Jarkko Toivonen

Kuvat:

08.12.2009 08:36

Jacaranda Music, JT0908

Äänivolyymi sopivan pehmeäksi. Silmät kiinni. Avausraidan Toivosen kitarointi Jobimin Desafinadossa vie ajatukset menneisiin vuosikymmeniin. Jatkuen raita raidalta. Pehmeän hyväilevästi. Leppoisan letkeästi. Brasilialaisen bossa novan ja latinalaisamerikkalaisten rytmien retro-retki on täyttä nannaa.

Tämä kitaristi Jarkko Toivosen kahdeksas levy noudattelee samaa tinkimätöntä soittimensa hallintaa, perfectionistista otetta, jota on ollut kuultavissa Toivosen aiemmilta levyiltä. Vuosi vuodelta sointiin on kuitenkin tullut lisää pehmeyttä, lämpöä ja aitoutta osoituksena siitä valtavasta työmäärästä ja soittamansa musiikin sisäistyksestä, mitä Toivonen on tehnyt. Ja hyvä näin. Hän edustaakin tänäpäivänä tyylisuuntansa kansainvälistä huipputasoa. Tasosta osoituksena useat kansainvälisen median kehuvat arvostelut sekä se, että hänen koko tuotantonsa soi useilla radioasemilla Brasiliassa että bossa novaan keskityvässä suuressa amerikkalaisessa nettiradiossa bossa2novalla, joka kuuluu mahtavaan live365.com radioliittymään.
Tämä 16 raitaa sisältävä levy pitää sisällään pääosin vanhoja tuttuja melodioita. Mukaan on päässyt kolme Toivosen omaa kappaletta, muiden säveltäjänimien ollessa mm. Michelle Legrand, Cole Porter, Francis Lai, Stelvio Cipriani sekä yllättäen myös Lennon-McCartney Michellellaan…
Kuten edella jo mainitsin, Toivosen kitarointi on huippuiskussaan, joten levyn kuuntelu on erinomaisen nautinnollista. Kun lyömäsoitinosaston Sami Koskinen tekee myöskin kellosepän tarkkaa työtä, niin yhdistelmä toimii hyvin. Koskisen arsenaali täydentää kokonaiskuvaa erinomaisesti, saaden bossan ja muiden latinorytmien sykkeen porautumaan syvälle kuuntelijan sieluun. Minä en ainakaan vastustanut moista ”kioskin pitäjää” ollenkaan, vaan rentouduin rytmin vietäväksi. Hienoa soitantoa!
Neljällä raidalla esiintyy myös vokalisti, tässä tapauksessa äänitaiteilija Sari Ann, alunperin Jyväskylän koulukunnan kasvatteja. Ja lämmöllä ja tunteella hän osuutensa hoitaakin. Voisi jopa kuvitella, että hän tekisi oman laululevyn tästä tyylisuunnasta. Huippukomppikin olisi jo valmiina.
Valitettavan harva suomalainen jazzfestivaali on soitattunut tätä bossa nova -virtuoosia omissa konserteissaan. Liekö syynä se, ettei suomalainen jazzjärjestäjä pidä hänen esittämäänsä tyylisuuntaa jazziin kuuluvana. Muualla maailmassa mm. New Yorkin jazzklubeissa on tätä herkkua tarjolla vaikkapa Maria Souzan ja kitaristi Romero Lubambon duo esityksenä tuotenimellä Brasilian Jazz. Itsekohtaisesti koettuna; todella upea esitys. Kuten myös Jarkon livenä kuulemani esitykset.
Nyt tätä brasilialaista bossa nova -herkkua ja lattarisykettä on tarjolla 16 kappaleen verran tällä uudella levyllä. Hieno kokonaisuus, joka sopii lahjaksi vaikkapa pukin konttiin. (OR)

 

Jarkko Toivonen guitars, vocal (track 16), Sami Koskela all percussions, vocal (track 16)
Special guest Sari Ann vocals (tracks 3, 7, 12, 16)

Recording dates: April 27, May, 11, August 28, 2009
Mixing and mastering dates: August 31, September 1 and September 4, 2009
Recording Studio: Finnvox Oy, Helsinki, Finland
Recording Engineer: Risto Hemmi
Mastering Engineer: Pauli Saastamoinen
Producer: Jacaranda Music Oy

01. Desafinado (Antonio Carlos Jobim) 4.08
02. Cuando Vuelva A Tu Lado (Maria Grever) 2.32
03. For A Saulade (Djama Ferreira) 2.52
04. Yellow Bird (Norman Luboff) 3.23
05. Light, My Fire (Morrison-Manzarek-Krieger-Densmore) 4.11
06. Preludio De Saulade (Jarkko Toivonen) 5.17
07. The Windmills Of Your Mind (Michelle Legrand-Alan Bergman-Marilyn Bergman) 4.56
08. Michelle (John Lennon-Paul McCartney) 2.40
09. Anonimo Veneziano (Stelvio Cipriani) 3.37
10. Voce (Roberto Menescal) 3.24
11. A Man And A Woman (Francis Lai) 3.45
12. Love For Sale (Cole Porter) 5.36
13. Somos Novios (Armando Manzanero) 3.29
14. Ginga (Jarkko Toivonen) 2.14
15. Chopi (Pablo Escobar) 4.07
16. Tropical Trip (Jarkko Toivonen) 3.32

All arrangments (expect 4, by Jorge Morel) by Jarkko Toivonen

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 817 kertaa

Translate »