Jarring 

Kuvat:

17.02.2016 15:01


Jarring: One false move

One  false move

JARRU 003

Rovaniemen Korundissa tehty liveäänitys esittelee vanhemman rock-miehen jazztuotantoa. Kulmikkaan rämäkkänä ja innokkaana, asianmukaisesti svengaten. Osin vanhojen mestareiden jalanjälkiä tallustaen. Koirankarvarukkaset käsissä, peräpohjolaiseen jo vain – tyyliin.

Tämä saksofonisti Jari Pulsan luotsaama Jarring yhtymä soittaa tällä vajaa puolituntisella levyllä johtajansa säveltämää musiikkia. Sekalaista sellaista, joka kärsii jonkinverran liveäänityksestä – äänibalanssien epäsopu sotkee osin kuuntelunautintoa että keskittymistä.

Pulsan historiaan kuuluu voimakkaasti punk, rock ja kitara, jonka soitosta hän joutui luopumaan 1992 kovan tinnituksen takia. Masennuksen ja mielipahan korjaajaksi löytyi vuosituhannen vaihteessa akustinen jazz, aluksi klassinen big band -kama, joka laajentui myöhemmin bebopin ja modaalisen cool-jazzin suuntaan. Monien kokeilujen jälkeen omaksi jazzsoittimeksi valikoitui tenorisaksofoni.

Ennen Jarringia Pulsalla oli useita erilaisia jazzviritelmiä vaihtuvin kokoonpanoin. Nykyisessä kokoonpanossa kiipparina toimii Tampereelta Napapiirin kainaloon ”kotiutunut” Marko Kantola, bassoa pompottelee mm. Lapin läänin populaarimusiikin läänintaiteilijana toiminut Hannu Raudaskoski ja rummunlyöjänä Oulusta puolenkymmentä vuotta sitten Rovaniemelle muuttanut Olli Koskela.

Tällä levyllä kuullaan bändiä sen ensimmäisellä keikalla, joka tapahtui Korundissa Kansainvälisenä Jazzin Päivänä 30.4.2015. Allekirjoittaneelle pullahtaa väkisin mieleen kaikkien aikojen ensimmäinen jazzin päivä New Orleansissa vuonna 2012, jolloin aamutuimaan kello 07.00 tallustelimme Congo Squarelle kuuntelemaan päivän julistusta että mm. Herbie Hancockia, Ellis Marsalista ja Dr. Michael Whitea… no, se siitä.

Pulsa osoittautuu omintakeisen rouheaksi tenorin käsittelijäksi. Tavallaan myös kokeilijaksi, joka puhkuu väliin improsointuja ikäänkuin etsien soittimensa rajoja. Toisaalta hän pysyttelee tanakan turvallisella keskitiellä… Ehkä liiaksikin. Mutta väkevä paatos ja voimakkaan impulsiivinen ote parantavat kokonaisuutta.

Kantola hoitelee näpsäkällä tavalla sähköisiä mustavalkioitaan. Jotenkin soitossa on kuitenkin unohtunut käsijarru päälle. Ehkä alkukankeutta, ehkä uskallusta painaa kunnolla kaasua pohjaan. Toisaalta livetilanne painaa hänen soittonsa päälle monin paikoin liian voimallisena jättäen sen taka-alalle… Rohkeampi lisäirrottelu olisi tehnyt nannaa.

Raudaskosken paksukieli jymisteli takuuvarmaan tyyliinsä. Tämä monessa liemessä keitetty taituri hallitsee upeasti myös jazzin syvimmän olemuksen. Tyylikkäästi ja aistikkaasti.

Rumpali Koskelan työstö on monitahokasta ja makoisasti kokonaisuutta täydentävää. Äänitekninen missailu kiusaa myös osin hänen esitystään. Muuten kelpo mättöä.

Kaikenkaikkisesti rovaniemeläisten esitys on tanakkaa tavaraa, tosin vielä loppuun asti hiomatonta ja jalostamatonta. Kuitenkin jo nyt sinänsä ihan mukavaa poljentoa ja jazzin sykettä. Kunhan herrojen soittajien monitahokas ja rockillinen tausta imee vielä enemmän jazzin syvintä olemusta niin ollan helposti astetta korkeammalla jazzaskelmalla. Enkä usko, että tuo askelma on herroille kovinkaan korkea.

Toivon kuitenkin, etteivät he sorru tulevaisuudessa liikaan hiontaan ja nypläykseen tai akateemisuuteen, vaan säilyttävät sopivan karkeahkon krouvin otteensa… sellaisen hieman paskalle haisevan, kuten pohjosessa ruukataan sanoa…

Kuunnelkaa millaista on jazz Reutuaavan pohjoispuolella! (OR)

 

Jari Pulsa tenor sax, Marko Kantola keyboards, Hannu Raudaskoski double bass, Olli Koskela drums

Recorded live at Culture House Korundi, Rovaniemi, 30.4.2015

1. November me 3:36
2. One  false move 3:35
3. Jarring Theme 6:40
4. Sakamumba 3:50
5. Tennar walkin 3:27
6. Bluesah 5:30

All songs composed by Jari Pulsa

 

Takaisin

Artikkeli luettu 842 kertaa

Translate »