Jessica Sligter

Kuvat:

03.01.2013 13:56

HUBRO MUSIC CD2516

Fear And The Framing 

HUBRO MUSIC CD2516

Laulaja ja lauluntekijä Jessica Sligter on hollantilainen, mutta hänellä on kiinteät yhteydet Norjaan, missä hän tekee töitä monien muusikkoystäviensä kanssa. Hän julkaisi syksyn aikana ensimmäisen levynsä Fear And The Framing omalla nimellään. Varsinaisen debyytin hän teki kuitenkin JÆ-nimellä pari vuotta sitten albumilla Balls and Kittens, Draught and Strangling Rain, missä hänellä oli äänityksessä mukana koko joukko muusikoita toisista yhtyeistä Norjasta ja Hollannista. Ilmeisesti näin on myös tällä uudella albumilla, mutta sikäli on aika outoa, että levyn kannessa ei ole mitään mainintaa soittajista ja käytetyistä instrumenteista. Siksi minulle jäi täysin epäselväksi, montako taustasoittajaa levytyksessä on mukana ja mitä soittimia on käytössä.

Jessican ensimmäisen levy oli sisällöltään lähinnä akustista folkia. Tällä uudella levyllä hänen musiikkinsa tuntuu muuttuneen huomattavasti sähköisempään suuntaan ja tunnelma on muutenkin tavallaan ”synkempää”. Synkkyys tässä mielessä on positiivista, sillä heti ensi kuuntelulla hän teki vaikutuksen omaperäisellä laulutavallaan. Äänenkäyttö on selkeän voimaperäistä ja rohkeaa. Tämä tulee erityisesti esille heti ensimmäisissä kappaleissa Man Who Scares Me ja Fear. Kakkosraita välissä on lyhyehkö instrumentaaliosuus, missä elektroniset tehosteet täydentävät kellojen kuminaa.

Toisaalta laulutyyli vaihtuu olennaisesti heti näitä seuraavissa kappaleissa The Perfect Vessel ja Everly, missä hän palaa edellisen levyn tunnelmaan akustisen pehmeään ilmaukseen.  Scott Will Be Hierarch vaihtaa taas muotoaan ja siinä Jessica käyttää elektronisia tehosteita äänen siirtämiseksi ja näin saa aikaiseksi erikoisen monipuolisen kaikupohjan kuin ympärillä olisi iso orkesteri.

Levyllä on jonkinasteinen ”pelkokerroin” kaiken aikaa päällä. Hänen lähestymistapansa lauluun on jännittävän omaperäinen. Rockpitoinen folk leimaa taustaa, mutta hän on onnistunut vallan mainiosti sekoittamaan siihen kylmän viileätä, ennakkoluulotonta sähköistä jännitettä, virtaa, mikä saa aikaiseksi valtavan laajan moniäänisen ilmapiirin. Ensikosketus laulaja ja lauluntekijä Jessica Sligterin tuotantoon sai ainakin minut vakuuttuneeksi, että tässä hollantilaisessa naislaulajassa on häkellyttävä määrä sähköä ja energistä latausta. Häntä ei voi pitää missään mielessä täysiverisenä jazzlaulajana, mutta kaiken kaikkiaan Fear And The Framing levy sai aikaiseksi todella myönteisen mielikuvan tämän laulajan taidoista.  Rohkea, jopa hieman yltiöpäinen esityskokonaisuus on kiehtovan monipuolista ja mukaansatempaavaa.  Jessica Sligterin halu kokeilla jotain uutta ja erikoisempaa tulee tämän levyn myötä varmasti vangitsemaan hänelle uusia ”fanittajia” ja kuulijoita tulevaisuudessa.   (JKi)

Jessica Sligter: laulu, kitara (ilmeisesti)

Äänitys: Juhani Silvola, Oslo, Jessica Sligter, Amsterdam ja Oslo, Randall Dunn ja Viljam Nybacka, 2011 ja 2012.  Miksaus: Randall Dunn, Avast Studios, Seattle. Masterointi: Mell Dettmer. Tuotanto: Jessica Sligter. Kannen suunnittelu: Yokoland. Kuva: Aslak Gurholt Rönsenin valokuva arkisto. Julkaistu: 3.12.2012 Suomessa.

01.  Man Who Scares Me (Jessica Sligter)  5:51
02.  If That Was Crooked, This Is Straight (Ole Henrik Moe, Martin Taxt, Jessica Sligter)  2:19
03.  Fear (Holland 2011) (Jessica Sligter)  4:04
04.  The Perfect Vessel (Jessica Sligter)  4:40
05.  Everly (Jessica Sligter)  3:12
06.  Scott Will Be Hierarch (Jessica Sligter)  3:42
07.  Cuckoo (Jessica Sligter)  3:46
08.  Fuck etc (Jessica Sligter)  5:21
09.  Pricklet (Jessica Sligter)  3:00
10.  Fall, here (Jessica Sligter)  4:55

Kaikki kappaleet ovat Jessica Sligterin sanoittamia ja sovittamia

Takaisin

Artikkeli luettu 666 kertaa

Translate »