JON BALKE BATAGRAF

Kuvat:

20.12.2011 04:10

ECM RECORDS ECM2245 2780490

Norjalainen Jon Balke on monipuolinen muusikko. Hänen pääsoittimena voitaneen pitää pianoa, mutta hänen soitinvalikoimaan kuuluvat myös muut kosketinsoittimet sekä erilaiset perkussiolaitteet ja yllättävät välineet, joita ei välttämättä soittimina yleensä pidetä. Hän on lisäksi tuottelias säveltäjä ja sovittaja. Jazzkuvioissa Balke on ollut aktiivisesti mukana jo vuodesta 1974 alkaen, jolloin hän liittyi Arild Andersenin studio kokoonpanoon. Siitä lähtien hän on myös levyttänyt omilla kokoonpanoillaan ECM-yhtiölle ja ollut mukana monien muiden artistien albumien äänityksissä.  Hänen tavaramerkkinsä on erityisesti improvisoitu musiikki, missä on mukana ihmisen äänitaidetta, elektroniikkaa, runoutta, erikoista rytmiikkaa sekä isojen orkestereiden että pienien kokoonpanojen kanssa toteutettuna.

Vuodesta 2002 toiminut Batagraf on Jon Balken ja Helge Norbakkenin yhdessä luoma perkussiovetoinen kokoonpano, missä soittajat etsivät kaiken aikaa uusia alueita rytmimusiikin esittämisessä. Länsiafrikkalainen wolof musiikki, sen mukanaan tuomat tekniikat ja rytminen perinne, on yksi perusaineksia yhtyeen kehittämässä musiikillisessa ilmaisussa. Näitä rytmisiä kuvioita ja niiden sisältämää kielellistä yhteyttä Batagraf tutkii jatkuvasti löytääkseen yhtenäisen sanoman esittämälleen musiikille.  Norbakken on ollut erityisen kiinnostunut afrikkalaisen rummun musiikillisesta perinteestä. Näitä rytmillisiä kuvioita hän on kehittänyt yhdessä muiden muusikoiden kanssa.

Balke on sanonut ”rummuttamisen olevan puhumista ja sen luoma kieli on sen ajatusten ja aikeiden esiintuomista”.  Viimeisin julkaisu Say and Play on tämän ajatusmallin tuote. Siinä yhdistyvät monenlaisen eri kulttuurin luomat rytmiset kuviot. Wolof on Senegalin, Gambian ja Mauritanian  yleisin etninen kieliryhmä. Yoruba on toinen samojen alueiden ja Nigerian etninen ihmisryhmä. Kun näiden kulttuurien erityispiirteisiin on lisätty vielä kuubalaisen ja arabialaisen musiikin omia aineksia, on saatu aikaiseksi mielenkiintoinen kokonaisuus erikoista ja samalla hyvin luovaa, traditioihin perustuvaa, puhuttelevaa musiikillista elävyyttä.

Say and Play on mukavaa kuunneltavaa, omaperäinen rytmiikka yhdistettynä Emilie Stoesen Christiansenin esittämään lauluun ja Torgeir Rebolledo Pedersenin runonlausuntaan luovat yhdessä aivan uusia sävelkuvioita ja näkemyksiä jazzhenkiseen peruspoljentoon. Balken luomat elektroniset kuviot pianon soiton oheen tekevät esityksestä yhä suuremmassa määrin elämyksellisen tuotoksen.  Tällaiset erikoisuudet tekevät musiikin kuuntelun monitahoiseksi ja yllätykselliseksi.  (JKi)

 

Jon Balke: piano, kosketinsoittimet, elektroniikka, tungoné, darbouka, perkussiot, Helge Andreas Norbakken: sabar, gorong, djembe, ”puhuva” rumpu, shakers, perkussiot, Emilie Stoesen Christiansen: laulu, Erland Dahlen: rummut, Torgeir Rebolledo Pedersen: runonlausunta

Äänitys: Jon Balke, useissa eri kohteissa.  Miksaus: Olav Torget, Olav Torget’s  Studios. Tuotanto: Manfred Eicher. Kannen suunnittelu: Sascha Kleis. Kannen kuva: Jon Balke. Muut kuvat: Helge Norbakken.  Julkaistu: lokakuu 2011.

 1. Baka #65 (Jon Balke) 1:54
 2. Everyday Music (Jon Balke)  5:33
 3. Riddle #1 (Jon Balke)  3:33
 4. Calmly (Poem: Stille samles Skyene Jon Balke)  4:39
 5. Vjup (Jon Balke)  0:51
 6. Tonk (Jon Balke)  4:59
 7. The Wind Calmer (Poem: Jakten på jaet Jon Balke)  4:30
 8. Riddle #2 (Jon Balke)  3:31
 9. Azulito (Jon Balke)  5:03
 10. Hundred-Handed (Poem:Seidmanns sang Jon Balke)  4:48
 11. One Change (Jon Balke)  2:54
 12. Winds (Poem: Verden for fire vinder, Jon Balke)  3:24
 13. GMBH (Helge A. Norbakken)  0:46

{youtube}JfBuUtmGdQw{/youtube}

 

Takaisin

Artikkeli luettu 605 kertaa

Translate »