Kalevi Hämäläinen Group

Kuvat:

21.04.2020 20:43


Kalevi Hämäläinen Group: First Days Of Summer

First Days of Summer

Eclipse Music 2020 , ECD-2020112   

Rätväkkyyttä ja elämän iloa vaikka muille jakaa. Asialla savonlinnalaislähtöinen  nuori nelikko, joka vaikuttaa nykyisin Joen kaupungissa, tuolla itäsuomalaisen jazzin pyhätössä. 

Hyvä mieli rynnii väkisin pintaan tätä levyä kuunnellessa. Nyt ei taiteilla turhanpäiväisesti, vaan mätetään positiivista fuusiojazzia työmiehen rukkasella. Sillä sellaisella halasnahkaisella, johon pakkasella pantiin sisään vanttuut, etteivät sormet kohmettuneet liiaksi. Nyt ei tarvita mitään vanttuita, sillä kesäisen kirmaavat sävelet kaatuvat päälle positiiviseen syleilyynsä kaapaten. 

Pääroolissa mustavalkioineen Kalevi Hämäläinen, jonka kosketusvoimakkuus on ns kouriintuntuvan väkevää. Väliin heittäytyen  herkästi soivan heleään melodiseen tunnelmointiin… kukkaiskedolla selin maaten ja taivaan pilviä katsellen. Rujon raaka rytmittely ja fuusiokaato vaatii herkän tasapainotuksen. Hyvä näin.

Eikä millään Hämäläisen yksinoikeudella, sillä kedonkukkia ihastelee myös kitaristi Juho Koskivirta. Mutta noiden kuulaiden herkistelyjen vastapainona irtoaa tarvittaessa sähkökepin hurjempikin luonne. Messevän maukasta soolottelua kuin komppiosastoa. Hämäläisen oiva ”taistelupari”. 

Taustan rytmimaton kutojina toimivat basisti Valtteri Rouhiainen ja rumpali Ilmari Hämäläinen. Sopivan röyhkeällä tatsilla, muttei liian esiintunkevasti. Vaan kokonaisuuden hyvin yhteenhitsaavasti. 

Erityisen tarkkaavasti kuuntelin kauniin punertavaa kappaletta keskiyönauringosta, koska sitä joutui nuoruudessaan katsoa pöljöttelemään joka kesä enemmän kuin tarpeeksi. Muistikuvat vaihtelevat kulloinkin käytetyn sisäisen että ulkoisen hyttysmyrkyn myötä. Välillä roihusi rakkauskin, monesti silti jäi käteen vain kuulas kesäinen yö… ja kivien potkiskelu poiskävellessä.

Liekö keskiyön hulluus tarttunut Hämäläiselle ja kumppaneille jo Savonlinnassa Panimoravintola Huvilan terassilla kesäauringon puolenyön kujeita seuraillessa. Mene ja tiedä… suun mukaista kuultavaa ilman oluttakin. 

Sähkön voima jyllää ja kipunoi kappaleissa sopivalla wattimäärällä. Fuusio puree kovastikin, mutta toisaalla taas hellii ja lellii. Jopa herkistelee… Kokonaisuudesta muodostuu näin hyvänmakuinen ja monitahokas kuuntelunautinto. Sellainen, jossa jokainen  yksityiskohta pääsee tuomaan viestinsä perille. 

Levyltä pursuaa hallitun osaamisen lisäksi into ja sielunpalo, jolla se on soitettu. Porautuminen fuusiojazzin syvimpään olemukseen ja sielun syövereihin onnistuu mainiosti. 

Ennen sanottiin, että vanhassa vara parempi… liekö tuo enää täysin pitää paikkansa. Ainakin nyt nuorempi nelikko mätti pöytään sellaisen kattauksen, joka sarjassaan yllätti todella positiivisesti. (OR). 

 

Kalevi Hämäläinen piano, sävellykset, Ilmari Hämäläinen  rummut, Juho Koskivirta  kitara, Valtteri Rouhiainen  basso

1. Grasshopper  6:05.
2. Flying Desires  5:13.
3. Exit 68  6:52.
4. Sense Of Urban  7:37
5. Midnight Sun  7:19.
6. For Better Times  4:49.
7. Phellooti. 5:43.
8. First Days Of Summer  7:51

 

Takaisin

Artikkeli luettu 1035 kertaa

Translate »