John Abercrombie Quartet

Kuvat:

21.06.2012 08:01

ECM 2254

Muutama vuosi sitten Keitele-jazzissa vieraili huippukitaristi ja ECM-yhtiön vakioartisti jo vuosikymmenten takaa, John Abercrombie. Hän on saanut studion mukaansa oikean superyhtyeen ja tulos vastaa pitkälti odotuksia. Musiikkia pitänee kuvata taas kuluneella fraasilla ”keskitien jazzia”.

Lahden jazztorilla soitti juuri hiljan Jukka Perko Streamline-yhtyeineen, joka kvartetti on ilmeisesti se, joka ei soita virsiä. Tätä levyä kuunnellessa ajatuksen assosiaatio ponnahti heti tuohon yhtyeeseen jo samankaltaisesta instrumentaatiosta johtuen. Abercrombie soittaa nimittäin yhtä kuivahkolla Charlie Christian-äänellä kuin Teemu Viinikainen, vaikka hän joskus Billy Cobhamin ja Jack DeJohnetten kanssa räimi reippaampaakin fuusiota. Samoin kvartetin ohjelmisto on osittain jazzharrastajille hyvinkin tuttua, eivätkä kapellimestarin sävellykset nekään ole kovin avantgardea.

Epäilen myös, että Teppo Mäkynen on kuunnellut Joey Baronin soittoa, ja ehkä saanut siitä vaikutteitakin. Joe Lovano on varmaan soittanut kaikki Charlie Parker-vihkot niin kuin Perkokin, ja aika samaan suuntaan heidän ideansa ovat sittemmin vieneet. Eli kaikkiaan tämä levy on hyvin samanhenkistä ja jopa samankuuloista kuin Streamline-musiikki. Vertaikaapa sitten, kun tämä levy heinäkuussa 2012 ilmestyy virallisesti!

Tässä on nyt hyvä tilaisuus ostaa neljän soittimensa huipun esitys heidän ollessaan vielä parhaimmillaan. Drew Gressiä lukuun ottamatta miehet ovat jo Medicare-iässä, joten kovin kauaa ei taso pysyne näin korkealla. Pidättäydyn urhoollisesti asettamasta näitä mainitsemiani yhtyeitä paremmuusjärjestykseen. Kuitenkin sanoisin vakavasti, että myös Perkon yhtyeen levy kannattaa ostaa, jos tällainen perinteinen mutta hyvin päivitetty ja svengaava kvartettijazz kiinnostaa.

 

John Abercrombie guitar, Joe Lovano tenor saxophone, Drew Gress double-bass, Joey Baron drums

Recorded in September 2011, Avatar Studios, New York, NY

1. Where Are You (Jimmy McHugh) 5:54
2. Easy Reade (Abercrombie) 6:37
3. Within A Song / Without A Song (Abercrombie/Vincent Youmans) 7:55
4. Flamenco Sketches (Miles Davis) 6:34
5. Nick Of Time (Abercrombie) 5:57
6. Blues Connotation (Ornette Coleman) 6:12
7. Wise One (John Coltrane) 9:12
8. Interplay (Bill Evans) 6:26
9. Sometime Ago (Sergio Mihanovitch) 6:25

 

 

 

 

 

 

Takaisin

Artikkeli luettu 662 kertaa

Translate »