JOHAN ÖLANDER QUARTET

Kuvat:

17.06.2012 17:47

ALBA RECORDS OY ABCD 338

Kolmisen vuotta on ehtinyt kulua siitä, kun Johan Ölander Quartet (JÖQ) julkaisi ensimmäisen albuminsa ”Allways Afterwards”. Levyllä liikuttiin lähellä perinteisklassisen kamarijazzin rajapintoja, tunteikkaan melodisesti, kuitenkin mukavasti nykyajan moderneja tuulahduksia mukaan muokattuna. Nyt pari kuukautta sitten ilmestynyt uusin, The Tongue Twister, kuulostaa enemmän nykyaikaisen jazzin ilmaisulta, rohkean groovaavalta ja svengaavalta. Levyn kymmenen kappaletta ovat kaikki Johanin tuoreita uusia sävellyksiä.

Paraisilta lähtöisin oleva Johan Ölander alkoi soitella rumpuja teini-iässä ja pian hän esiintyi monissa tapahtumissa pääasiassa kuitenkin erilaisissa rock-pop kokoonpanoissa. Ensimmäisellä levyllä hän esiintyi jo 30 vuotta sitten soittaessaan Allright Band nimisessä triossa. Suuri muutos tapahtui kuitenkin, kun hän lähti Lapväärttiin kolmeksi vuodeksi opiskelemaan musiikkia kokonaisvaltaisesti. Sieltä hän löysi musiikille aivan uutta sisältöä. Hyvät opettajat ja laadullisesti korkea tasoinen opetus antoivat hyvän pohjan hänen myöhemmälle ratkaisulle ryhtyä opetustyöhön, mikä on nykyään osa hänen muusikon työstään. Kohta opiskelun päättymisen jälkeen hän muutti Tukholmaan, missä hän viihtyi vuosia soittaen eri kokoonpanoissa ympäri Pohjoismaita. Ensimmäisen oman levynsä ”Don´t Rock my Stone” hän julkaisi vuonna 1996 ja seuraavana vuonna hän päätti palata takaisin Suomeen ja päätyi Turkuun ja aloitti melko pian tämän jälkeen opettajan työt Turun Seudun Musiikkiopistossa.

Kvartetissa soittavat Ölanderin toisesta yhtyeestä Alfred´s Hat, urku-triosta, tutut kitaristi Ari Polojärvi ja pianisti Hannu Hiltula sekä Nousiaisten kanttori, basisti Vesa Saloranta. Tällä uudella levyllä on lisäksi mukana neljällä kappaleella myös yhdysvaltalainen saksofonisti Will Vinson, suoraan New Yorkista. Will on toki tuttu solisti ainakin Turun suunnalla. Hän on vieraillut Suomessa useaan kertaan lähi menneisyydessä.

JÖQ:n esitys on rehevää jazzia yhtä kaikki, luistavaa sellaista, johon on lisätty mukavaa ja tarttuvaa soundia maailmanmusiikista. Siinä ei ole minkäänlaista uhmakkuutta, vaan kaikki panostus on laitettu melodiseen esittämiseen hyvällä rytmillä.  Solidarity Hearts on melko tyypillinen pianovetoinen kappale, missä jokainen on vuorollaan äänessä, kuten myös My Little My ja At the End of the DayBalance vuorostaan alkaa Ölanderin minuutin pituisella ”kapulajohdannolla” ja jatkuu sitten tasaisen rytmikkäästi, hyvällä tempolla. Levyn nimikkokappale Tongue-Twister on varsin mielenkiintoinen ja moniulotteinen. Siinä on suuria rytmin vaihteluja ja Ölanderin komppaus toimii luistavasti johdattaen muut hyvin lennokkaan sporttiseen menoon. Will Vilson saa siinä näyttävän osuuden sooloilla. Sävellyksenä What We Will Find ja Trouble Getting To ovat puhtaan melodisia ja hitaita ”fiilistelyjä”, mikä taittaa tunnelman rytmistä toiseen.  Edmund & Tenzing siirtyy taas tunnelmasta toiseen äärilaitaan, nyt ”ladataan virtaa vanttuisiin” Polojärven ”syntikkakitarasta”. Ensin Saloranta johdattelee uhmakkaalla basso-osiolla kuulijan hereille. Sitten Polojärvi vierittää areenalle melkoisen ruutitynnyrin kuulijan jäädessä odottelemaan tulevaa räjähdystä.  Kappale riehaannuttaa ja se irrottautuu muusta levyn sisällöllisestä linjauksesta selkeästi vahvan grooven ja sähköisen tunnelman myötä. Tubes päättää levyn hieman latinjazz viritteisellä tyylikkäällä rytmihyrrällä, missä jokainen soittaa mieleenpainuvasti yhteen toisiaan tukien. Mukava päätös.

JÖQ esiintyy kesän Pori Jazzeilla torstaina 19.7. Klubin Garden lavalla ja silloin saamme todennäköisesti kuulla tämän levyn sisältöä livenä, joten kannattaa käydä kuuntelemassa tuoretta ja kaikin puolin viihdyttävää uutta kotimaista jazzia, jos sattuu siellä nurkilla olemaan.  (JKi)

 

Johan Ölander: rummut, Hannu Hiltula: piano, Ari Polojärvi: kitara ja syntetisaattori kitara, Vesa Saloranta: basso, Vierailijana: Will Vinson: saksofoni (raidat 1,4,7 ja 10)

Äänitys ja miksaus: Matti Vasanen, Wood Grouse Studios, Turku, 20. – 21. lokakuuta 2011. Masterointi: Svante Forsbäck, Chartmakers. Tuotanto: Johan Ölander. Tuotannon johto: Timo Ruottinen. Kannen piirustukset: Marja Springfeldt. Kuvat: Matti Vesanen. Esitteen layout: Pirjo Savelius, Tampereen Reprolaatta. Julkaistu: 16.4.2012.

  1. Alternating Stories 7:53
  2. Solidarity Hearts 5:50
  3. Balance 5:27
  4. Tongue-Twister 5:48
  5. What We Will Find 7:13
  6. Edmund & Tenzing 5:12
  7. My Little My 6:52
  8. Trouble Getting To 4:38
  9. At the End of the Day 6:35
  10. Tubes 6:49

Kaikki kappaleet ovat Johan Ölanderin säveltämiä

Kokonaissoittoaika 62:24

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1099 kertaa

Translate »