Kahden Miehen Galaksi

Kuvat:

13.03.2013 10:55

FIASKO RECORDS FRCD-61
Kahden Miehen Galaksi: Um Jep
Um Jepa 

FIASKO RECORDS FRCD-61

Aito Hammond B3 on kiehtova soitin. Se sai aikaan karvat pystyyn nostattavan taivaallisen autuuden ja hyvänolontunteen jo 1960-luvulla, kun kuunneltiin Jimmy Smithin legendaarisia LP-levyjä antiikkisilla soittovälineillä. Se oli silloin sielukasta ja pehmeätä groovailua, jonka kautta hehkutettiin kokovartalopuudutuksen mukanaan tuomasta nautinnollisesta himosta.

Kosketinsoitinseikkailija Seppo Kantonen ja ankarasti rummunkalvoja takova, tuskaisesti luimisteleva, Joonas Riippa lähestyvät Hammondin iloista riemukulkua hieman eri näkökulmasta. Heidän soittama urkujazz on raivoisampaa, runttaavampaa ja häikäilemättömämpää. ”Freebassjazzhoplounge”, kuten soittajat itse musiikkiaan luonnehtivat on selvästi hyökkäävämpää, siitä loiskuu ylitsevuotava massiivisuus, positiivisesti aukeava vihamielinen aggressio. Kun tähän lisätään aineksia progressiivisen rockin mukanaan tuomasta kiihtyneestä ja tasapainottomasta rauhattomuudesta, syntyy Kahden Miehen Galaksi. Se on kuin uudesti syntynyt taivaankappale maata kiertävällä radallaan, mistä tämä kaksikko kurkistelee ja lähettelee jännittäviä, kiihottavia, terveisiä maanmatosille urkujazzin muodossa.

Tätä herkkua on tarjolla duon uunituoreella, hauskan nimen saaneella, Um Jepa -ensilevyllä. Lähes kokonaisuudessaan Seppo Kantosen kynästä lähtöisin oleva sisältö on tehty mieleenpainuvan hauskasti, hieman ironissävytteisellä lähestymistavalla. Kappaleiden voimakkaasti purskahteleva äänivyöry on paikoitellen henkeäsalpaavaa. Hei vaan nyt mennään -meininki pitää kuulijan takuuvarmasti virkeänä. Seuraavan aamun valjetessa ensimmäiseksi tulee mieleen raastavasti hyökkäävä Nahk-Attack, kekseliäästi svengaava Golintsu, rytmikkäästi melskaava Lookoutfor schrapnels, Charlie Brown tai tunteellisesti alkava, mutta silmittömään voimantuottoon päättyvä Sick Y.  Tästä aineistosta luulisi löytyvän mielenkiintoista sanomaa, ei vain urkujazzin ystäville, vaan myös rockpitoisemmasta ”tavarasta” pitäville musiikkidiggareille.

Kuten Seppo Kantonen asian ilmaisee Hammondin äänessä viehättää kolossaalinen äänen valta, siitä saa aikaiseksi järjettömän metelin ja kun sen äärelle istuu, tunne on kuin tarttuisit laivan ohjaimiin. Rumpalille se on huima haaste, koska sen kanssa joutuu uimaan kaiken aikaa vastavirtaan. Rumpalilla on yleensä yliote volyymin suhteen, mutta Hammondin äänenpainolla voi murskata rumpalin, sanoo puolestaan Joonas Riippa.

Tämän yhtyeen ryöpsähtelevän voiman, raadollisen rähinän ja kiihkeän väkivaltaisen tunnelman saa parhaiten koettua konserttitilanteessa. Levyltä tätä voimansa tunnossa seikkailevan kaksikon todellista tunteen paloa ja raivoa ei pysty saamaan siinä määrin irti. Kaikesta huolimatta, jos ei missään vaiheessa ole mahdollista kuulla Kahden Miehen Galaksia livenä, niin ostakaa ihmeessä ainakin levy. Se on parempi vaihtoehto kuin jäädä harmittelemaan ja tuskailemaan menetettyä kuuntelumahdollisuutta. Um Jepa on kaiken kaikkiaan sen arvoista raadollista elämöintiä, että oksat pois. Levy on hyvä olla hyllyssä kaiken varalta, kun se hetki tulee, jolloin elämä tarvitsee uuden alkuräjähdyksen antamaan puhtia ja turboahdettua potkua ”persuksiin”.    (JKi)

Seppo Kantonen: Hammond B3, Mellotron, syntetisaattori, Joonas Riippa: rummut, perkussiot, ääni, kitara

Äänitys: Esa Kotilainen, Musapaja.  Miksaus: Miikka Huttunen, Neomusic. Masterointi: Svante Forsbäck, Chartmakers. Kannen suunnittelu: Juha Lökström. Kuvat:Sami Mannerheimo. Julkaistu: Maaliskuun alussa 2013.

1.  Um Jepa (Seppo Kantonen) 3:53

2.  Nahk-Attack (Seppo Kantonen) 3:04

3.  Hairy Gun (Seppo Kantonen) 2:57

4.  Golintsu (Seppo Kantonen) 5:46

5.  Sadicon (Seppo Kantonen) 6:52

6.  Lookout for schrapnels, Charlie Brown (Seppo Kantonen, Joonas Riippa) 4:34

7.  Sick Y (Seppo Kantonen) 7:26

Takaisin

Artikkeli luettu 1171 kertaa

Translate »