Jaska Lukkarinen Trio    

Kuvat:

20.04.2017 10:46


Jaska Lukkarinen Trio: Origami

Origami

We Jazz Records, WJLP02

Liikkeellelähtö on kuin tiikerikissan tassuttelua beduiinien kuutamoyössä… basson ja peltien rytmittäessä kulkua. Haikean kaihoinen saksofoni maalaa kiekurtaen tunnelmaa, kunnes valta annetaan basistille, mutta vain hetkeksi, sillä johtajan täräkät pelti-iskut lannistavat muut kuuntelijoiksi ja kopsakkaat rumpukuviot täyttävät alun haavekuvaisen tunnelman.

Tiedä sitten onko rumpusoolo levyllä aina hyvä ratkaisu. Nyt se toimii ainakin tällä ensimmäisellä raidalla, sillä onhan bändiliideri Jaska Lukkarinen kovanluokan kannukeisari. Ja samaa mieltä tuntui olevan tämän liveäänityksen yleisökin.

Sitten palattiin takaisin Jussi Kannasteen saksofonihypnoosiin, joka kutoi moniraitasta sävelmattoa Lukkarisen hurjalle täyteläiselle rumpumätölle. Kannasteen sinänsä jotenkin alakuloisääninen saksofoni kulki levyllä laajaskaalaisena ja monitahokkaan kukertavana. Sielukasta soitantoa tunnetilasta toiseen.

Basisti Antti Lötjönen ei hötkyillyt savolaislähtöisenä, vaan pompotti paksukielistään läpi levyn tolkullisen makoisasti..  hienon sointuisasti ja osaavasti.

Vaikka välillä mentiin enemmän kuin laki sallii, kaikki pysyi hienosti lapasessa. Kontrasti tassuttelun pehmeän menon ja ison rukkaskäsimätön välillä oli hurja. Mutta aistikkaan hallittua. Niin yhteissoitossa kuin soolotteluissakin.

Levyn kaikki sävellykset ovat Valtteri Laurell Pöyhösen luomisia, mutta ne ovat saaneet ylleen upeat uudet vaatteet. Kolmikon soittajat ovat kaivaneen alkuperäisten kappaleiden sielun esiin omine näkemyksineen ja puhkuneet niihin uutta erilaista elämää. Ikäänkuin palapelin palat on muotoiltu uudestaan … ja katso, kuvainnollisesti  Gallen-Kallelan teos muuttuu Picassoksi…

Ja tähän ei tarvita kuukausien ähräystä studion nurkissa, vaan annetaan ajatusten purkautua hetkessä… ja soiton soljua mahdollisimman luontevasti. Ja se kuuluu tällä levyllä aika mojovasti, koska kyseessä on live-äänitys.

Myös soittajien nautinto soittamisesta pursuu kuulijoille. Yhteenkuuluvuus luo muikean ilmapiirin, jossa ei lukituta nuottipaperin kahleisiin tai tekopyhyyteen.

Kun kaikki natsaa tavallaan kohdalleen on lopputulos hyvää mieltä herättävää kuultavaa. Tarpeeksi kontrastista, mutta silti häiritsemätöntä. Pehmeistä tunnehenkäyksistä voimakkaisiin räjähdyksiin ja maanvyöryihin… hallitun ammattimaisesti. Monitahokkaalla tatsilla.

Omalla tavallaan js kosketuspinnaltaan hieman erilainen jazzlevy. Hyväntuulen sellainen. (OR)

 

Jussi Kannaste, tenorisaksofoni, Antti Lötjönen, basso, Jaska Lukkarinen, rummut

Äänitetty We Jazz 2015 -festivaalilla, Dubrovnik Lounge & Lobby, Helsinki 11.12.2015
Äänittäjä: Abdissa Assefa  
Masterointi: Jaakko Viitalähde, Virtalähde Mastering
Vinyylimasterointi: Sami Kantelinen, Timmion Cutting Lab

A1. Flow On (10:03)
A2. Origami (5:14)

B1. Komeda (7:36)
B2. Pengerkadulla (7:27)

+ digitaalisen version bonusraita Beauty Passing By (9:09)

Sävellykset: Valtteri Laurell Pöyhönen
Sovitukset: Jaska Lukkarinen Trio  

Takaisin

Artikkeli luettu 435 kertaa

Translate »