi Beatiin. Petula Clarkin hitti Call Me soi kutsuvasti. Ann tulkitsee syvällisen kaipaavasti Contigo en la Distancian eli With You In The Distancen. Laulun aihe puhuttelee kuulijaansa myös tällä hetkellä. Monen täytyy olla koronaviruksen seurauksena tulleiden rajoitusten vuoksi etäällä läheisestään.

Riku Niemi hoitaa hommansa sähköpianon ääressä ammattimiehen tavoin. Itse tosin kuulisin tämän tyyppisessä musiikissa sähköpianon asemesta mieluummin muhkeaa ja letkeää saksofonia ála Stan Getz. Mutta ehkä sen vuoro tulee Toivosen seuraavalla levyllä.

Erityiset kiitokset mainiosta levystä ansaitsee Risto Hemmi, jonka kädenjälki tulee esiin täydellisyyttä hipovasta äänityksestä ja miksauksesta. Itsekin kitaransoittoa harrastava äänittäjävelho on tiennyt, miten studiossa loihditut kitaran ja koko levytyssession sävyt ja nyanssit saadaan purkitettua. Mestarillista toimintaa.

Kehua täytyy myös levyn kansia, etenkin sisäpuolen informatiivisuutta, jota kuvat aikaisemmista levykansista täydentävät.

Tässä on runsaat 52 minuuttia musiikkia, jonka kuunteluun ei helposti kyllästy.

 

Jarkko Toivonen – Guitar, Sami Koskela – Drums & Percussions, Sari Ann – Vocal (on tracks 2, 6, 11, 14), Tuure Koski – Bass (on tracks 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 14), Riku Niemi – Fender Rhodes Piano (on tracks 3, 6, 9)

Recording dates: April 3, May 24, August 15 -16, 2019
Mixing and mastering dates: September 2-3 and September 12, 2019.
Recording studio: Finnvox Oy.
Recording and mixing engineer: Risto Hemmi.
Mastering engineer: Pauli Saastamoinen

01. A Voz do Morro / Voice Of The Hill. 3:19
02. The Gentle Rain / Chuva Delicada  4:22
03. Amazonas / Keep Talking. 4:02
04. Quinta Anauco / It Never Ends 3:45
05. Traces 4:06
06. Batucada Surgiu / The Beat  2:45
07. Choro Triste No. 2 / Sad Choro no. 2.  2:24
08. Andanca / Open Your Arms  3:25
09. Satin Samba  2:53
10. Razao de Viver / Tears 3:59
11. Call Me  3:50
12. The Summer Knows  2:51
13. Heartaches. 2:47
14. Contigo en la Distancia / With You In The Distanc. 3:50
15. A Felicidade / Happiness 4:05.

 

Takaisin

Artikkeli luettu 278 kertaa

Translate »